Как сънищата се отразяват на здравето ни

Важно за нашето емоционално здраве е да се изправим лице в лице с проблемите, които ни тревожат, за да намерим баланс и спокойствие.
Как сънищата се отразяват на здравето ни

Последна актуализация: 28 февруари, 2019

Oпределени теории предполагат, че сънищата са отражение на емоционалния ни свят. Подсъзнателните страхове, стресът и нервността се прехвърлят и към преживяванията ни по време на покой. Няма как поне веднъж да не сте сънували, че пропадате в празно пространство. А знаете ли какво е обяснението?

Ние не просто се нуждаем физически от съня, но той оказва възстановяващ ефект и върху нашата психика. Доказано е, че докато спим, мозъкът ни работи активно и организира спомените и мислите ни. Ако страдаме от безсъние, например, е нормално в ежедневието си да срещаме проблеми с концентрацията или паметта. Накратко: сънищата ни се отразяват върху емоционалното ни здраве. Затова си струва да опитаме интерпретираме посланията им.

Какво представляват емоционалните сънища?

Сънищата са отражение на емоционалния ни свят.
  • Всеки изминал ден ние се сблъскваме с различни ситуации, които нямаме време да осъзнаем напълно. Възможно е да бъдем притиснати или се чувстваме прекалено силно наблюдавани на работното си място, но упорито да пренебрегваме това усещане. У дома също може да се случват редица проблеми, които не желаем да изказваме на глас. Всички тези аспекти се прехвърлят във вътрешния ни свят, в измерения, които остават скрити в подсъзнанието ни.
  • Важно за нашето емоционално здраве е да се изправим лице в лице с проблемите, които ни тревожат, за да намерим баланс и спокойствие. Но когато ежедневието ни е напрегнато, именно тогава възниква стресът, а от там  главоболието, дискомфорта… Всички те неизбежно се отразяват върху сънищата ни.
  • Сънищата са отличен начин да се справим с емоциите си, защото страховете и проблемите са изразени в тях. Нашето емоционално здраве бива възпроизведено в определени сцени по време на нощните часове, когато сме подвластни напълно на импулсите на подсъзнанието си. Тогава виждаме страховете си лице в лице или пък те се проявяват, въплътени в метафорични фигури. Нека разберем повече за тях.

Тълкуване на най-повтарящите се сънища

  1. Сънуваме, че някой ни преследва

Тълкуване на най-повтарящите се сънища

Случвало ли ви се е? Почти неизбежно, защото това е един от най-често срещаните сънища. Ходим някъде навън, минаваме покрай познати места и имаме усещането, че някой върви след нас. Не е задължително да е човек, може бъде животно, странно същество или (доста често) неидентифицирано присъствие. Този сън се обяснява със страха ни да се изправим срещу нещо тревожно в живота си или да го изкажем гласно. Възможно е да желаем нещо от шефа си или да изпитваме нужда да кажем нещо на партньора си, но все още не сме достатъчно смели, за да го направим.

  1. Сънуваме, че падаме

Падане - това е още един от най-често повтарящите се сънища.

Това е още един от най-често повтарящите се сънища. Понякога е много кратък, но може да ни накара да се събудим в пот и задъхани. В съня си се разхождаме и изведнъж пропадаме в пропаст или пък в появила се дупка точно под краката ни. Какво означава този сън? Той показва, че в момента преминаваме през стресираща ситуация в живота си. Нервите ни са на ръба и тялото ни реагира. Ако често сънуваме този сън, е препоръчително да направим нужните стъпки, за да внесем позитивни промени в начина си на живот.

  1. Сънуваме, че сме в капан

Сънуваме, че сме в капан

Без да знаем как сме се озовали в това малко пространство, осъзнаваме, че сме в капан и се задушаваме. Не можем да се измъкнем и да дишаме, сърцето ни ще се пръсне, а сме уморени и изплашени. Ако този сън ви се е присънвал, спрете и се запитайте – има ли проблем, който в момента ви вълнува силно? Този тип безпокойства могат да ни приклещят със задушаващ натиск, оттам и капанът.

  1. Сънуваме, че сме излезли от къщата си голи или че зъбите ни опадат

Този тип сънища се асоциират с ниска самооценка или самочувствие в определен момент от живота ни. Сънища, в които изведнъж и без никаква причина напускаме дома си голи, са свързани с емоции от реалния свят, същото се отнася и за падането на зъбите. Възможно е да сънуваме, че говорим с някого и зъбите ни внезапно започват да падат. Изследователите свързват тези сънища с чувството ни за незащитеност в реалността.

  1. Сънищата с природни бедствия

Сънища с природни бедствия

Бури, пожари, изключително силни ветрове, способни да изкоренят дървета и да разрушат из основи къщи… защо ги сънуваме? Те са ясен сигнал за тревога. Може да става дума дори за много висока степен на тревожност, в която се чувстваме изложени на риск и застрашени от заобикалящата ни среда. Тези природни елементи пресъздават реалността ни и всичко, което може да ни нарани: работата, лични, здравословни проблеми. Този тип сънища могат да бъдат от най-обезпокоителните, защото изразяват нашето вътрешно усещане, че сме уязвими и крехки.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.