Стик срещу течен шампоан: разлики, предимства и недостатъци

Съставът, цената и грижата за околната среда са някои от факторите, които играят роля при избора на стик шампоан срещу течен шампоан.
Стик срещу течен шампоан: разлики, предимства и недостатъци

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 27 юни, 2023

Един от най-популярните продукти за грижа за косата през последните години е разглежданият шампоан стик. Характеризиращ се с по-естествен състав, с по-малко химикали и по-екологичен, този продукт се конкурира с класическия течен вариант.

Има обаче и такива, които се чудят по какво се различават двете презентации. Е, за да стане по-ясно, ето основните им характеристики, разлики, предимства и недостатъци. Прочетете, за да научите повече!

Шампоан стик срещу течен шампоан

Твърдият шампоан е продукт, който навлезе на пазара за грижа за косата през последните две десетилетия. Въпреки това, той придоби популярност през последните години, поради по-широкото съзнание за опазването на планетата и използването на химикали.

Причината е, че се представя като по-естествено обработен продукт, с по-малко агресивни за кожата съставки и без използване на пластмаси. За разлика от традиционните шампоани, стиковете се превърнаха във все по-популярна алтернатива за хигиена на косата и скалпа.

Докато много от шампоаните са направени с естествени съставки, като билката Cyclea peltata или определени етерични масла, те могат да включват и химикали. В допълнение, преходът към тяхното използване може да причини известен дискомфорт при измиване на косата.

Поради това е препоръчително да се извърши задълбочен анализ, за да се определят предимствата и недостатъците и на двата варианта. Целта е да можете да направите личен избор въз основа на типа коса, нейната реакция към повърхностноактивните вещества, присъстващи в течните продукти и грижата за околната среда.

Смятаме, че може да се насладите и на тази статия: Какво представлява CBD шампоанът и какви са предимствата му?

Някои разлики между стик и течен шампоан

Както стика, така и твърдият шампоан са предназначени да отделят себума от косата и да премахнат замърсяванията от скалпа. И двата вида шампоани имат сулфатни и безсулфатни опции.

Въпреки това, по-често се срещат твърди версии, които не използват пенообразуващи агенти или синтетични аромати при приготвянето си, което може да причини дразнене, пърхот и алергии.

За разлика от тях, тези продукти генерират по-малко пяна и измиването може да бъде малко по-досадно, особено на къдрава коса. Основната им разлика в сравнение с течните версии е свързана с околната среда, тъй като не изискват пластмасови контейнери и се правят с по-малко вода.

В случай на заболявания на косата – като пърхот, себорея или сухота – трябва да се консултирате с дерматолог. Този специалист ще прецени кой тип продукт е подходящ за подобряване на конкретния проблем.

Предимства на стик шампоана пред традиционния шампоан

По-естествен вид, по-добра екологичност и дълготрайност, това са предимствата на стик шампоана пред течния шампоан.

Вие помагате за намаляване на употребата на пластмаса

Потреблението на пластмаса, особено на пластмаси за еднократна употреба, е един от основните генератори на замърсяващи отпадъци. Твърдите шампоани не изискват пластмасова опаковка; те обикновено включват биоразградими опаковки, като крафт хартия.

Издържа по-дълго

В сравнение с традиционните шампоани, твърдите шампоани са склонни да издържат по-дълго. Това спестява пари. Една бутилка от 100 грама е еквивалентна на три бутилки течен продукт, така че трае по-дълго и инвестицията е по-добра.

Прави се с по-малко вода

Течните шампоани са съставени от 80% вода, цифра, която е драстично намалена в твърдите форми. Неговият собствен състав не изисква вода, за да се оформи. Това означава още едно предимство в екологичен аспект.

Лесен е за транспортиране

Често пътуващите получават голямо предимство да включат стиковете сред своите хигиенни артикули. Няма риск от изтичане, за разлика от течните, които могат да се разлеят и да объркат целия ви багаж. От друга страна, техният размер и издръжливост ви позволяват да носите много повече шампоан на по-малко място.

Естествен състав

Най-общо казано, шампоаните стикове са направени с повече естествени елементи. Това е така, защото те включват органични съставки и изключват други химикали, често срещани в традиционните шампоани, както се предполага от това проучване в научното списание Dermatitis .

Такива елементи са парабени, сулфати и силикони. Първите действат като консерванти на продукта. Сулфатите и силиконите, от друга страна, са пенообразуващи агенти, така че осигуряват по-голямо разпространение на пяна по време на миене.

Твърде много от тях могат да причинят дразнене и сухота при някои типове кожи, както посочва тази статия в Medical News Today. И въпреки че има традиционни алтернативи на шампоаните без сулфати, по-често се срещат твърди варианти, съставени от естествени елементи. Например кокосов крем, билки или арганово масло.

Позволява ви да се откажете от балсама

За някои типове коса шампоанът е достатъчен, за да направи гривата мека и блестяща. Следователно не е необходимо да се допълва с балсам. Разбира се, това зависи от компонентите на продукта и вида на косата.

Може да се изработи ръчно

Със съставки, извлечени от кокос, етерични масла и някои билки, е възможно да създадете свои собствени блокчета шампоан у дома. Просто трябва да знаете някои подробности, включително процеса на изработване.

Недостатъци на шампоаните

Освен предимствата, нито един продукт не е перфектен и твърдите шампоани имат други недостатъци в сравнение с традиционните шампоани.

 • Трябва да свикнете с промяната. Стиковете нямат склонност да генерират мекота и блясък, както обикновено правят течните форми. В резултат на това може да има период на приспособяване, когато косата се чувства лепкава.
 • Създава заплитания. Процесът на измиване с твърди шампоани причинява заплитане на косата, особено при хора с къдрава коса.
 • Прави по-малко пяна. Навикът да се мие с голямо количество пяна, която улеснява процеса, е дълбоко вкоренен. Естествените съставки в твърдите вещества генерират по-малко пяна, което е здравословно, но понякога неефективно по време на измиване.
 • Може косата да изглежда мазна. По време на прехода към използване на стикове, косата може да изглежда по-мазна и груба. Въпреки това, в крайна сметка се връща към обичайното си състояние.
 • Може да причини обезцветяване. Специално внимание трябва да се обърне на боядисаната коса, тъй като някои твърди продукти причиняват обезцветяване.
 • Топи се лесно. Тъй като не съдържат консерванти, тези шампоани намаляват по-бързо, тъй като се топят при контакт с вода. Продуктът трябва да се съхранява на сухи места, за да се избегне загуба.

Харесва ли ви тази статия? Може също така да прочетете и: Домашно приготвени шампоани за всеки тип коса

Стик срещу течен шампоан: личен избор

Изборът между традиционен и твърд продукт зависи до голяма степен от конкретното желание. В повечето случаи стикът изпълнява същата функция като течността. Това обаче може да варира в зависимост от типа коса и нейните нужди.

Няма съмнение, че форматът стик е по-екологичен. Ето защо е добра алтернатива да дадете приоритет на ежедневните екологични действия.

В момента има много опции на пазара. Вероятно ще трябва да опитате няколко, докато намерите този, който подхожда на вашия тип коса и скалп. Кой вариант ви харесва повече?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Chang Vegas, M. S., Cisneros Navarro, M., García Cueva, N., Gómez Zarpán, D. E., & Quiroga Ganoza, L. (2019). Diseño del proceso productivo de champú en barra artesanal. Facultad de Ingeniería, Universidad de Piura. Consultado el 2 de mayo de 2023. https://pirhua.udep.edu.pe/bitstream/handle/11042/4282/PYT_Informe_Final_Proyecto_Champu.pdf?sequence=1&isAllowed=y
 • Cheni Cheri, D, Kizhakke Veettil, AS, Pradeep, P, Nayak, S. (2022). Development of EPS-rich herbal shampoo base fermented using Cyclea peltata leaf powder and Lactobacillus plantarum. J Cosmet Dermatol. Consultado el 2 de mayo de 2023. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jocd.14949
 • D’Souza, P., & Rathi, S. K. (2015). Shampoo and Conditioners: What a Dermatologist Should Know?. Indian journal of dermatology, 60(3), 248–254. Consultado el 2 de mayo de 2023. https://doi.org/10.4103/0019-5154.156355
 • Johnson, J., & Cobb, C. (2019). Are sulfates in shampoo dangerous? Medical News Today. Consultado el 2 de mayo de 2023. https://www.medicalnewstoday.com/articles/327013
 • Saripalla, D. D., Khokhani, N. D., Kamath, A., Rai, R. P., & Nayak, S. (2022). Organoleptic and physicochemical properties of natural-based herbal shampoo formulations with Cyclea peltata as a key ingredient. Journal of cosmetic dermatology, 21(4), 1666–1674. Consultado el 2 de mayo de 2023. https://doi.org/10.1111/jocd.14269
 • Trüeb R. M. (2007). Shampoos: ingredients, efficacy and adverse effects. Journal der Deutschen Dermatologischen Gesellschaft = Journal of the German Society of Dermatology : JDDG, 5(5), 356–365. Consultado el 2 de mayo de 2023. https://doi.org/10.1111/j.1610-0387.2007.06304.x
 • Voller, L. M., & Warshaw, E. M. (2021). Killing Two Birds With One Bar: Shampoo and Conditioner Bars Are Low Allergen and Environmentally Friendly. Dermatitis : contact, atopic, occupational, drug, 32(4), e60–e64. Consultado el 2 de mayo de 2023. https://www.liebertpub.com/doi/full/10.1097/DER.0000000000000627

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.