Метастазите в костите: симптоми и лечение

Метастазите в костите представляват усложнение в напредналите стадии на рак. Те са изключително тежки. В следващите редове ще ви разкажем повече по темата.
Метастазите в костите: симптоми и лечение

Последна актуализация: 19 ноември, 2020

Метастазите в костите се появяват при развитието на някои видове рак, които водят до сериозни усложнения, засягащи костите. Неопластичните клетки от тумора в определен орган преминават в костите.

На първо място искаме да подчертаем, че метастазите в костите не са свързани с развитието на първичен рак на костите. С други думи, болестта не е започнала в костната тъкан, а в друг орган, например гърдата или белия дроб.

Това означава, бе болестта е преминала и е обхванала и костите. Обикновено метастазите се наблюдават в гръбначния стълб и дългите кости. Това се дължи на начина, по който циркулират кръвта и лимфата.

След като неопластичните клетки достигнат до костите, те започват са се размножават. Обикновено костните метастази правят нещо стимулиращо клетките на костната тъкан: остеобласти и остеокласти. Стимулирането е толкова силно, че тъканта страда.

Тъканта отслабва заради остеокластите или се втвърдява заради остеобластите. Като и двете състояния са вредни и опасни.

При повечето видове рак могат да се появят метастази, но тези са типични за рака на гърдата и простатата. След като болестта се развие, пациентите проявяват симптоми свързани с първичния тумор и с новообразуваните такива.

Симптоми на метастазите на костите

Различните видове метастази на костите имат общи симптоми, независимо от туморите довели до появата им. Някои от най-често срещаните симптоми са:

 • Болка: Това е основното оплакване. Болката може да бъде постоянна или непостоянна. При някои болни се влошава при движение, докато при други е постоянно, дори по време на покой. А това може да затрудни лечението.
 • Фрактури: Както вече споменахме, метастазите могат да увредят костите. Крехките кости са по-предразположени към счупвания. За пациентите с рак е важно да внимават, за да се предпазят от фрактури.
 • Хиперкалцемия: Туморът може да доведе до освобождаването на калций в кръвта. С течение на времето симптомите се влошават. Например болните се оплакват от запек, намален апетит и често уриниране. Ако ви липсва апетит и често уринирате, лесно можете да се обезводните.
 • Притискане: Едно от най-честите места за поява на метастазите в костите е гръбнакът. Увреденият гръбначен стълб може да се свие, а прешлените да се припокрият, което да доведе до промяна в стойката. Нервите или гръбначният стълб могат да се прещипят.
  Лечение на метастазите в костите

Лечение на метастазите на костите

Има два вида терапии. Единият вид е прилагането на локални терапевтични средства, а другият – системен метод. Изборът зависи от вида на първоначалния рак, клиничното състояние на болния и възможността за лечение. Нека се спрем по-подробно на видовете лечение.

Системни опции

 • Химиотерапия: Използват се медикаменти, прекъсващи някои от процесите в раковите клетки. Това обикновено е най-използваната опция.
 • Лъчетерапия: Прави се облъчване със специално оборудване, проникващо в организма с цел унищожаване на раковите клетки. Броят на облъчванията и дозата са различни при всеки един пациент. Обикновено тази терапия е много ефективна за облекчаване на болката при костните метастази.
 • Хормонална терапия: Използват се медикаменти за блокиране на определени хормони. Тази терапия се прилага най-вече при рак на гърдата и рак на простатата.
 • Имунотерапия: При този вид лечение също се използват лекарства, контролиращи функционирането на имунната система.
 • Радиофармацевтици: В този случай облъчването става във вътрешността на тялото, а не с външно оборудване. Радиофармацевтиците се инжектират в тялото на пациента, достигат до костните метастази и след това атакуват туморните клетки.
Метастазите на костите могат да се лекуват локално.

Локални опции

 • Бисфосфонати: Бисфосфонатите блокират действието на остеокластите и предотвратяват увреждането на здравите кости.
 • Денозумаб: Прилича на бисфосфонатите и също блокира остеокластите. Действа по-различно от тях, но крайният резултат е сходен.
 • Вертебропластика: Когато метастазите са в гръбначния стълб, се използва алтернативен метод на лечение – директно инжектиране на бързо действащ продукт. Процедурата се нарича вертебропластика. Ефективно успокоява болката.
 • Операция: И накрая оперативната намеса е удачна, ако са налице определени условия. Ако има достъп до метастаза, хирургът може да премахне колкото може повече от него.

Препоръчваме ви да прочетете и: При болки в костите: 6 натурални средства

Какво да правите, ако имате метастази в костите

Появата на метастази в костите е сериозно усложнение на рака. За пациента е важно да бъде обгрижван от екип от професионалисти с опит, които да му осигурят възможно най-доброто лечение. С помощта на новите терапевтични опции е възможно качеството на живот на болните да бъде подобрено.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Vicent, S., et al. “Las metástasis óseas del cáncer.” Anales del Sistema Sanitario de Navarra. Vol. 29. No. 2. Gobierno de Navarra. Departamento de Salud, 2006.
 • García, F. BAIXAULI, et al. “Estado actual de las metástasis óseas.” Revista española de cirugía osteoarticular 49.257 (2014).
 • Centeno, C., et al. “Metástasis óseas: manifestaciones clínicas y complicaciones. Un tratamiento multidisciplinar.” Med Pal 8 (2001): 100-108.
 • Durand, J-P., et al. “Metástasis óseas: manejo multidisciplinario, conducta diagnóstica y terapéutica.” EMC-Aparato locomotor 46.1 (2013): 1-16.
 • Salazar Pacheco, Rudy, et al. “Metástasis óseas en tumores malignos de la mama. Breve informe epidemiológico.” Acta Ortopédica Mexicana 16.2 (2002): 51-55.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.