Какво представлява преработената козметика?

Преработената козметика е част от инициативите за намаляване на замърсяването на околната среда. Научете всичко по темата тук!
Какво представлява преработената козметика?

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 11 декември, 2023

Индустрията за красота непрекъснато търси алтернативи, за да ограничи влиянието на своята дейност върху замърсяването на планетата. Една такава инициатива е концепцията за преработената козметика.

Тенденцията е ориентирана към устойчивост, основана на създаването на продукти, използващи естествени съставки или вторични продукти, получени като суровини по отговорен начин.

Така екологичното съзнание си проправя път в областта на личната хигиена, като различни марки се присъединяват към тенденцията за „креативно рециклиране“ и насърчават потребителите да се придържат към тези алтернативи.

Целта на преработената козметика

Преработената козметика е също толкова ефективна, колкото и конвенционалната козметика. Разликата е в метода на производство. Тази иновативна инициатива се състои в оползотворяването на отпадъци и материали, за да им се даде втори живот.

Основният източник на съставки е хранително-вкусовата промишленост. Целта е да се получат генерираните при такива процеси козметични активни съставки, които преди са били изхвърляни, защото са били смятани за безполезни.

С тази техника е възможно да се предложат нови вещества, чиято добавена стойност е, че помагат за опазването на околната среда. Методът на повторна преработка е добре приет и е добре известно, че хранителните отпадъци имат безброй съставки, които благоприятстват грижата за кожата.

Преработената козметика включва следното разнообразие:

  • Сапуни
  • Ексфолианти
  • Серуми за лице
  • Хидратиращи кремове
  • Лосиони за тяло

Марки като Natana ®, Symrise ® и Keracol Limited ® се възползват от тази форма на творческо рециклиране.

Рециклиране
Отговорността към околната среда се разширява в различните индустрии. Сред тях е индустрията за красота и лична хигиена.

Смятаме, че може да ви хареса да прочетете и тази статия: Как да си направим пердета с рециклирани материали

Полезни съставки в преработената козметика

Обичайно е тези, които все още не са опитвали преработена козметика, да се съмняват в капацитета на тези продукти. Въпреки това активните съставки, които се използват, спазват същите стандарти за качество като конвенционалните марки.

Сред често използваните съставки се откроява оризовото нишесте, което е идеално за приготвяне на пудри. Маслото и протеините от сьомга, които не се продават, също служат за съживяване на кожните клетки. Някои органични багрила се приготвят с каша от касис.

Утайката от кафе работи като ексфолиант или се смесва при производството на околоочни кремове. Това са антиоксидантни и защитни вещества срещу ултравиолетовите (UV) лъчи. Други ползи се откриват в производните и концентратите на различни храни.

Зехтин

Полифенолите, получени от отпадъци от зехтин, предпазват кожата от окислително увреждане и насърчават производството на колаген.

Рамбутан

Плодът на това дърво е свързан със синтеза на колаген и изглаждането на бръчките. Приписва му се и способността да укрепва кожата да задържа вода, следователно включването му в преработената козметика.

Странични продукти от авокадо

Кремовете, които ви помагат да изсветлите тъмните кръгове и да минимизирате появата на торбички под очите, може да съдържат полифеноли, извлечени от авокадо.

Корени от ветивер в преработената козметика

Това растение обикновено се използва при създаването на аромати за парфюми. След това е възможно тези суровини да се рециклират и да се извлекат овлажняващи и активни съставки против стареене.

Продукти за производство на вино

В края на производството на вино остават гроздова каша, плодови кори и семена. Всичко се трансформира в постбиотици, които предпазват дермата от оксидативен стрес.

Кайсиеви ядки

Кайсиевите ядки са полезни в състава на ексфолиантите и твърдите почистващи препарати за лице. Процедурата се състои в раздробяването им на гранули и смесването им с останалите компоненти.

Портокалови и лимонови сокове и кори

Сокът и кората на тези плодове често се озовават в боклука. За щастие някои компании извличат техните антимикробни свойства, за да създадат естествени консерванти. Също така, тези кори са мощни източници на флавоноиди и витамин Е.

Положителното въздействие на преработената козметика върху индустрията за красота

Програмата на ООН за околната среда има за цел да постигне глобална забрана на микроперлите в продуктите за лична хигиена и козметиката до 2022 г. Тези малки парчета пластмаса, присъстващи в ексфолианти и паста за зъби, например, замърсяват океаните и вредят на морския живот.

ООН подчертава, че тези микропластмаси често съдържат токсини, представляващи риск за безопасността на храните и човешкото здраве. Чрез upcycling бизнесът и социалното съзнание се дава гласност на проблема, карайки все повече и повече хора да разчитат на натуралната и екологична козметика.

Всъщност анализ на консултантската фирма Grand View Research разкрива, че до 2030 г. световният пазар на органични продукти за лична хигиена трябва да достигне 42,19 милиарда долара. Компанията посочва, че този тип козметика набира все повече място сред все по-голям брой потребители, привързани към природозащитната етика.

Рециклиране в модната индустрия
Кръговата мода е друго движение, което се присъединява към преработената козметика, за да противодейства на ефектите на бързата мода върху околната среда.

Защо да изберете преработена козметика?

Иновативният начин, по който индустрията за красота оползотворява някои хранителни отпадъци, включва упорита работа, за да се осигури най-високо качество на предлаганите продукти. Производителите разчитат на специализирано оборудване и технология за подбор и защита на пресни суровини без микроби, намалявайки възможността за нежелани реакции.

И както обяснява бюлетинът на Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, основната причина да се обърнете към органичната козметика е здравето. Този вид продукти не са вредни за тези, които страдат от чувствителност на кожата.

Във всички случаи винаги е препоръчително да се консултирате с дерматолог, преди да опитате нов продукт.
.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.