Natto, полутечна японска храна, която осигурява пробиотици

Natto е традиционна японска храна с множество ползи за здравето. Една от тях е пробиотичният му ефект. Ще ви разкажем повече за него и как да го консумирате в следващите редове.
Natto, полутечна японска храна, която осигурява пробиотици
Maria Patricia Pinero Corredor

Написано и проверено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Последна актуализация: 31 януари, 2023

Natto е японска храна, приготвена от ферментирали соеви зърна с уникални характеристики. Има мирис на амоняк, консистенция на слуз и вкус, който харесват само 62% от японците. Въпреки това, тъй като е ферментирала храна, тя има признати ползи за здравето.

Тази традиционна храна има три разновидности:

 1. Хаманато
 2. Итохики
 3. Дайтокуджи натто

Хамато и дайтокуджи се приготвят чрез добавяне на плесен за 24 часа. За итохики се добавят бактерии и се култивира 24 часа без добавяне на сол.

Основното й предимство е, че е пробиотик. В тази статия ще разгледаме натто като функционална храна. Не пропускайте темата!

Какво е Natto?

Натто е традиционна японска храна, приготвена от ферментирали соеви зърна. То обаче не се приготвя с каквито и да било бактерии. Bacillus natto, който дава името на продукта, се използва за направата на тази храна. Соевите зърна имат необичайни сетивни характеристики, които правят тази храна малко противоречива, когато става въпрос за вкус.

Текстурата й е желатинова, като вид слуз или желе. Миризмата е на амоняк и обикновено се сервира отделно в ресторантите, за да не пречи на останалите гости.

Въпреки че вкусът е малко по-приятен от миризмата, малко хора наистина го харесват. Въпреки това, тъй като се смята за полезна храна, има много хора, които го консумират.

100-грамова порция натто осигурява следното:

 • Калории: 211
 • Протеин: 19 грама
 • Мазнини: 11 грама
 • Захар : 13 грама
 • Фибри: 5,4 грама
 • Сложни въглехидрати: 4,9 грама
 • Наситени мазнини : 1,6 грама
 • Витамин С: 13 милиграма
 • Желязо: 8,6 милиграма
 • Калий: 729 милиграма
 • Калций: 217 милиграма
Натто
Органолептичните характеристики на това ястие не са по вкуса на всеки.

Японски пробиотик

Когато се прави натто, целите соеви зърна се измиват и накисват за една нощ в гореща вода. След това тези семена се варят за 20 до 30 минути в тенджера под налягане.

Сварените семена се съхраняват при 45 градуса по Целзий преди инокулирането на пробиотичния бактериален щам. След това се оставят да ферментират за 18 до 20 часа.

При проучвания върху животни е установено, че Bacillus natto има противовъзпалителни, антиоксидантни, ензимни и имуномодулиращи свойства. Освен това, при лечение на затлъстели мишки, бактерията успя да разнообрази чревната флора на изследваните субекти.

Но не е само това. Natto също значително намалява телесното тегло на животните. В допълнение, техните триглицериди и общият холестерол се понижанат.

Освен това беше установено, че тази бактерия работи като пробиотик, когато се използва във храната на прасетата в продължение на 28 дни. За да се потвърди теорията, 90 прасета са хранени с Bacillus natto в продължение на 35 и 40 дни. Авторите на публикацията подчертават антибиотичния потенциал, тъй като наличието на бацила противодейства на ешерихия коли.

Не всички проучвания обаче са проведени върху животни. Друго по-скорошно изследване разглежда ефектите върху човешката чревна микробиота от консумацията на натто капсули.

Установено е, че има значително увеличение на бифидобактериите при изследваните хора. Бифидобактериите са микроорганизми, които обитават чревната флора и са свързани с доброто здраве като цяло. Те могат да разграждат храната и да се борят с патогенните микроорганизми.

Други ползи от Natto

Натто има и други предимства, тъй като се смята за суперхрана. Нека ги разгледаме подробно.

Може да инхибира вирусни инфекции

В научни изследвания е установено, че пациенти, лекувани с екстракт от натто, инхибират вирусни инфекции, като тежък остър респираторен синдром, дължащ се на коронавирус (SARS-CoV-2) и говежди херпесвирус 1 (BHV-1). Според авторите това се постига чрез разграждане на вирусните частици.

Друго проучване демонстрира как ензимът натокиназа е в състояние да унищожи S протеина на коронавируса. Този протеин е от съществено значение за навлизането на вируса в клетките. Анализът показа, че S протеинът на клетъчната повърхност се разгражда, когато към културалната среда се добави натокиназа.

Natto може да бъде алтернатива за справяне със сърдечно-съдовите заболявания

Изследванията показват, че натокин, най-активната съставка в натто, има фибринолитична активност, както и антихипертензивни, хиполипидемични, антиатеросклеротични, антиагрегантни и невропротективни ефекти.

Ранните проучвания показват, че натокиназата засилва тромболитичните активности. Всъщност се предполага, че това се дължи на антитромботични, антикоагулантни, антиоксидантни и понижаващи липидите ефекти. Друго проучване описва как добавянето на натокиназа 9 пъти дневно е ефективно за потискане на прогресията на атеросклерозата при пациенти с атеросклеротични плаки. Лечението със съединението продължи 26 седмици.

Анализиран е и ефектът на натокиназата върху артериалната хипертония. Добавката е прилагана в продължение на 8 седмици при пациенти с високо кръвно налягане и се стига до заключението, че както систолното, така и диастолното кръвно налягане се понижават.

Natto и ползите му за здравето
Сърдечно-съдовият ефект на храната не е свързан с нейните пробиотични свойства. Тя действа чрез други механизми.

Как да си направим домашно натто

Щамът Bacillus subtilis натто трябва да се използва при приготвянето на натто, тъй като той е този, който предизвиква уникалната и характерна ферментация на продукта. За тази цел са необходими следните съставки:

 • вода
 • 500 грама соеви зърна
 • 1 грам спори на Bacillus subtillis натто (или също 50 грама натто, което вече е приготвено)

Като начало, всички прибори, които ще се използват, трябва да бъдат изварени, за да се избегне кръстосано замърсяване. След като това стане, соевите зърна се накисват за 12 часа, въпреки че мнозина препоръчват да се оставят цял ден.

Когато се извадят от фазата на омекване, се варят 15 минути в тенджера под налягане или на умерен огън 6 часа. След като се сварят ги свалете от котлона, отцедете ги и ги оставете да изстинат на стайна температура. След това трябва да се поставят на топло място, докато достигнат температура от около 50 градуса по Целзий. Ще ви е необходим термометър, за да измерите това.

Когато достигнат тази температура, тогава е време да добавите бактериите. Ако нямате Bacillus natto на прах , можете да сложите 50 грама готово натто. Разбъркайте, така че бактериите да се интегрират добре със сварените соеви зърна.

Оставете да ферментира при постоянна температура от 40 градуса по Целзий за 24 часа. Можете да го поставите във фурната или в машина за кисело мляко, за протичане на идеалната ферментация.

Когато ферментацията е факт, натто е готово за консумация. Мнозина обаче го оставят да престои на студено в хладилника още 1 до 3 дни.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.