9 ранни признака на хипотиреоидизма

Въпреки че самостоятелно тези признаци може да не са свързани с проблеми с щитовидната жлеза, ако забележите няколко от тях едновременно е добре да посетите специалист, който да ви пусне необходимите изследвания за хипотиреоидизъм

Знаете ли какво представлява хипотиреоидизма и кои са признаците на това заболяване?

Хипотиреодизмът е заболяване, засягащо функционирането на щитовидната ви жлеза. Тази жлеза регулира метаболизма ви, отделя множество хормони и контролира някои от жизненоважните процеси в организма ви.

Това е често срещано заболяване, засягащо предимно жените и се появява тогава, когато нивото на хормоните на щитовидната жлеза намалее дотолкова, че на организмът ви е трудно да поддържа стабилно и здравословно теглото си.

Основната причина за появата на това заболяване са промени във възпалителните процеси в тялото, които разрушават клетките на щитовидната жлеза.

Въпреки че болестта се развива по различен начин при всеки, диагнозата може да бъде затруднена поради липсата на ясни симптоми.

Затова е важно да бъдете информирани за някои от признаците на хипотиреоидизма, които може да ви изглеждат безобидни, но същевременно да се дължат на развитието на заболяването.

Вижте за кои симптоми става дума!

1.Умора

умора
Физическото и умствено изтощение може да се дължи на различни заболявания и здравословни проблеми.

Ако често и продължително страдате от периоди на умора не трябва да отхвърляте вероятността за хипотиреодизма.

Прочетете и: 14 признаци и симптоми за проблеми с щитовидната жлеза

2.Бързо напълняване

Обикновено напълняването се дължи на неправилно хранене или нездравословен начин на живот.

Ако живеете здравословно и продължавате да напълнявате, вероятно това се дължи на проблем с щитовидната жлеза.

Това заболяване променя метаболизма ви, забавя го и ви пречи правилно да изгаряте енергията си.

3.Загуба на паметта

загуба на паметКогато функционирането на щитовидната ви жлеза е нарушено това може да доведе да редица проблеми с умствената ви дейност.

Хормоналният дисбаланс, водещ до появата на хипотиреоидизма, може да засегне и умствените ви способности и паметта ви.

Тъй като образуването на хормоните ви намалява, мозъкът ви се уморява по-лесно,  а това с течение на времето може да доведе до появата на редица сериозни заболявания.

4.Висок холестерол

Въпреки че обикновено лекарите не считат проблемите с щитовидната жлеза за основната причина за високите нива на лошия холестерол е важно да запомните, че това повишаване може да се дължи на хипотиреоидизма.

Причината за това е намалената способност на организма ви да изхвърля холестерола през артериите, което води до натрупването му.

5.Намаленото либидо и хипотиреоидизма

Намаленото либидо и хипотиреоидизма
Намаленото либидо и липсата на сексуално желание могат да бъдат признаци за проблем с щитовидната жлеза.

Намаленото образуване на хормони и промените свързани с това влияят на сексуалната ви активност.

Освен това функционирането на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези са тясно свързани и са основен фактор за образуването и регулирането на половите хормони.

6.Промяна в настроението

Един от страничните ефекти на пониженото образуване на хормоните на щитовидната жлеза е внезапната смяна на настроението, което ви прави по-предразположени към депресиите и стреса.

Промяната на настроението може да се дължи и на други фактори, но не изключвайте и хипотиреодизма като възможна причина.

7.Суха кожа

суха кожа
Хората имащи проблеми с щитовидната жлеза трудно поддържат кожата си хидратирана и здрава.

Загрубялата и суха кожа може да се дължи на понижено функциониране на щитовидната жлеза.

Проблемът може да се влоши, когато сухата кожа е в комбинация с изтощени нокти, косопад и трудно зарастване на дори най-малките ранички.

8.Забавено храносмилане

Забавеното храносмилане или запекът могат да се появят в резултат на намалено образуване на хормоните на щитовидната жлеза.

Тъй като щитовидната ви жлеза отговаря за регулирането на метаболизма ви, намалената й активност затруднява протичането на храносмилателния процес в организма ви.

Това води до отпускане на мускулите на храносмилателната ви система, а непреработените вещества се натрупват в дебелото ви черво.

Не пропускайте да прочетете и: 5 плода, които прочистват дебелото черво

9.Напрегнати мускули

болка в мускулите
Стресът и болките в мускулите са често срещани при хората, които тренират или са физически претоварени.

Когато тези фактори не са причината за появата на напрежение в мускулите, може да става въпрос за нарушено функциониране на щитовидната жлеза.

Хормоните, които регулират метаболизма ви могат да се понижат значително, а това от своя страна може да доведе до отпускане на ставите и мускулите.

В зависимост от силата й, можете да контролирате болката с леки упражнения и определени храни, стимулиращи щитовидната жлеза.

Запомнете, че всички тези симптоми могат да се проявят по различен начин при отделните хора.

Изключително важно е да внимавате за появата на тревожни симптоми, особено ако става въпрос за наличието на повече от един едновременно.

които искали