Какво е габардин и как трябва да го перете?

Дрехите направени от габардин могат да издържат дълго във времето. Научете повече за този плат, както и как да го почиствате?
Какво е габардин и как трябва да го перете?

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 18 април, 2023

Наличието на големи топли дрехи от габардин е важно през студените месеци. Тези дрехи, поради техния състав, размер или деликатност, могат да предизвикат притеснения при прането им.

Ето защо е удобно да се приложат на практика серия от съвети, които помагат за удължаване на полезния му живот. Прочетете и разберете какво е габардин и как да го перете.

Идеята е да не се повреждат, цапат или набръчкват. Въпреки че някои артикули са удобни за пране на ръка, като например панталони, всички дрехи от габардин са подходящи за перални машини. Просто трябва да изпълните предишните стъпки и съвети за грижа.

Какво е габардин и как да го перете?

Палта и балтони, които ви предпазват от студ и дъжд, панталони, идеални за работа на открито или здрави ризи. Всички тези облекла могат да бъдат изработени от габардин, плат, колкото устойчив, толкова и издръжлив.

Някои са изработени от вълнени тъкани, други от памук или синтетични влакна, но всички те споделят характеристиката да осигуряват голяма устойчивост. Освен това имат висока степен на непропускливост, което ги прави идеални за влажен и дъждовен климат.

Обичайно е габардинът да присъства в много зимни облекла.

Друга особеност е, че дрехите обикновено имат гладка страна и друга с диагонално тъкан плат, обикновено оребрен. Има твърда и стегната консистенция, продукт на много работа по време на изработването. Затова облеклата от този материал са функционални за различни дейности, най-вече на открито.

Произход на габардина

Платът габардин има любопитен произход, основан на търсенията на неговия изобретател, англичанина Томас Бърбъри. Предприемачът искал да създаде плат, който да издържа на дъжд, без да се пере отвътре. Около 1880 г. той среща овчар, който използва специални якета.

Човекът направил дрехите водоустойчиви чрез продукт, първоначално предназначен за къпане на овце. Бърбъри възприема идеята и създава габардина, експериментирайки с памучни прежди. Той хидроизолира преждата в стъпка преди тъкането на плата и успява да постигне желания ефект на капчици, плъзгащи се надолу по дрехата.

Така той патентова творението си през 1888 г. Трябва да се отбележи, че първоначалната формула с хидроизолационния продукт се използва и до днес. Освен това марката Burberry се използва и днес и е една от най-елегантните модни къщи във Великобритания.

Палто от габардин
Габардинът е идеална материя за студените месеци.

Характеристики на габардина

Тази тъкан се откроява по няколко причини. Например със своите сила, твърдост и издръжливост.

В зависимост от качеството на дрехата, тя дори може да запази същата форма дълго време. Освен това не се мачка лесно.

Като всеки текстил, платът съществува с различно качество. Може да бъде направен от памук, смес от памук и полиестер, коприна или цял текстуриран полиестер.

Съставът ще определи теглото му и качеството на влакното. Във всеки случай габардинът е една от най-използваните и функционални материи днес.

Различни приложения на габардин

През десетилетията габардинът премина от функционално работно облекло до моден аксесоар, показван на най-важните модни ревюта. Днес това е достъпна материя, която се използва широко, особено през зимните месеци. Оттук и значението на ежедневното му пране.

 • Градинарство и селска работа. Неговият селски произход е довел до използването на габардин за всички видове селски и външни работи. По-специално, поради водоустойчивостта му.
 • Поддръжка. Облеклата, изработени от този плат, особено ризите, станаха много популярни във фабрики, складове и сред персонала по поддръжката.
 • Първата световна война. Британските власти поискаха от Burberry да създаде униформи от габардин за войната, започнала през 1914 г.
 • Присъствие в киното. Започвайки с Хъмфри Богарт и използването на тренчкот в Казабланка, холивудските филми започнаха да го използват, особено върху герои на мафиоти.
 • Младежка мода. Тези, които наистина направиха този плат модерен, бяха Бийтълс, след като се появиха с него в средата на 60-те години.
 • Актуален и функционален. Днес това е плат, който се е разпространил сред милиони хора, много полезен през студените месеци и преди всичко в дъждовните дни.
 • Разнообразие. Материалът може да се намери в различни облекла като рокли, сака, костюми, палта и дори обувки.

Открийте какво е габардин и как да го перете стъпка по стъпка

Въпреки че габардинът е плат с добра устойчивост на вода и време, той изисква някои съвети за пране. По този начин е възможно да се удължи живота му и да се запази качеството и блясъка му. Просто имайте предвид следните стъпки.

1. Проверете етикета

Най-безопасното нещо, което трябва да направите, когато третирате габардин, е да прочетете конкретните указания на производителя. Там се казва дали е по-подходящо химическото чистене, прането в студена вода, машинното или ръчно пране.

Винаги е препоръчително да не режете етикета.

2. Отстранете аксесоарите

Ако дъждобранът е палто или балтон, вероятно ще има колан или други вътрешни аксесоари. Важно е да премахнете всеки от тях преди пране.

3. Третирайте петна

Третирайте специфични петна по палтото с течен препарат за отстраняване на петна, който е подходящ за цветни тъкани. Нанася се върху засегнатото място, предварително намокрено със студена вода и се оставя да действа 30 минути. След това извадете и изплакнете обилно.

Препоръчително е да нанесете препарата за премахване на петна върху незабележимо място от дрехата, преди да го използвате върху засегнатата област. По този начин проверявате дали продуктът не обезцветява или поврежда тъканта.

Почистване на ръкавите на палто
Отстранете петната преди да поставите дрехата от габардин в пералнята.

4. Поставете в пералнята

Габардинът е плат, който обикновено можете да изперете в пералнята. Въпреки това, не го смесвайте с дрехи като кърпи или други, които отделят мъх.

Перете дрехите с подобни цветове. След като е в машината, поставете също колана и аксесоарите. Програмирайте цикъл на пране студено-топло, горещо-топло или студено-студено.

5. Подходящ за сушилня

Възможно е да изсушите габардина в сушилня, стига да го перете на деликатен цикъл на ниска топлина. Извадете веднага след края на програмата, за да избегнете набръчкване. От друга страна, можете да изсушите на въздух, като избягвате телени закачалки.

6. Проверка и гладене

Ако дрехата има петна, проверете дали продуктът е свършил работата си в края на прането и сушенето. След това може да изгладите дрехата на ниска температура и на гърба на тъканта, за да не се повреди.

7. Съхранение

Най-добрият начин да съхранявате тези дрехи след изпиране е като ги окачите на закачалка и ги защитите с фолио.

Какво е габардин и как да перете панталоните от него?

Почти всички дрехи от габардин могат да бъдат дезинфекцирани чрез тези действия на пране. Това е метод, който удължава живота и качеството на тъканта.

Някои производители обаче предлагат да перете панталони от черен габардин на ръка, като ги поставите в кофа със студена вода и препарат за пране. Винаги обръщайте дрехата наобратно, за да я перете отвътре.

Избягвайте мачкане вътре в кофата и накиснете за 40 минути. След това извадете, изплакнете и окачете. Това е специфичен метод за първо пране, когато дрехата е нова. След това е възможно да използвате пералнята съгласно описаните стъпки.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Guamaní Oña, V. D. R. (2014). Investigación de un acabado con un aspecto a cuero utilizando silicona en tela de gabardina y su aplicación en chaquetas. [Tesis de pregrado, Universidad Técnica del Norte]. Recuperado de http://repositorio.utn.edu.ec/handle/123456789/2647
 • Jiang L., Maithili I. (2007). Cold or hot wash: Technological choices, cultural change, and their impact on clothes-washing energy use in China. Energy Policy. Volume 35, Issue 5. Pages 3046-3052. https://doi.org/10.1016/j.enpol.2006.11.001
 • Keiser, S. y Tortora, PG (2022). El diccionario de moda de Fairchild Books. Nueva York,: Fairchild Books. Recuperado el 9 de febrero de 2023, de http://dx.doi.org/10.5040/9781501365287
 • Piñuel J. L, (1996). La moda o el aprendizaje de la integración por el cambio. Estudios sobre las Culturas Contemporáneas [Internet]. (3):41-64. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=31600304
 • Tynan, J. (2011). Vestimenta militar y ropa informal masculina para el aire libre: la gabardina de Burberry en la Gran Bretaña de la Primera Guerra Mundial. Revista de Historia del Diseño. https://doi.org/10.1093/jdh/epr014

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.