Какви са рисковете от използването на черна къна за татуировки?

Черната къна може да причини алергични реакции при някои хора. Тази статия обяснява възможните рискове от правенето на временна татуировка с мастило от черна къна.
Какви са рисковете от използването на черна къна за татуировки?

Написано от Rafael Victorino Muñoz

Последна актуализация: 26 август, 2022

Чували ли сте за рисковете от използването на черна къна във временните татуировки? В днешно време това е много популярна мода, която се увеличава през летния сезон, когато кожата е по-открита.

Този пигмент се получава от храст. Ако се прилага естествено, цветът на татуировката може да бъде непрозрачен, с меден или кафеникав тон, който е по-малко впечатляващ. Въпреки това, когато се добавят химикали, като парафенилендиамин, мастилото потъмнява, което прави резултата по-привличащ вниманието.

Но в същото време може да предизвика различни реакции, компрометиращи здравето.

Какво е къна и за какво се използва?

Къната или естествената къна (както можем да я наречем, за да я разграничим от продукта, получен от добавки), е пигмент. Извлича се от растението Lawsonia inermis. На испански е известен като alheña, arjeña или jena.

Това е храст, произхождащ от субтропичните региони на Африка и Западна Азия, въпреки че е широко разпространен в други райони. Достига до 2 до 3 метра височина. Има малки цветове и плодове, които са като къпини.

Ползите за здравето на Lawsonia inermis са разнообразни. Знае се, че съдържа флавоноиди, танини и фенолни съединения. В допълнение, той действа стягащо, антисептично и има антимикробни свойства.

В този смисъл се използва за лечение на стомашно-чревни язви, като антидиарийно и антиуролитиазно средство. Прилага се дори при екземи и открити рани, както и за успокояване на дисменорея.

Освен това от изсушените и мацерирани листа на това растение може да се извлече боя, която се използва за боядисване на тъкани или коса. Използването му върху кожата за временни татуировки започва да става популярно в Индия.

Татуировки с черна къна
Татуировките с къна може да изглеждат подобни на тези с други мастила, но в комбинация с някои химически добавки крият риск за здравето.

Парафенилендиамин и черна къна

Пигментът в естествената къна има червеникав или меднокафяв оттенък, който понякога е зеленикав. Следователно, не е толкова ефектен или привличащ вниманието, когато се прилага. Трае само 3 до 4 дни. Това обаче е начинът, по който е бил използван в ритуални церемонии в ислямските страни и в Индия.

Въпреки това, на Запад този начин е модифициран чрез включване на някои добавки за потъмняване на пигмента, което го прави по-интензивен и дълготраен. Накратко, когато се нанесе полученият продукт (черна къна), ефектът е по-скоро като на перманентна татуировка.

И тук започват проблемите. В черната къна основната добавка, използвана за подсилване на цвета, е парафенилендиамин, известен също като p-фенилендиамин, 1,4-диаминобензен или просто PPD.

Това е химикал, който може да се открие в различни ежедневни продукти:

 • Бои за дрехи
 • Сенки за очи и спирала
 • Индийско мастило, мастило за принтер и факс
 • Гумени ленти и гуми
 • Дръжки за велосипеди или инструменти
 • Очила за гмуркане
 • Неопренови костюми

Страни като Германия и Франция са забранили използването му в козметиката. Също така в Испания, съгласно Директива 76/768/EEC, концентрацията на диаминобензен е ограничена до максимум 6% в боите за коса и има други ограничения.

Като се има предвид това, заслужава да се отбележи, че в някои случаи делът на PPD в черната къна, използвана като мастило за татуировки, може да достигне 15%, но максимално допустимият за употреба на кожата е 2%.

Рисковете от черна къна

Къната е естествено вещество и употребата й се счита за нискорискова. Проблемът е парафенилендиамин. Но какво точно не е наред с това съединение и защо трябва да внимаваме при използването му?

Според проучвания, различни странични ефекти могат да бъдат резултат от контакт с кожата с PPD, включително тежки алергични кожни реакции. Това може да се случи дори при еднократна експозиция.

Възможните странични ефекти включват следното:

 • Сърбеж, усещане за парене, зачервяване или възпаление
 • Появата на везикули и мехури
 • Алергична контактна екзема
 • Зони с хипо- или хиперпигментация
 • Дихателна или бъбречна недостатъчност (когато възникнат кръстосани реакции)

По-специално, такива кръстосани реакции с PPD могат да възникнат при фотозащита и локални анестетици, както и при хора, приемащи определени лекарства (сулфонамиди, антимикробни, хипогликемични и антихистамини).

Може да се осъществи и сенсибилизация, така че при последващ контакт със съединението (напр. върху дрехите), реакциите могат да бъдат по-тежки. И накрая, PPD се счита за опасен за хора с дефицит на G6PD (глюкоза-6-фосфат дехидрогеназа ), при които предизвиква хемолитична анемия.

Татуировки с естествена къна

Често се смята, че този тип декорация нямат усложненията на конвенционалните татуировки. Много хора просто приемат, че са като грим.

Всъщност дори възрастните позволяват на децата да си правят временни татуировки. Ето защо AEMPS предупреди за подобни рискове от татуиране с черна къна.

Добре е да запомните, че химическите добавки причиняват реакции. Ето защо, ако ще си направите временна татуировка, уверете се, че е с естествена къна. За да сте сигурни в това, трябва да попитате художника, който ще ви я прави.

Можете също да проверите дали не е черна къна, като погледнете цвета на пудрата. Както споменахме, естественият продукт има нюанс между кафяв, червеникав или меден; ако е много тъмен или черен, няма съмнение, че има добавки.

След като татуировката е направена, ще забележите и други разлики. Например, процесът на сушене с черна къна е бърз. Освен това ефектът продължава няколко седмици.

Къната се използва и като боя за коса или вежди.

Кога да отидете на лекар за негативни реакции към черна къна

След като си направите временна татуировка с черна къна, първите признаци, които показват възможна алергична реакция, включват сърбеж, парене, зачервяване и подуване.

Ако имате някой от тези симптоми, е необходимо посещение при дерматолог. Той или тя ще постави диагнозата и ще определи дали това е контактен дерматит, дължащ се на реакция към PPD.

За лечение могат да се препоръчат антихистамини и кортикостероиди. Те помагат за намаляване на симптомите. Възможно е обаче някои последствия да останат под формата на постоянни белези или келоиди в определени случаи.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios (AEMPS). Riesgos de los tatuajes temporales a base de henna negra. 2015; documento en línea. URL disponible en: https://www.aemps.gob.es/cosmeticosHigiene/cosmeticos/docs/Riesgos_de__la_Henna_negra.pdf.
 • Chaudhary G, Goyal S, Poonia P. Lawsonia inermis Linnaeus: A Phytopharmacological Review. International Journal of Pharmaceutical Sciences and Drug Research. 2010; 2(2): 91-98.
 • Dinesh P, Subhasree R. Antimicrobial Activities of Lawsonia inermis – A Review. Academic Journal of Plant Sciences. 2009: 2(4): 231-232., Department of Biotechnology, BIT Campus Anna University, Trichirapalli-620024 2.
 • Directiva 76/768/CEE del Consejo, de 27 de julio de 1976, relativa a la aproximación de las legislaciones de los Estados Miembros en materia de productos cosméticos. Diario Oficial n° L 262 de 27/09/1976 p. 0169 – 0200.
 • Hervella M, Durán G, Iglesias M, Ros C, Gallego M. Reasons to advise against temporary henna tattoos. Anales Sis San Navarra. 2005;  28(3): 403-407.
 • Patel T, Golwala D, Kumar S. Evaluación de las actividades antiurolitiáticas potenciales de los extractos metanólicos de Lawsonia inermis. Aegaeum Journal. 2020; 8(4): 95-99.
 • Pérez E, Pino R. Dermatitis alérgica por contacto al tatuaje de henna. Reporte de un caso y sus implicaciones clínicas. Arch Inv Mat Inf. 2011; 3(2): 77-80.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.