Какво е макулна гънка: Симптоми, причини и лечение

Когато е налице макулна гънка, може да няма симптоми. В други случаи могат да възникнат изкривявания на зрителното възприятие. Прочетете и ще ви разкажем повече по темата.
Какво е макулна гънка: Симптоми, причини и лечение
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Rafael Victorino Muñoz

Последна актуализация: 27 ноември, 2022

Макулната гънка представлява образуване на допълнителна тъкан в центъра на ретината. Не е много често срещано състояние. Понякога се проявява с леки симптоми. В други случаи обаче може да повлияе на зрението на човек.

Причината не винаги е известна, въпреки че е свързана с дегенерация, свързана с възрастта. Повечето пациенти не се нуждаят от лечение, освен ако лицето не изпитва затруднения в извършването на ежедневните си дейности.

Какво представлява макулната гънка?

В задната част на окото се намира ретината. По-специално, в центъра на ретината е макулата, която се състои от специални клетки, които реагират на светлина.

Въпреки това, има различни състояния, които могат да засегнат тази област на окото, намалявайки способността ни да възприемаме изображения. Те включват макулна дупка, оток на макулата и свързана с възрастта дегенерация на макулата.

От друга страна, клетките вътре в окото могат да растат. Това кара тъканта да се набръчка, свие или да стане стегната, което води до появата на подобен на мембрана на белег – плосък или изпъкнал.

Това се нарича набръчкване на макулата или сгъване на макулата. Известно е и под други имена:

 • Епиретинална или преретинална мембрана
 • Целофанова ретинопатия
 • Бръчки в ретината

Симптомите на макулните гънки

При някои хора няма симптоми. В други случаи те са доста леки и не причиняват значителна загуба на зрението.

Възможно е обаче да има и изкривено възприятие, което затруднява извършването на ежедневни дейности. Сред най-честите симптоми на сгъване на макулата могат да бъдат посочени следните:

 • Замъглено централно зрение
 • Трудно четене на дребен шрифт
 • Може да има трудности при възприемането на детайли
 • Обектите изглеждат вълнообразни (дори правите линии)
 • Понякога може да се забележи сива или мътна, дори празна област (като сляпо петно)

Макулната гънка не засяга периферното зрение на човека.

анатомията на окото
Ретината е тънък слой от клетки, който ни позволява да виждаме. Очното дъно, например, е един от методите за гледане.

Причините за макулната гънка

През повечето време причината не е известна. Сред идентифицираните са следните:

 • Стареене: С течение на времето стъкловидното тяло на окото може да се уплътни, отделяйки се от ретината. Може също така да се слепи, причинявайки образуването на белег.
 • Нараняване или заболяване като диабет.
 • Хирургическа интервенция като операция на ретината или операция на катаракта.
 • Други причини като разкъсване на ретината или отлепване или проблеми с кръвоснабдяването в областта.

Съществуват и рискови фактори, които повишават риска от нагъване на макулата. В това отношение се открояват възпалението вътре в окото и увеитът.

Как се поставя диагнозата?

За поставянето на диагноза, офталмологът ще постави няколко капки, за да разшири зеницата. Това ще му позволи да види вътрешността на окото с помощта на апарат, наречен офталмоскоп.

Ако се подозира сгъване на макулата, може да се извърши допълнително сканиране с оптична кохерентна томография (OCT), което сканира задната част на окото, предоставяйки подробни изображения на ретината и макулата.

Възможности за лечение

В повечето случаи няма никакви или леки симптоми, така че не се налага лечение, ако зрението на човек не е засегнато. Въпреки това, има ситуации, при които могат да бъдат предписани очила. Може да се наложи корекция при човек, който вече използва оптична корекция.

Операцията се препоръчва само в някои случаи, когато симптомите са по-тежки или инвалидизиращи. В това отношение има две възможности:

 • Витректомия: При тази операция се отстранява част от стъкловидното тяло и белег. Това е амбулаторен процес, който има за цел да намали или изравни макулата. Препоръчва се, когато причината е свързана с основни хирургични процедури.
 • Мембранектомия: При тази операция мембраната на ретината се отстранява. Може да се направи и амбулаторно. Това е обичайната процедура при нежелани последствия от операция на катаракта или след увеит.

Рискове от операцията

При операция е възможно в някои случаи зрението да се подобри, но няма да е толкова добро, колкото преди развитието на гънката. Има обаче хора, които не изпитват такова подобрение след операцията.

Освен това, както при всяка операция, витректомиите и мембранектомиите носят рискове. Те включват:

 • Катаракта
 • Инфекции
 • Кръвоизлив
 • Отлепване на ретината
макулната гънка и операциите на очите
Очните операции за сгъване на макулата са предназначени за пациенти с тежки състояния, при които има загуба на зрение.

Може ли да се предотврати макулната гънка?

Като се има предвид, че причината за това състояние не е известна във всички случаи, не винаги е възможно да се предотврати или дори да се спре появата на нагъване на макулата. Въпреки това е необходимо да се вземат предпазни мерки при хора с диабет или тези, които са страдали от отлепване на ретината. Това важи и за тези, които са претърпели операция на катаракта.

По същия начин, тъй като възрастта е един от свързаните фактори за това състояние, важно е редовно да посещавате офталмолог за очни прегледи. Такъв е случаят, ако страдате от сгъване на макулата, за да сте сигурни, че няма да се влоши и както и за извършване на ранна диагностика.

По-лесно е да се лекува нова макулна гънка, отколкото такава, която е била там от известно време. Също така е възможно в някои случаи проблемът да започне от едното око и след това да засегне и другото.

Макулната гънка може да се появи отново след отстраняване, въпреки че това не е най-често срещаното явление.

Кога да посетите лекар

Често изпитваме определени странни явления в зрението си, като например моментно замъгляване. Ако отидем от светло място на тъмно място, може да не виждаме добре.

Въпреки това, ако често имате проблеми като замъглено зрение, изкривявания и трудности при фокусиране върху това, което е пред нас, тогава е по-добре да посетите офталмолог.

Междувременно, когато се открие макулна гънка, няма нужда да се тревожите. Обикновено не е необходимо лечение, ако симптомите са леки. И независимо дали този проблем е налице или не, какъвто и проблем да засяга зрението ви, не трябва да се оставя да прогресира.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • American Academy of Ophthalmology. Pliegue macular. 2017. Documento en línea: disponible en: https://saeye.com/wp-content/uploads/handouts/spanish/Pliegue-macular.pdf
 • Andre J, Hsu J. Surgical repair of macular fold after vitrectomy for bullous rhegmatogenous retinal detachment witkin. Retina. 2012; 32(8): 1666-1669.
 • El-Amir A, Every S, Patel C. Repair of macular fold following retinal reattachment surgery. Clinical & Experimental Ophthalmology. 2007; 35: 791-792.
 • Gómez Resa M, Mateo C. Manejo de los Pliegues maculares psotquirúrgicos. Rev. esp. investig. Oftalmol. 2013; 3(2): 102-105.
 • Güemez-Sandoval E. Hermann von Helmholtz y el oftalmoscopio. Rev Mex Oftalmol. 2008; 82(1): 62-64.
 • Molina Martín J. Evaluación anatómica, funcional e inmunohistoquímica de pacientes con membranas epirretinales idiopáticas. Universidad de Alicante, 2018.
 • Rodríguez García A. Cirugía de catarata en uveítis. En Oftalmología en la opinión de los expertos. México: Garaitia Editores, 2011. Libro 7. Uveítis. 48-56.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.