Какво да направите, когато се изгорите

Препоръчително е да посетите лекар, когато изгарянията засягат зони като лицето, гениталиите, ръцете и стъпалата и ако страдате от респираторно или сърдечно заболявание.
Какво да направите, когато се изгорите
Mario Benedetti Arzuza

Написано и проверено от лекар Mario Benedetti Arzuza.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Ако страдате от изгаряне първа степен, можете да използвате долупосочените домашни средства, за да облекчите състоянието си. Съветваме ви никога да не покривате засегнатата зона и да не нанасяте паста за зъби, когато се изгорите.

Силната топлина може да предизвика изгаряния, които са изключително сериозни и опасни за различните слоеве кожа. Тези изгаряния се класифицират в зависимост от интензивността и сериозността им.

Когато се изгорите, в която и да е част от тялото, е желателно да намокрите поразената кожа със студена вода. Трябва да направите тази стъпка още в самото начало, възможно най-скоро след инцидента. По този начин ще намалите болката и ще предотвратите образуването на мехур. Ако имате на разположение лед, много по-ефикасно е ако оставите няколко кубчета да се разтопят върху изгорената част. Разбира се, възможно е да усетите слаба или силна болка при контакта на леда с изгорената кожа, но си струва да го направите, тъй като по този начин изгарянето ще бъде неутрализирано в най-голяма степен и само за няколко минути.

Класификации на изгарянията

Има първа, втора и трета степен изгаряния. Важно е да умеете да ги разпознавате, за да можете да положите адекватна грижа за тях и максимално бързо да се възстановите.

Изгаряния първа степен

Става дума за съвсем леко изгаряне, предизвикващо зачервяване на кожата и  леко парещо усещане. В този случай мехури не се образуват.

Изгаряния втора степен

Ще има мехури заедно със зачервяването на засегната кожа, а парещата болка ще се усеща по- интензивно.

Изгаряния трета степен

Това са най-неприятните изгаряния, които носят сериозни последици. Причината за това се крие във факта, че изгарянето предизвиква повреди в дълбочината на слоевете на кожата и поразената кожа е по-голяма като размери. При такива изгаряния е възможно да видите мазнината под кожата, мускулите и дори костта.

Едно изгаряне, причинено от ютия, може да бъде първа или втора степен, докато готвенето и особено кипящата вода, горещото олио и горещите сладка могат да предизвикат изгаряне трета степен.

Ако поради някаква причина се изгорите сериозно и изгарянето е трета степен, задължително посетете лечебно заведение. При изгаряния от първа и втора степен можете да приложите няколко ефективни домашни средства за справяне с проблема.

Как да третираме леки изгаряния

Трябва ли да посетите лекар когато се изгорите?

Първото нещо, което си заслужава да предприемете, е да премахнете всякакви чужди частици от засегната зона. Например, дрехи, бижута или всяко друго нещо, с което кожата ви е имала контакт.

Следващата стъпка изисква да намокрите или да сложите лед върху изгореното, за да успокоите усещането за парене.

На всяка цена предотвратете образуването на мехури, тъй като те могат да предизвикат развитието на инфекция, заради откритостта и незащитеността на кожата от микроби. Ако се появят мехури, редовно ги поглеждайте. Ако някой се е пукнал, със сигурност ще усетите по-силна болка, а от вътрешността му ще изтече жълтеникава или зеленикава течност. Възможно е в такъв случай да се наложи намесата на професионална помощ, за да се предотврати инфектиране.

Противно на някои твърдения, не е желателно да слагате върху изгорена кожа паста за зъби или масло, тъй като те влошават допълнително симптомите, вместо да облекчават. Препоръчително е също така да избягвате покриването на раната. Допустимо е нанасянето на крем при изгаряния, за да се предпазите от инфекция.

Трябва ли да посетите лекар когато се изгорите?

Желателно е да отидете в болница, ако изгарянето е дълбоко и засяга голяма площ от тялото ви. Особено категорична е тази препоръка в случаи на изгаряния с кипяща вода, заради ток или заради контакт с корозивни субстанции.

Препоръчително е да посетите лекар, когато изгарянията засягат зони като лицето, гениталиите, ръцете и стъпалата и ако страдате от респираторно или сърдечно заболявание. Във всеки един от случаите е добре да покриете засегнатата зона със студена мокра материя, докато дойде вашият ред да влезете в кабинета на лекаря.

Домашни средства за лечение на изгаряния

Тези средства се препоръчват за прилагане само в леки случаи на изгаряне, първа степен, както вече споменахме:

Нарязан на филийки картоф

Нарязаният картоф е много ефикасен с цел редуциране на усещането за парене. За целта наложете картофа върху афектираната кожа. Задръжте така в продължение на 3 минути. Правете тази процедура всеки ден по 3 пъти.

Мед

Пчелният мед е мощен антихистамин, който идва на помощ когато се изгорите.

Пчелният мед е мощен антихистамин, който идва на помощ когато се изгорите. Полезен е когато искате да се предпазите от инфекция и помага за успешно заздравяване на кожата. За бързи и оптимални резултати трябва да сложите доволно количество мед върху засегнатата зона. Тази процедура се повтаря няколко пъти на ден. Всеки път изплаквайте изгореното с топла вода и отново нанасяйте меда, като внимавате да не увреждате раната.

Капсули витамин Е

Витамин Е е много ефикасен в случаи на изгаряния. Особено, когато искате да избегнете оставането на белег. За целта отворете една капсула витамин Е и разпределете течността върху изгореното. Правете тази процедура два пъти дневно.

Алое вера

Алое вера е отлично естествено средство за лечение на изгаряния.

Това растение съдържа кристали, които са отлично естествено средство за лечение на изгаряния. Те успокояват чувството за парене и ускоряват оздравителния процес. Можете да го нанасяте върху засегнатата кожа 3 пъти на ден и да изплаквате всеки път с топла вода.

Запомнете…

Домашните средства за лечение на изгаряния са прости за изпълнение, лесни и евтини, но най-голямото им предимство е фактът, че не водят до нежелани странични ефекти, тъй като са напълно натурални. В случай на изгаряне горещо ви препоръчваме да използвате посочените тук продукти за облекчаване на болката, предпазване от инфекция и ускоряване на процеса на възстановяване.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.