Ракел разказва историята на нейната диагноза рак на гърдата

През август 2021 г. възгледите на Ракел за живота се променят след диагнозата рак на гърдата. Прочетете нейната история.
Ракел разказва историята на нейната диагноза рак на гърдата

Последна актуализация: 03 март, 2023

Може да се каже, че живеех нормално до лятото на миналата година, когато чух въпросната диагноза рак на гърдата. Току-що бях навършил трийсет, но се чувствах по-млада от всякога. След като постигнах кариера и финансова стабилност, животът ми беше свързан с работа, ходене на фитнес, ходене на партита и пътуване, когато е възможно. Въпреки това възгледите ми за живота се промениха през август 2021 г., след като ми поставиха диагнозата рак на гърдата.

След като се насладих на почивка в Малага, възобнових работната си рутина. Тези дни се чувствах по-уморена от обикновено, но отдавах дискомфорта на следпразничния синдром. Минаха няколко седмици и чувството на изтощение не отшумя; напротив, започна да ми прекъсва работния ден. Поисках медицински преглед, но никога не съм предполагала, че ще чуя думата “рак”.

Казвам се Ракел и преди повече от година бях диагностицирана с рак на гърдата в стадий II. Получаването на тази новина на 30-годишна възраст беше опустошително, това промени начина, по който виждах и живеех живота си. Въпреки че в началото бях обхваната от безнадеждност, днес чувствам, че съм достатъчно силна, за да водя битката. Това е моята история…

Процесът на диагноза на рак на гърдата…

Както споменах, поисках медицински преглед, защото започнах да изпитвам чувство на изтощение, което се засилваше с течение на дните. Винаги съм била много активна, така че изпитването на умора толкова много дни ме накара да мисля, че нещо друго може да се случва в тялото ми. За съжаление беше така.

След типичните рутинни тестове и имайки достатъчно основания за подозрение, лекарят предложи допълнителни изследвания, за да определи дали източникът на симптомите е рак. Рак! Самата възможност породи много силно безпокойство и страх у мен. До онези дни това не беше нещо, което ми минаваше през ума.

На 20 август 2021 г. най-накрая получих диагнозата: рак на гърдата II стадий. Но какво означаваше това, сериозно ли беше, малко ли ми оставаше? Тези и много други съмнения започнаха да нахлуват в мислите ми. Шокът от новината беше опустошителен и аз бях в шок.

Лекарят ми обясни, че имам втори стадий на рак на гърдата. Това, след откриване на два тумора в дясната гърда и три тумора, включващи аксиларните лимфни възли в същата област. Трудно е да опиша всичко, което почувствах в този момент; с няколко думи светът ми се срина.

До дните преди диагнозата се чувствах така, сякаш искам да погълна света. Работих, за да пътувам, да се наслаждавам на приятелствата си и да постигам цели, които ме караха да се чувствам успяла. Сега животът ми се промени коренно и трябваше да започна битка с болестта.

Мамография - диагноза рак на гърдата
Мамографията е надежден метод за диагностициране на рак на гърдата. Това е едно от изследванията, които се назначават при съмнение.

Лечението

Само да чуеш, че имаш рак, е сърцераздирателно. Мисля, че повечето от нас веднага свързват този термин със смъртта. И правилно; видяхме тази болест – във всичките й форми – да отнема живота на хиляди хора. Ще стана ли част от статистиката? Това си мислех.

Но след обстоен разговор с лекаря, на когото благодаря за неговия професионализъм и че ме накара да разбера, че не всичко е загубено, успях да променя мнението си за болестта. Упоритостта – която винаги е била част от мен – ми помогна да си начертая нова цел: да победя болестта.

И добре, не искам да мислите, че е толкова лесно, колкото да кажете „Ще победя това“ или „Ще спечеля битката срещу болестта“. Това е много труден процес, свързан с възходи и падения, с моменти на надежда, но също и дни, в които искате да се откажете.

Поради етапа, в който беше ракът, възможното лечение за спасяване на живота ми беше мастектомия (операция за отстраняване на гърдата), последвана от лъчетерапия за борба с туморите близо до аксиларните лимфни възли.

По-точно лекарите трябваше да премахнат вътрешността на гърдата и зърното ми. След това бе започнато лъчелечение и накрая бе извършена реконструктивна операция. След като се възстанових от това, трябваше да претърпя повече от четири месеца химиотерапия и още една операция.

В момента все още съм на лечение. Прогнозата на лекаря е обнадеждаваща, но трябва да приемам лекарства през следващите 10 години. Идеята е ракът да не се връща, въпреки че не е изключена възможност.

Дните ми се превърнаха във възможности след поставената диагноза рак на гърдата…

Трябва да призная, че преди диагнозата рак на гърдата водех донякъде „самоизискващ“ живот. Преди си мислех, че нещата трябва да се случат точно както ги планирах, и не осъзнавах колко съм разочарована от желанието си да постигна „перфектен живот“. Безпокойството за бъдещето непрекъснато ме преследваше и щях да съсредоточа цялата си енергия върху това да го направя така, както го планирах.

Разбира се, всичко, което се случи при справянето с тази болест, промени начина, по който мислех, чувствах и живеех живота си. След няколко седмици трябваше да видя как животът ми се променя драматично; този път преминавам през нещо, което не можех да променя.

Вече не става дума „да бъда по-продуктивен“, „да правя пари“ или „да бъда най-добрият в работата си“. Сега всичко се сведе до борба за оцеляване. Но всичко това ми помогна да разпозная важни неща, които пренебрегвах в моята „нормалност“.

Колкото и клиширано да звучи, идеята, че може да умреш скоро, те свързва отново с истинския смисъл на живота. Започвате да чувствате, че всеки ден е възможност и не можете да я пропилеете. Прегръдката от мама, споделянето със семейството и дори обикновеното кафе с приятели се превръщат в изключително ценни неща.

И когато перспективата е толкова обезкуражаваща, подкрепата и любовта на най-близките ви хора се превръщат в движеща сила. Благодарение на тях днес се чувствам силна, вдъхновена и мотивирана да продължа напред.

Кафе с приятели
Простите ежедневни проблеми стават актуални, когато се поставят в перспектива.

Битката е в ход

Сега, когато мога да се поставя на мястото на човек, чуващ диагноза рак, не само рак на гърдата, но и всеки друг рак, искам да дам подкрепата си. Знам колко е трудно да се приемат тези новини и особено да се премине през целия процес.

Битката не е лесна, вярно е. Но начинът, по който подхождате към целия процес, прави всичко различно. Необходима е смяна на чипа; също така да научите повече за болестта и да си представите, че ще се справите. Медицинската и семейната подкрепа са ключови, не се колебайте да ги потърсите.

Обединени можем да се изправим срещу рака на гърдата

Възползвайки се от факта, че сме в Месеца на борбата с рака на гърдата, искам да завърша с едно простичко послание: „Ако всички се обединим, ще добием достатъчно сила, за да победим тази болест“. И освен моралната подкрепа, от която любимият човек се нуждае след поставянето на диагнозата, можем и да се включим в борбата като общество.

Но как? Има много действия, които допринасят за това. Включване в кампании за рак на гърдата, подкрепа на фондации, лобиране за подобряване на обществените политики, които са от полза за пациентите с рак, разпространяване на надеждна информация за болестта, изпращане на съобщения за подкрепа… накратко. Малки действия, които за нас пациентите могат да имат значение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Alkabban FM, Ferguson T. Breast Cancer. [Updated 2021 Aug 7]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482286/
  • Regan JP, Casaubon JT. Breast Reconstruction. [Updated 2022 Jul 9]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470317/
  • Su JA, Yeh DC, Chang CC, Lin TC, Lai CH, Hu PY, Ho YF, Chen VC, Wang TN, Gossop M. Depression and family support in breast cancer patients. Neuropsychiatr Dis Treat. 2017 Sep 13;13:2389-2396. doi: 10.2147/NDT.S135624. PMID: 28979126; PMCID: PMC5602463.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.