Какво представлява преливането на плазма?

Даряването на плазма е акт, спомагащ лечението на различни патологии. Как можете да направите това? За кого е полезно преливането на плазма? Ще ви разкажем повече в следващите редове.
Какво представлява преливането на плазма?

Последна актуализация: 12 февруари, 2021

През последните години преливането на плазма стана много популярно. Какво представлява плазмата? Тя е прозрачна, светложълта течност, която не съдържа кръвни клетки.

Плазмата представлява почти 55% от общия обем кръв в организма ни. Останалата част се състои от клетки – червени кръвни телца, бели кръвни телца и тромбоцити. В тази течност се съдържат много протеини като албумин, който изпълнява изключително важни функции в тялото.

Въпреки че много хора не го осъзнават, преливането на плазма може да спомогне лечението на много патологии, като кървене или изгаряния. В тази статия искаме да ви разкажем в какво се състои тази процедура и защо даряването на кръв е толкова важно.

Какво представлява кръвната плазма?

Както вече споменахме, плазмата е течната част на кръвта, която съдържа и кръвни клетки – червени и бели, както и тромбоцити. Когато двете части се разделят, плазмата представлява прозрачна течност.

Плазмата е почти 90% вода. Останалата част от състава й е комбинация от протеини и минерални соли, които са жизненонеобходими за правилното функциониране на тялото.

На първо място тя съдържа имуноглобулини, част от имунната система, които спомагат защитата на организма срещу инфекции. Освен тях в състава й откриваме албумин, който отговаря за транспортирането на определени вещества в тъканите.

По същия начин е важно да отбележим, че плазмата съдържа и фактори на кръвосъсирването. Именно те спомагат на кръвта да започне да се съсирва при появата на кръвоизлив в тялото.

Как действа преливането на плазма?

В действителност преливането на плазма е много простичка процедура. Първо се нуждаете он донор. Ако вие искате да дарите плазма, то това е напълно алтруистичен и безкористен акт. Ще ви мъде взета кръв, а самият процес обикновено трае между 30-45 минути.

След даването на кръвта, кръвните клетки се разделят от плазмата. Тя се прибира и съхранява. Когато става въпрос за даряване само на плазма, процесът се нарича плазмафереза.

Тя се различава от даряването на кръв, при което клетките се отделят и се съхранява само плазмата. Освен това възстановяването е по-кратко и можете да давате плазма на всеки петнадесет дена.

Важно е да отбележим, че при даряването на плазма донорът и реципиентът трябва да са с една и съща кръвна група. Причината за това е, че в плазмата има протеини, които могат да доведат до отхвърлянето от тялото на дарената кръв.

Препоръчваме ви да прочетете и: Признаци на нарушеното кръвообращение

За какво се използва?

Лекарите прибягват до преливане на плазма поради много причини. Например при изгаряния или при сериозни инциденти, преливането на плазма спомага възстановяването на обема на изгубената кръв.

Освен това, тъй като плазмата съдържа фактори на кръвосъсирването, тази техника прави възможно по-бързото спиране на кървенето. Преливането на плазма е изключително полезно при хора страдащи от заболявания като хемофилия, причинена от липсата на който и да е било от тези фактори.

Тази техника се използва и при трансплантациите на черен дроб. Като методът бе дотолкова усъвършенстван, че вместо преливането на цялата плазма, лекарите използват само необходимите им молекули. Наричат се кръвни продукти.

Например за хората с хемофилия, необходимите им фактори на кръвосъсирването могат да им бъдат доставени чрез този метод. Въпреки че преливането на плазма е безопасна техника, тя крие повече недостатъци от преливането само на кръвни продукти.

Това, което трябва да запомним е, че преливането на плазма е проста процедура, която може да спаси много животи. Затова всички трябва да бъдем информирани по темата и да знаем, че ставайки донори можем да помогнем на много хора.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.