5 естествени средства за спиране на дегенерацията на макулата

Знаете ли, че вашата диета може да бъде от ключово значение за забавяне на щетите, причинени от дегенерация на макулата и грижа за здравето на очите ви?
5 естествени средства за спиране на дегенерацията на макулата

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Един от най-честите зрителни проблеми е дегенерацията на макулата.

Макулата е тъкан, която формира част от ретината и прави вашето зрение ясно и подробно. Когато макулата се увреди, зрението ви може да стане размазано и това е естествен процес, който е част от стареенето.

Въпреки това, винаги можете да предприемете стъпки, за да предотвратите този проблем.

Погледнете следните естествени средства за спиране на дегенерацията на макулата и ги правете редовно в ежедневието си.

1.Шафранът помага при дегенерацията на макулата

Шафран - дегенерация на макулата

Шафранът е едно от най-добрите натурални средства за спиране на дегенерацията на макулата, благодарение на антиоксидантите, които снабдяват тялото с кислород и предотвратяват клетъчната смърт.

Сред компонентите му откриваме шафранал. Това естествено вещество намалява процеса на дегенерация на клетките и подобрява функцията на кръвоносните съдове в очите и ретината.

Поради това чаша чай с шафран на ден може да забави очните проблеми, като предпази клетките отговорни за зрението.

Съставки

  • Една чаша вряла вода (250 мл)
  • 1 чаена лъжичка шафран (5 г)

Начин на приготвяне

  • Смесете двете съставки добре.
  • Изпийте веднага.

Вкусът на този чай е горчив и силен, така че за начало може да пожелаете да започнете с по-малко шафран или повече вода. Ако искате, можете да добавите малко мед, за да смекчите вкуса.

2.Тиквените семки са чудесни при дегенерация на макулата

Тиквените семки са друго естествено средство за спиране на дегенерацията на макулата, тъй като те съдържат цинк и есенциални мастни киселини. Тези два компонента се оказват важни за предотвратяване на проблеми със зрението.

Опитайте се да включите тиквените семки в рецептите за домашен хляб или в десертите. Те не само ще помогнат в борбата с дегенерацията на макулата, но и с преждевременното стареене.

  • Те не съдържат много калории, така че можете да ги ядете всеки ден.
  • Препоръчителната порция е 3 супени лъжици (24 грама), но се опитайте да изберете такива, които не съдържат сол и не са пържени. Най-добрите опции са печени или смлени.

Ако не искате да ги хапвате и търсите някакъв друг вкус, опитайте тази рецепта:

Съставки

  • Чаша сухи тиквени семена (130 г)
  • 1 чаена лъжичка сол (5 г)
  • 1 чаена лъжичка пипер (5 г)
  • Голяма скилидка чесън

Начин на приготвяне

  • Ако семената имат обвивка, можете да я премахнете, ако желаете.
  • Поставете семената в незалепващ тиган.
  • Препечете ги и им добавете чесън, сол и пипер.
  • Покрийте, но продължете да бъркате от време.
  • След 5 минути махнете от огъня.
  • Отстранете скилидката чесън и оставете семената да изстинат.

Можете да ги ядете веднага или ги съхранете за друг път. Препоръчваме да ги държите в найлонова торбичка или в съд с капак, за да избегнете загубата на вкуса и текстурата.

3. Гинко билобата е полезна когато макулата дегенерира

Гинко билоба

Следното естествено средство за спиране на дегенерацията на макулата е със силно окислително средство за главата и крайниците.

Известно е, че сред основните му свойства са:

  • Периферен вазодилататор
  • Венозен вазоконстриктор
  • Невропротектор
  • Диуретик

Всичко това означава, че насърчава кръвообращението в очите, и по-специално в зрителния нерв, защото съдържа флавоноиди.

В едно проучване, група доброволци, страдащи от дегенерация на макулата, приемали 60 мг гинко билоба. Друга група приема по-висока доза от 240 мг дневно. Втората група докладва за подобрение в очите.

За да се възползвате от предимствата, можете да приготвяте отвара с гинко билоба всеки ден или да консумирате добавки под формата на хапчета.

Съставки

  • 1 чаша вряща вода (250 мл)
  • 1 чаена лъжичка гинко билоба на малки парченца или на прах (5 гр)

Начин на приготвяне

  • Смесете двете съставки.
  • Оставете сместа да се запари за няколко минути. Изсипва се в чаша и се пие.

4. Спанакът забавя дегенерацията на макулата

Спанакът е друго естествено средство за спиране на дегенерацията на макулата. Съдържа необходимите хранителни вещества за предотвратяване на очни проблеми, причинени от оксидативен стрес.

Хранителните му вещества включват:

  • Витамини А, В и К
  • Минерали (желязо, калций, фосфор)
  • Бета-каротин
  • Антиоксиданти
  • Коензим Q10
  • Хлорофил
  • Полифеноли
  • Омега 3 мастни киселини

Добре е да консумирате суров спанак в салати или сокове, за да абсорбирате напълно хранителните му компоненти . Препоръчваме ви да консумирате поне по една чаша спанак (30 г) три пъти седмично.

5. Яйчен жълтък

яйце

Редовното консумиране на жълтък е друг естествен начин за спиране на дегенерацията на макулата.

Това е така, защото жълтъкът е богат на лутеин и зеаксантин, два компонента, които помагат да се абсорбира светлина в късата вълна в ретината, която предпазва очите.

Лутеинът спомага за забавяне на появата на увреждания на макулата и предотвратява вредното влияние от слънцето.

Проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition (Американски вестник за клинично хранене), обяснява, че яденето на две яйца на ден вероятно е всичко, от което се нуждаете, за да увеличите вашите нива на лутеин и зеаксантин в кръвта.

  • Само имайте предвид, че когато готвите яйца, трябва да използвате възможно най-малко количество мазнина. Добър избор е да хапвате яйцата като част от закуската.

Добре? Съгласни ли сте, че превенцията на макулната дегенерация е лесна? Сега просто трябва да включите тези съставки в диетата си!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.