Какво е захарна маска? Начин за обезкосмяване със захар!

Захарната маска е метод за премахване на нежелано окосмяване, което се е използвано от древни времена в Древен Египет и в други ориенталски страни.
Какво е захарна маска? Начин за обезкосмяване със захар!
Karla Henríquez

Написано и проверено от лекар Karla Henríquez.

Последна актуализация: 13 февруари, 2019

Восък, кремове, бръсначи, електрически бръсначки… Знаете ли, че съществуват естествени и евтини алтернативи за обезкосмяване – така наречената захарна маска?

За целта са ви необходими само захар и лимон. Можете да направите средството за обезкосмявате с лекота в комфорта на домашната обстановка.

В следващите редове ще ви обясним как да приготвите средството и как да прилагате естествената техника, позната като захарна маска. Ще разберете какви са предимствата на тази техника в сравнение с другите методи за обезкосмяване.

Що е то захарна маска?

Захарната маска е метод за премахване на нежелано окосмяване, което се е използвано от древни времена в Древен Египет и в други ориенталски страни. Всичко на всичко ви трябват само захар и лимон. Този метод е подобен на използването на восък, но печели сравнението с няколко предимства, които смятаме да ви посочим по-късно в тази статия.

В някои страни ще откриете захарната маска да се продава наготово. Въпреки че лесно можете да я направите у дома, е препоръчително да знаете и как да я прилагате на себе си. След като опознаете колко лесно е да я прилагате, няма да поискате да използвате каквото и да било друго средство за обезкосмяване.

захарна маска с лимони против космите по тялото

Какво ви е необходимо?

Единствените съставки, които са ви необходими, са:

 • 2 чаши захар
 • Сокът от един лимон
 • Вода (в случай лимоновият сок не достигне)

Начин на правене

Добавете лимоновия сок и двете чаши захар в подходяща тенджера или тиган със среден размер. Сокът трябва напълно да покрие захарта, ако случаят не е такъв, долейте малко вода, за да бъде покрита захарта.

Нагрейте сместа, използвайки среден до силен котлон. Разбърквайте с дървена лъжица, докато захарта напълно се разтвори. Ако разполагате у дома с готварски термометър, можете да проверите дали сместа е достигнала 115 градуса по Целзий.

Щом сместа започне да ври, намалете силата на котлона и чакайте, докато стане по-плътна и лепкава. И все пак, достатъчно подвижна. Цветът трябва да наподобява злато. Да е мек и да прилича на мед. Ако цветът стане тъмен, вероятно сте прегорили сместа. Трябва да започнете отначало. Съветваме ви никога да не варите сместа на силен огън за повече от една минути.

Премахнете съда от котлона и позволете на сместа да се охлади.

Готови сте. Вече разполагате със своя захарен восък.

обезкосмяване със захарна маска

Как да го нанасяте?

Можете да ексфолирате кожата си преди да намажете от захарната маска. Ако имате чувствителна кожа обаче, можете да пропуснете изпълнението на съвета ни.

За да избегнете силно полепване на маската по кожата ви, можете да добавите малко талк за ходила на местата, които смятате да обезкосмите.

Предварително добре почистете и подсушете местата, на които ще нанесете восъка. Така ще се уверите, че няма да имате проблем със залепване.

Следващата стъпка изисква да измиете добре ръцете си. Добра идея е да използвате малко масло, което да втриете в кожата на ръцете си. Вземете малко захарна маска и я нанесете в противоположна посока на растежа на космите. Например, ако нанасяте сместа върху краката си, тъй като косъмът расте надолу, мажете в посока нагоре.

Ако забележите, че восъкът е прекалено плътен, можете да го подгреете малко.

Намажете добре със захарен восък, така че върху кожата ви да си образува тънък слой. Без нужда от чакане, издърпайте в посоката на растеж на космите (ако почиствате краката си, дърпайте в посока надолу).

Използвайте другата си ръка, за да придържате кожата на място.

След това, използвайки същата паста, която лесно се маха, нанесете върху друга част от тялото си и повторете процедурата.

И приключваме, нанесете малко овлажняващ крем или алое вера гел, за да успокоите кожата си. Ако ви остане захарен восък по кожата, можете да го отмиете с топла вода.

Препоръчваме ви да прочетете и: Невероятните качества на гела от алое вера

Предимства на древната захарна маска

 • Не е скъпа, тъй като съдържа само лимон и захар.
 • Има срок на годност по-дълъг от обичайния восък.
 • Не е толкова болезнена.
 • Действа и при много къси косми.
 • Използва се при стайна температура.
 • Помага за елиминирането на мъртвите кожни клетки и подобрява регенерацията на кожата.
 • Може да се използва върху всяка част от тялото.

Препоръки

 • Ако това е първият път, в който използвате тази техника, направете го първо върху малка част от кожата си, която не е от най-чувствителните.
 • Захарната маска не е необходимо да бъде гореща, а просто топла.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.