7 предупредителни симптома за рак на маточната шийка

Сред рисковите фактори са човешки папиломен вирус, диабет и високо кръвно налягане
7 предупредителни симптома за рак на маточната шийка

Последна актуализация: 22 октомври, 2018

Допреди около 40 години заболяването рак на маточната шийка е представлявал една от най-големите смъртни заплахи от рак при жените.

Днес, благодарение на медицинските и технологични постижения, смъртните случаи са намалели значително. Изследванията, медицинският и технологичен напредък вече са в състояние да определят основните симптоми, които позволяват откриване на заболяването навреме, за да може лечението да започне възможно най-рано.

Поради тази причина е важно всички жени да са добре информирани за предупредителните симптоми на това заболяване и да се консултират с лекар, ако смятат, че са изложени на риск.

Какви са рисковите фактори за рак на маточната шийка?

Познаването на рисковите фактори за рак на маточната шийка също е много важно за предотвратяване или навременно откриване. С тази информация жените могат да идентифицират, дали са потенциално изложени на риск от развитие на болестта.

 • Инфекция с човешки папиломен вирус (ЧПВ): ЧПВ вирусът е основна причина за рак на шийката на матката. Той се предава чрез полов акт, предизвиква поява на брадавици в гениталната област и обикновено може да се открие с цитонамазка.
 • Диета: Лошата диета може да доведе до наднормено тегло или затлъстяване при жените, което увеличава риска от развитие на рак на шийката на матката.
 • Генетика:  При жени, които са генетично предразположени към рак на маточната шийка, рискът от развитие на това заболяване е три пъти по-висок.
 • ХИВ: този вирус отслабва имунната система и излага тялото на по-висок риск от заразяване с ЧПВ.
 • Консумация на тютюн или енфие.
 • Ранна възраст на първия сексуален контакт.
 • Голям брой деца.
 • Менопауза след възраст 52 г.
 • Диабет.
 • Високо кръвно налягане.
 • Излагането на високи нива на естроген.

Според д-р Иван Вецев, АГ в Шейново, HPV инфекцията е с най-голяма социална значимост, поради което съществува голям интерес към нови методи за справяне със заболяването.

Един такъв метод, набиращ все по-голяма популярност и с доказани клинични данни на ефективност, е използването на специално преработени, т. нар. култивирани растителни екстракти. Такива са например мицелите на японската гъба, наречена Шийтаке.

Какви са предупредителните симптоми за рак на маточната шийка?

Едно от коварствата на рака е, че често ранните стадии протичат съвсем незабележимо и е трудно да се установи някакво конкретно неразположение; това е една от причините, поради които смъртните случаи при рак на маточната шийка не са рядкост.

Ето защо от ключово значение за своевременното откриване и лечение е да познавате сиптомите.

Болка в краката

в ранните стадии на рак на маточната шийка се появява болка в краката

Един от симптомите, които могат да възникнат в ранните стадии за рак на маточната шийка, са подуване и болки в краката. Това се случва, защото шийката на матката се издува и предотвратява нормалния кръвен поток, което резултира в това болезнено усещане.

Вагинално течение

Вагиналното течение е нормално явление, когато е рядко и без цвят и мирис. Ако течението се усили, отделя се по-често, мирише и се характеризира със странен цвят или консистенция, най-добре е да се консултирате с лекар – това може да бъде ясен симптом за рак на маточната шийка.

Необичайно кървене

необичайното кървене е симптом на рак на маточната шийка

Това е един от най-честите симптоми за рак на шийката на матката. Жените с нередовен менструален цикъл трябва да се консултират с лекар, за да се определи причината за нередовността. Ако досега цикълът ви е бил нормален и сега се появява кървене между всеки един от тях или след полов акт, важно е да обърнете внимание. При всички случаи се консултирате с лекар.

Дискомфорт при уриниране

Това, което се случва по време на уриниране, може да ви помогне да откриете рак на маточната шийка по няколко начина. Най-очевидният симптом е дискомфорт при уриниране като сърбеж, напрежение и други усещания, които ви карат да се чувствате неудобно.

Този симптом, в по-голямата част от случаите, е показателен за инфекция на пикочните пътища. Когато обаче тези уринарни симптоми са чести и продължителни, е много важно да се потърси незабавно медицинска помощ.

Нередовно уриниране

запекът е характерен симптом при рак на маточната шийка

Освен дискомфорта, промени в навиците на уриниране могат да бъдат ключов сигнал за откриване на това заболяване. Ако започнете да страдате от инконтиненция (изпускане на урина), уриниране по-често от обикновено или забележима промяна в цвета на урината, това са ключови предупредителни знаци.

Болка по време на полов акт

Усещане за дискомфорт или болка по време на полов акт е друг основен симптом за откриване на рак на шийката на матката. В този случай, най-добре е да се консултирате с лекар, за да се определи причината за болката по време на половия акт.

Болки в таза

Болката в таза обикновено е много честа по време на менструалния цикъл. Въпреки това, когато спазмите и болката в таза продължават по-дълго от нормалното или са по-чести или по-интензивни, важно е да обърнете внимание и да се консултирате със специалист.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.