Какво е Skyr? Всичко за този млечен продукт от Исландия

Skyr е един от най-качествените млечни продукти, които могат да бъдат включени в диетата. Отличава се с високо съдържание на протеини и пробиотици.
Какво е Skyr? Всичко за този млечен продукт от Исландия

Последна актуализация: 02 юни, 2023

Skyr е често срещан млечен продукт в Исландия, който започна да се разпространява в различни кухни поради хранителната си стойност. Това е храна, която може да бъде полезна за здравето и може ефективно да допълни натуралното кисело мляко. Има висока доза висококачествени протеини и цис-тип мазнини, като и двете са особено важни за постигане на добро здравословно състояние.

Преди да започнем, важно е да отбележим, че консумацията на млечни продукти се препоръчва от повечето експерти по хранене. Тези продукти съдържат основни минерали, които помагат за предотвратяване развитието на хронични и сложни патологии. Въпреки това, доколкото е възможно, те трябва да се консумират без добавени захари, в противен случай може да настъпи гликемичен пик, което може да бъде вредно в средносрочен план.

Свойства на skyr

Skyr е млечен продукт, произведен от обезмаслено мляко. Температурата на млякото се повишава до 100 градуса по Целзий и след това драстично се намалява до 37 градуса по Целзий (212 до 98 по Фаренхайт)

Също така е важно да се инокулират бактерии, които позволяват ферментация, така че може да се каже, че продуктът съдържа пробиотици. Преди да завършите приготвянето на продукта, течността трябва да се елиминира, оставяйки твърдата част с висока концентрация на протеин.

Skyr от Исландия.

Също така е важно да се отбележи, че skyr има по-нисък процент мазнини от натуралното кисело мляко или други видове млечни продукти. Всички обаче са цис-мазнини, тоест полезни. Само трансмазнините трябва да се избягват в диетата, тъй като те са тези, за които е доказано, че увеличават вътрешното възпаление в телата ни. Редовната им консумация води до развитие на патологии.

Ползи

На първо място, skyr е източник на протеини с висока биологична стойност. Тези елементи съдържат в себе си всички основни аминокиселини. Имат и добър резултат по отношение на смилаемостта.

Поради тази причина те са идеални за задоволяване на ежедневните ни нужди, които се оценяват на поне 0,8 грама протеини на килограм тегло на ден при заседнали хора. Това показва проучване, публикувано в Annals of Nutrition & Metabolism.

Кисело мляко с папая.
Протеините, присъстващи в skyr, могат да помогнат за предотвратяване на хронични патологии.

Консумацията на протеини е от съществено значение, за да се осигури правилно възстановяване след интензивни физически упражнения. Но също така е решаваща за предотвратяване развитието на хронични и сложни патологии , които засягат чистата маса през годините, като саркопения. Това води до прогресивна загуба на мускулна маса и сила, което се отразява на функционалността на хората.

Skyr е и източник на пробиотици. Тези елементи селективно колонизират храносмилателния тракт, генерирайки ползи за гостоприемника. Изследване, публикувано в списанието Molecular Nutrition & Food Research, потвърждава това. Не само храносмилателната система ще работи по-добре, но е по-малко вероятно да се развият проблеми като запек.

В допълнение, самите пробиотици могат да помогнат за предотвратяване на разстройства като непоносимост към определени хранителни вещества. Те са причинени от неспособността на тялото да усвоява вещества като лактоза. Те често са обусловени от проблем с разнообразието на ниво микробиота, поради което справянето с този аспект скоро ще донесе ползи.

Как да консумираме skyr?

Skyr може да се консумира по същия начин като натуралното кисело мляко. Възможно е да се намери и с различни вкусове, което подобрява органолептичните му характеристики. Въпреки това е важно да избягвате версии, които съдържат голямо количество добавени захари, за да не генерирате промени на метаболитно ниво.

Освен това е храна, която се комбинира добре с други качествени храни като овесени ядки, ядки и дори нарязани плодове. Може да бъде част от закуска или междинно хранене, като по този начин осигурява качествени хранителни вещества, които допринасят за правилното функциониране на храносмилателната система.

Не бива да забравяме, че има и възможност за включване на продукта в солени рецепти. Обикновено се съчетава добре с авокадо, пушена сьомга и дори с препечен хляб. Възможностите за въвеждане на този млечен продукт в диетата са разнообразни, затова ви препоръчваме да го пробвате!

Skyr за спортисти

Освен коментираните ползи, продукът е особено полезен в диетата на спортисти. Осигурява висококачествени протеини в контекста на ниска енергийна плътност.

Благодарение на това процесите на възстановяване могат да бъдат оптимизирани, без да се нарушава състоянието на състава на тялото. Може дори да се въведе в контекста на нискокалорична диета, насочена към намаляване на процента мазнини в тялото.

Skyr е и добър източник на калций. Този елемент ще допринесе за подобряване на здравето на костите, предотвратявайки фрактури в бъдеще. Обикновено костите на спортистите са подложени на високи нива на стрес, така че е от ключово значение да се оптимизира доставката на витамин D и калций и да се подобри състоянието на мускулната маса, за да се избегнат наранявания.

Включвайте редовно този млечен продукт в диетата си

Както видяхте, skyr е много полезна храна, която може да бъде част от вашата диета редовно и да подобри нейното качество. Този продукт осигурява добро количество основни хранителни вещества. Освен това е много гъвкав на кулинарно ниво. Има отлични органолептични характеристики, което означава, че може да се комбинира с много различни храни.

Не забравяйте обаче, че винаги трябва да обръщате внимание на етикетирането на млечните продукти. Не всички от тях са с добро качество. Понякога могат да съдържат изкуствени добавки, като подсладители, чиито ефекти в средносрочен план не са напълно тествани. Като цяло, препоръчително е да бъдете внимателни с консумацията на тези вещества, за да избегнете дисфункции в бъдеще, които могат да повлияят на вашето здраве.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • de Souza, R. J., Mente, A., Maroleanu, A., Cozma, A. I., Ha, V., Kishibe, T., Uleryk, E., Budylowski, P., Schünemann, H., Beyene, J., & Anand, S. S. (2015). Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ (Clinical research ed.)351, h3978. https://doi.org/10.1136/bmj.h3978
  • Richter, M., Baerlocher, K., Bauer, J. M., Elmadfa, I., Heseker, H., Leschik-Bonnet, E., Stangl, G., Volkert, D., Stehle, P., & on behalf of the German Nutrition Society (DGE) (2019). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Annals of nutrition & metabolism74(3), 242–250. https://doi.org/10.1159/000499374
  • Sánchez, B., Delgado, S., Blanco-Míguez, A., Lourenço, A., Gueimonde, M., & Margolles, A. (2017). Probiotics, gut microbiota, and their influence on host health and disease. Molecular nutrition & food research61(1), 10.1002/mnfr.201600240. https://doi.org/10.1002/mnfr.201600240

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.