12 необичайни употреби на пастата за зъби

Петна от пастели по любимата ви блуза, замърсени бижута, нежелано акне - грабвайте тубата и действайте.
12 необичайни употреби на пастата за зъби

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Пастата за зъби е продукт за лична хигиена, който е от изключително важност за ежедневния ни живот. През годините, подобно на много други продукти от бита, пастата за зъби също се промени. Днес тя може да се справя ефикасно с различни вредни бактерии, които се натрупват в устата и се отразяват негативно върху здравето.
Знаете ли, че съществуват много видове пасти? Не посягайте автоматично към обичайната марка, която сте свикнали да купувате, направете си труда да разгледате и другите. Така ще установите, че съвременните пасти за зъби лекуват и най-различни заболявания на устната кухина.

Освен за поддържане на добра хигиена и здраве, тубичката с паста за зъби може да бъде приложена по различни полезни начини из целия дом. В настоящата статия ще ви споделим 12 необичайни употреби на пастата за зъби, които можете да приложите още днес.

Премахване на петна от мастило или пастели

Пастата за зъби премахване на петна от мастило или пастели

Децата упорито търсят начини да показват креативността си. Те използват пастели, маркери и други средства за рисуване; понякога листовете хартия не им достигат и тогава се прехвърлят на стените или дрехите. Знаете, че този тип петна са трудни за заличаване. За да постигнете успех с подобна задача, съветваме ви да сложите малко паста за зъби на петното. Потъркайте, оставете няколко минути да подейства. Забършете с мека гъба и ще забележите, че проблемът е решен.

Отстраняване на замъгляване по огледалото

Когато се къпете, парата от топлата вода често замъглява огледалото. Така е напълно невъзможно да видите отражението си, колкото и да търкате с ръка. За да избегнете този ефект, вземете малко паста за зъби и я нанесете по повърхността на огледалото.

Средство за полиране

Полирането на метални аксесоари в кухнята или банята се превръща в още по-леко занимание, когато използвате пастата за зъби, която възвръща блясъка и действа дезинфекциращо. Вземете паста, сложете малко от нея върху гъба и започнете да почиствате аксесоарите. Преди да изплакнете, оставете пастата да действа няколко минути.

Пастата за зъби за борба с акнето

Пастата за зъби  ефикасно се бори с акнето

Вероятно това е една от най-познатите употреби на пастата за зъби – тя ефикасно се бори с акнето – но само при някои хора. Пастата подпомага процеса на изсушаване, елиминира дразнещите гнойни пъпки и премахва излишната мазнина по кожата, т.нар. себум. Необходимо ви е малко количество. Нанесете върху пъпката и почакайте няколко минути. Това средство не показва един и същи резултат при различните хора. Съветваме ви да го пробвате и да видите действа при вас.

Почистване на ноктите на пръстите

Ноктите на ръцете събират различни мръсотии. Независимо с какво се занимавате, този процес е неизбежен. Ако искате да почистите добре ноктите си от бактерии, използвайте малко паста за зъби. Готово! Имате не само красиви, но и чисти нокти!

Елиминиране на неприятните миризми

Белене и рязане на чесън, лук или друга храна със специфична миризма – като следствие ръцете ви не точно ухаят, а миришат твърде силно на тези продукти. За да отстраните дискомфорта, изплакнете ги с малко паста и вода – така ще разрешите проблема със замах.

Почистване на бижута

Пастата за зъби - за полиране и почистване на бижута.

Съставките в съдържанието на пастата за зъби са идеални за полиране и почистване на бижута. Просто изберете подходяща кърпа, почистете бижутата си и изплакнете с топла вода.

Възстановяване на DVD-та

След дълго време употреба DVD-та и CD-та започват да се изхабяват и върху тях се появяват различни драскотини. За да ги възстановите, заложете на пастата за зъби. Вземете подходяща кърпа, нанесете върху нея малко от пастата и забършете развалените дискове.

Поддръжка на колата

Съвсем малко паста ви е необходима, за да запълните различни драскотини и несъвършенства по боята на колата.

Рани, изгаряния и убождания

Пастата за зъби се бори ефикасно и с някои типове обриви

Добра идея е винаги да имате една допълнителна туба с паста за зъби за спешна нужда. Тя притежава способността да изстудява, а това я прави идеална за прилагане в случаи на изгаряне, ухапвания, убождания и др. Доказано е, че пастата за зъби се бори ефикасно и с някои типове обриви.

Почистване на пианото

Прахът, излагането на въздействието на химични елементи и контактът с човешка кожа водят до замърсяване на клавишите на пианото. Постепенно те стават жълтеникави и специфични на допир. За да запазите блясъка и цвета на клавишите, полирайте ги с малко паста за зъби.

Елиминиране на неприятни миризми от домашни любимци

Домашните любимци оставят след себе си специфична миризма, която често е трудна за отстраняване. За да я неутрализирате, разтворете малко паста за зъби във вода. Налейте получената смес в бутилка-спрей и редовно пръскайте домашния си любимец. Съществува и друг вариант – добавете паста за зъба по време на обичайното къпане. Нанесете я директно върху козината на домашния си любимец, след това използвайте и шампоан.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.