Какво говори цветът на очите ви?

Няколко бели линии в ириса са знак за изменения в нервната система.
Какво говори цветът на очите ви?

Последна актуализация: 28 февруари, 2019

Ирисологията е наука, която изучава ириса на окото, като чрез анализ на цвета определя предразположеността към определени здравословни проблеми. Ирисолозите са терапевти, които провеждат редица обширни изследвания на всички знаци, които очите ни дават. Цветът на очите обаче е достатъчен, за да потвърди някои съмнения или дори за да ни предупреди за състояния, които биха ни изненадали.

Според ирисологията цветът на ириса определя предразположението към определени здравословни състояния още от самото раждане. Разбира се, в бъдеще тези състояния зависят и от начина на живот, на хранене и т.н. Тоест, цветът на очите не дава окончателна диагноза, а само идея и насока, която може да ни помогне да полагаме грижи за по-добро здраве. Затова, ако страдате от някакво заболяване или не сте съвсем сигурни, консултирайте се с ирисолог за по-надеждна диагноза.

В тази статия ще ви разкажем за общите характеристики на цвета на очите, които се делят на три категории:

Сини и сиви очи

Слабите места на хората със сини или сиви очи могат да бъде гърлото, носа и ушите. Те са предразположени към катаракт, дихателни проблеми, раздразнения на храносмилателната слизеста мембрана, бъбречни и ставни проблеми.

Няколко бели линии в ириса са знак за изменения в нервната система, които могат да доведат до нервност или безпокойство, мускулни спазми, както и “коктейл” от психични състояния и физически проблеми. В тези случаи непременно трябва да облекчавате тези състояния с успокояващи билки, Бахови капки или хомеопатия, както и да тренирате редовно.

Хората със син или сив цвят на очите са предразположени към проблеми с гърлото.

Кафяви и тъмни очи

Тази разцветка включва всички тонове от светлокафяво и лешниково до тъмнокафяво и почти черно.

В общи линии, тези цветове говорят за предразположеност към диспропорции в кръвта и метаболизма на минералите, като например калций, желязо и сяра. Хората с тази предразположеност трябва да полагат грижи за кръвоносната си система. Особено трябва да се грижат за черния дроб, костния мозък и далака

С течение на времето тези хора могат да затлъстеят или да имат проблеми с щитовидната жлеза и ендокринни изменения. Лечението и превенцията при тях трябва да се фокусират върху доброто състояние на черния дроб.

Хората с тъмни очи обикновено нямат здравословни проблеми в младостта си. След 25-30-годишна възраст може да започнат да откриват проблеми във функционирането на кръвоносната си система, като например висок холестерол, анемия и др.

Желателно е хората с кафяви/ тъмни очи да полагат грижи за здравето си още от ранна възраст. Това е наложително защото, бидейки в добро здраве през младостта си, има опасност да започнат да се хранят нездравословно. Нашата препоръка е също да тренират редовно, за да поддържат баланс в кръвоносната си система. Освен това е добре да приемат специални хранителни добавки.

По-светлите очи (като например лешникови) говорят за предразположеност към храносмилателни и дихателни проблеми. Тялото им се нуждае от помощ за изчистване на токсините, чрез редовни пречистващи диети, упражнения и здравословно хранене.

Хората с кафяв цвят на очите може да имат проблеми с щитовидната жлеза.

Зелени и пъстри очи

Тази група обхваща всички цветове, които се намират в палитрата между вече споменатите две групи. Включва пъстрите, основно зелено-кафяви очи. Тук спадат също и изцяло зелените очи. За да определите по-точно предразположеността си, преценете дали очите ви са по-скоро светли или тъмни. Това ще ви подскаже дали спадате основно в едната или в другата категория. 

Ппреценете дали очите ви са по-скоро светли или тъмни

Доказателството за цвета на очите

Добър начин да прецените дали тази диагноза е достоверна, е да се сравните с друг член от семейството, който има същия цвят на очите като вас. Въпреки че, както казахме в началото, дали ще развиете дадена болест, зависи само от грижите, които полагате за здравето си.

С течение на времето ще можете да наблюдавате промени в цвета на очите си, защото обикновено те потъмняват. Това се случва именно поради факта, че и тялото става “по-мръсно”.

При всички положения това кратко ръководство по ирисология е интересно и полезно. Ако искате да знаете повече по въпроса, консултирайте се със специалист, който ще ви даде по-точна информация, след като изследва вашия ирис.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.