Каква е разликата между пребиотиците и пробиотиците?

Разликата между пребиотиците и пробиотиците е че имат различно, но допълващо се действие. В тази статия ще ви разкажем повече за тях както и от кои храни можете да си иги набавите.
Каква е разликата между пребиотиците и пробиотиците?
Anna Vilarrasa

Написано и проверено от диетолог Anna Vilarrasa.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Въпреки че и двата продукта са полезни за здравето, разликата между пребиотиците и пробиотиците е основно във функцията им и в това откъде можете да си ги набавите.

Милиони микроби обитават клетките на организма ни: става въпрос за така наречения микробиом. Голяма част от тях живеят в храносмилателния тракт и са познати като чревна флора. Тези чревни бактерии могат да бъдат разделени на два вида: с полезно и вредно действие. Последните могат да причинят диария, инфекции и гниене в червата. От друга страна полезните бактерии спомагат контролирането на вредните, стимулират имунната система, намаляват газовете и подобряват процеса на храносмилане. Човешкият организъм се нуждае от тях, за да синтезира някои витамини и за да усвоява определени хранителни вещества.

Затова, ако искате да се радвате на добро настроение и здраве, трябва да поддържате чревната си флора здрава и балансирана. Каква роля играят пребиотиците и пробиотиците за това?

В следващите редове ще се спрем по-подробно на темата.

Основната разлика между пребиотиците и пробиотиците

Трябва да правите две неща, за да поддържате чревната си флора в добро състояние:

  • Да й осигурявате пробиотици, за да сте сигурни, че в организма ви постоянно навлизат живи микроорганизми.
  • Да приемате пребиотици, за да осигурите храна на микробите, които вече обитават организма ви.

В тези два реда се крие и основната разлика между пребиотиците и пробиотиците. Ще продължим да ви разказваме по-подробно за всеки един от тези продукти, както и откъде можете да си ги набавите.

Пребиотиците – „храната“ за чревната ви флора

Пребиотиците са несмилаеми съставки в хранителните продукти, достигащи до дебелото черво. Там те се превръщат в храна за чревните бактерии, които имат подходящите ензими за разграждането им. Тъй като се превръщат в храна за чревните бактерии, те стимулират растежа и активността им и така подобряват здравето на гостоприемника (хората).

За да бъде считана за пребиотик една съставка на храната, тя трябва да отговаря на три условия:

  1. Да не се разгражда и усвоява в стомаха и тънките черва.
  2. Трябва да може да ферментира с помощта на бактериите в дебелото черво.
  3. Тази ферментация трябва да благоприятства дейността и размножаването на определени чревни бактерии с полезно за хората действие.

Най-добре изучаваните пребиотици са различните видове фибри в растителните храни. Най-вече фруктоолигозахаридите (ФОС), галакто-олигозахаридите (ГОС) и инулинът.

Въпреки това можете да си набавите полезни за чревната флора вещества и чрез много други храни:

  • Някои видове фибри в лука, праза, аспержите, артишока, семената (чиа и ленено), картофите, морковите и ябълките са полезни пребиотици.
  • Полифенолите в какаото, горските плодове и подправките.
  • Мазнините в зехтина, ядките и мазните риби.

Какво представляват пробиотиците?

Вече знаете повече за пребиотиците, затова ще се спрем на пробиотиците, за да разберете напълно разликата между тях. Терминът пробиотик означава “pro-life”. Най-широко приетото определение за пробиотиците бе формулирано от Световната здравна организация (СЗО) и Организация по прехрана и земеделие на ООН (ФАО). Според тези организации пробиотиците са:

“Живи микроорганизми, които приемани в правилното количество, са полезни за гостоприемника си.”

Тук не става въпрос за осигуряване на храна за бактериите в организма ни, а за прием на бактерии. Повечето пробиотици се получават при ферментацията на храната. Най-добре проучените такива примери са бактериите Lactobacillus и Bifidobacterium.

Можете да си набавите пробиотици чрез храната или под формата на хранителни добавки.

Основните храни източници на пробиотици

Пълномасленото кисело мляко е най-популярната и достъпна храна, богата на пробиотици. Можете да откриете тези бактерии и в други храни и добавки.

Можем да кажем, че една от най-достъпните храни, богата на пробиотици,  е киселото мляко. Не е необходимо да добавяте нищо към него, тъй като висококачественото пълномаслено кисело мляко съдържа lactobacillus и streptococcus. Кефирът също е пример за храна съдържаща големи количество различни видове полезни бактерии.

Друг източник на пробиотици са ферментиралите зеленчуци като киселото зеле и киселите краставички. В азиатската кухня се използва мисо (ферментирала соева паста) и темпе (ферментирала соя). И накрая не можем да не споменем комбуча – леко газирана напитка, станала много популярна през последните години.

Препоръчваме ви да прочетете и: 3 стъпки за здрав чревен тракт

Последни бележки относно разликата между пребиотиците и пробиотиците

Най-добрият начин да обобщим разликата между пребиотиците и пробиотиците е като подчертаем, че тези два продукта имат различно, но допълващо се действие. Затова няма да помогнете на организма си, ако просто приемате пробиотици, а не си набавяте пребиотици. Съветваме ви да продължите да следите темата, тъй като науката постоянно прави нови открития в областта на пребиотиците и пробиотиците и може да научите нови полезни неща за тях.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.