Какво е сърдечен арест и 5 симптоми, проявяващи се само при жените

Чувствате се често изморени, усещате болки в гърба, челюстта и ви се гади понякога? Не пренебрегвайте тези макар и леки симптоми, може да са знак за нещо сериозно
Какво е сърдечен арест и 5 симптоми, проявяващи се само при жените
Nelton Abdon Ramos Rojas

Прегледано и одобрено от лекар Nelton Abdon Ramos Rojas.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Това състояние засяга както мъжете, така и жените. Въпреки това е вярно, че има няколко симптома, които са характерни само за сърдечен арест при жените.

Обърнете внимание, защото те може да бъдат много полезни. Тези симптоми могат да помогнат на вас или на някой, близо до вас да реагирате своевременно в случай на сърдечен арест.

Трябва да имаме предвид, че сърдечният арест при жените е една от най-големите причини за преждевременна смърт в световен мащаб.

Има определени сигнали, които нашето тяло ни изпраща, които не могат да бъдат пренебрегнати и могат в крайна сметка да ни спасят.

Важно е да действате навреме, защото хората имат по-голям шанс да оцелеят, ако получат дефибрилация (електрически шок, използван за възстановяването на нормалния сърдечен ритъм).

В случай, че дефибрилацията не е възможна в този момент, човекът, страдащ от сърдечен арест, трябва да получи кардиопулмонална реанимация.

Във всеки случай е от съществено значение да се идентифицират симптомите навреме.

Сърдечен арест

симптоми на сърдечен арест

Въпреки че сърцето има вътрешна система, която е отговорна за контрола на сърдечния ритъм, има няколко състояния, които могат да се предизвикат от неравномерен сърдечен ритъм, който е известен като аритмия.

Аритмията кара сърцето да бие твърде бавно, бързо или дори да спре да бие съвсем.

В тези случаи има внезапен сърдечен арест, но това не трябва да се бърка със сърдечен удар.

Има различни възможни причини, които могат да доведат до сърдечен арест. Сред тях са:

  • Коронарни заболявания
  • Физически стрес
  • Генетични състояния

Признаци за сърдечен арест при жените

1. Болка в гърба, врата, челюстта и рамото

Ако ви боли гърба, врата, челюстта и ръцете, е важно да сте предпазливи, защото е много лесно да объркате тези симптоми. Макар че лесно могат да бъдат объркани, те могат да бъдат ясен сигнал за това какво ще последва.

Дали болката се развива с течение на времето, постепенно или рязко, и особено ако се развие внезапно, ако изпитвате такива болки, незабавно се консултирайте с личния лекар.

2. Болки в стомаха, придружени от гадене

гадене при сърдечен арест

Болка в стомаха, както и гадене, могат да бъдат друг показател за сърдечен арест при жените.

Може да го объркате с хранително отравяне или грип с неговите странични ефекти. Ако усетите силен натиск в стомаха си, се консултирайте с личния лекар.

3. Дихателни проблеми и замаяност

Ако имате повтарящи се проблеми с дишането, трябва да проверите дали изпитвате други симптоми.

4. Студено изпотяване

студена пот при сърдечен арест

Студеното изпотяване може да бъде и друг симптом, за сърдечен арест при жените и не трябва да се приема леко.

Бъдете внимателни и не мислете веднага, че това може да е причина за ежедневния стрес или настоящите притеснения. Ако студената пот е нещо, от което не сте страдали преди това, идете при личния лекар колкото е възможно по-скоро.

5. Изморявате се бързо и често

Чувствате ли се уморени в продължение на няколко минути и често? Ако това е така, продължавайте да четете.

Дори и след почивка, ако се чувствате толкова уморени сякаш не можете дори да вършите най-важните задачи, като ставане или ходене, това е тревожен симптом.

Приемете го като истинската потенциална опасност.

Лечение

Ако сте страдали от сърдечен арест разбира се, трябва да вземете повече здравни мерки, за да избегнете това да се случи отново.

  • Трябва да оставите вредните навици като тютюн, алкохол и заседнал начин на живот (което води до затлъстяване).
  • Разбира се, трябва да се упражнявате, за да контролирате постоянното кръвното налягане, холестерола и диабета.

Не забравяйте, че има и предпочитани лекарства, които са от полза за сърдечно-съдовото здраве.

Макар че това са препоръки за хора, които страдат от симптоми, свързани със сърцето, само личният ви лекар трябва да е този, който ще определи най-подходящото за вашия случай лечение.

Водете здравословен начин на живот, упражнявайте се и изгонете стреса от живота си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Pedreira, M. (2016). Infarto agudo de miocardio en la mujer, ¿es diferente que en los hombres? In I. Fernández, J. J. Gómez de Diego, M. López, D. Marzal, N. Murga, & R. Vidal (Eds.), Cardiología hoy 2016. Resumen anual de los avances en investigación y cambios en la práctica clínica (p. 207). Sociedad Española de Cardiología. https://doi.org/10.1111/j.1752-1734.2009.01350.x.
  • Cabadés, A., López-Bescós, L., Arós, F., Loma-Osorio, Á., Bosch, X., Pabón, P., & Marrugat, J. (2004). Variabilidad en el manejo y pronóstico a corto y medio plazo del infarto de miocardio en España: el estudio PRIAMHO. Revista Española de Cardiología52(10), 767–775. https://doi.org/10.1016/S0300-8932(99)75004-9
  • Lauer, T., & Kelm, M. (2011). Tratamiento inicial prehospitalario del infarto agudo de miocardio. Deutsche Medizinische Wochenschrift. https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehr236

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.