Как се приготвя карамелизиран лук без захар

Лукът е натурален деликатес под всякаква форма: суров на салати или сварен на яхния. А ако е карамелизиран, просто става неустоим.
Как се приготвя карамелизиран лук без захар
Maria Patricia Pinero Corredor

Написано и проверено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Последна актуализация: 12 януари, 2024

Приготвянето на карамелизиран лук без захар е възможно, тъй като този продукт вече съдържа собствени въглехидрати, които се освобождават благодарение на определени реакции, протичащи при готвене на слаб огън.

По този начин ще получим вкусна гарнитура, която да хапваме без чувство за вина! Всъщност при приготвянето й се използват само натурални продукти и е сравнително нискокалорична.

Карамелизиран лук: луксозна гарнитура

Лукът е един от естествените продукти с най-много свойства и ползи за здравето. Използва се като отхрачващо, диуретично, храносмилателно средство и за поддържане на правилното функциониране на сърдечно-съдовата система, според резултатите от различни изследвания.

Има приложение и от естетическа гледна точка, тъй като е богат на минерали и се използва за направата на маски за подхранване на кожата. Можете дори да направите шампоан от лук.

Освен това е незаменима съставка в кухнята. Може да се консумира суров или на салати. Добавя се към яхнии, придавайки несравним вкус. Сред най-неустоимите ордьоври са лучените кръгчета.

Накратко, рецептите, които включват този зеленчук, са безкрайни.

По-специално, карамелизираният лук е особено популярна гарнитура, използвана като гарнитура към различни ястия. Върви добре с омлет, с меса, със сирена, в хамбургери, сандвичи, кишове и дори само с филия хляб!

Ако искате да научите повече, прочетете и това: Използвайте лука в борба с кашлицата

Може ли да се приготвя карамелизиран лук без захар?

Отговорът на този често срещан въпрос не може да бъде по-категоричен: разбира се, да. И всъщност трябва да се уточни, че оригиналната рецепта се приготвя без тази съставка.

Може да е често срещана грешка да се мисли, че карамелизирането изисква използването на захар или друга подслаяваща съставка. Сладкият вкус и характерният кафяв оттенък на този препарат обаче се получават благодарение на свойствата на самия зеленчук.

В първия момент на готвене лукът губи голяма част от водата си. В резултат на това става мек и губи обем. По същия начин започва да освобождава своите разпознаваеми аромати и вкусове.

След това, когато почти не е останала вода, температурата се повишава и започва карамелизирането и реакцията на Маяр.

Последното е естествен химичен процес. Появява се в храни, които съдържат въглехидрати и протеини, когато са подложени на топлинно действие. На него се дължи появата на кафявия цвят и едни от най-ценените вкусове и аромати.

След това всичко, което трябва да направите, е да изчакате, докато стигнете до правилната точка на готвене и да се насладите на този лук, който е толкова вкусен, колкото и лесен за приготвяне. Обърнете внимание, със сигурност ще ви хареса.

Посуда

По време на процеса ще са необходими следните прибори:

 • Голям нож
 • Голям тиган или уок тиган
 • Дървена лъжица за разбъркване
 • Стерилизиран стъклен съд за съхранение на продукта
 • Дъска за рязане (за предпочитане дървена, не пластмасова)

Купа с лук.
Изберете качествен лук, за да изпълните рецептата.

Ето как да го направите

Приготвянето на карамелизиран лук без захар е лесен процес. Въпреки това изисква пълно внимание на всеки етап.

1. Избор на лук

Разбира се, трябва да изберем и купим хубав лук. Колкото по-големи и свежи са главите, толкова по-добре.

Важно е да се уверите, че нямат натъртвания, повредени части или дупки. Важно е да обърнете внимание на миризмата, тъй като миризмата може да разкрие дали продуктът започва да се разваля.

Има няколко вида лук: жълт, червен, френски лук и пролетен лук. За рецептата, която ще приготвим, се препоръчва бял лук. Не само защото главите са най-големи, но заедно с червения съдържат повече естествена захар.

2. Измийте главите лук добре

Въпреки че ще използваме вътрешните слоеве, препоръчително е да измиете добре цялия продукт. Най-вече защото расте в почвата и може да е влязъл в контакт с различни химикали.

3. Обелете ги и ги нарежете

Първо нарежете лука напречно, като оставите четири големи части. Първият слой или двата, т.е. най-външните слоеве, се отстраняват или изхвърлят. След това нарежете лука на ивици жулиен, като се уверите, че не е много тънък.

4. Загрейте олиото и лука

Сложете тигана или уока на слаб огън и полейте със зехтина. След като маслото се сгорещи, добавете нарязания лук.

Уверете се, че лентите жулиен са добре раздалечени, за да не се слепват. След това поръсете солта. Поддържайте слаб пламък през целия процес на приготвяне.

5. Карамелизиране

В началото, когато лукът започне да губи вода, ще изглежда прозрачен. Но след това водата се изпарява и това е моментът, в който започва карамелизирането, където се превръща от бяло в златисто кафяво. След това захарите се освобождават, придавайки характерния вкус и аромат на тази рецепта.

Процесът отнема време, около два часа и половина. Изисква се търпение. Има рецепти, които не отнемат много време. През първия час е необходимо от време на време да обръщате лентите жулиен с помощта на дървена лъжица. По същия начин трябва да сте сигурни, че всички са сготвени и запечени еднакво.

В последния час от процеса вниманието трябва да е по-голямо, тъй като не можете да ги оставите да изгорят. Златният нюанс ще се промени в карамелен цвят, малко по-тъмен. Текстурата също ще се промени, усещайки се мека. Това означава, че рецептата за карамелизиран лук без захар е готова.

6. Съхранение

Отцедете излишното масло и съхранявайте лука в стерилизиран стъклен съд, за да го консумирате, когато поискате. Можете да го съхранявате безпроблемно до една седмица.

Карамелизиран лук.
Универсалността на карамелизирания лук е широка. Можете да го добавите като съставка в много рецепти.

Някои съвети и препоръки

Освен горните указания, има ситуации, на които трябва да се обърне внимание при приготвянето на карамелизиран лук без захар, така че качеството на продукта да е гарантирано. Сред препоръките, които трябва да се вземат предвид, са следните:

 • Ако забележите, че лукът изсъхва, можете да добавите малко вода.
 • Щипка бикарбонат, добавена, когато завършва процеса на карамелизиране, помага да се запази още малко.
 • Друга незадължителна съставка, която може да се добави, е оцетът: една чаена лъжичка може да подобри вкуса му, като му придаде леко сладко-кисело докосване.
 • Някои хора също предпочитат да добавят риган или други подправки, като черен пипер, за по-експлозивен вкус.
 • Карамелизираният лук без захар доста намалява обема си. Така че вземете предпазни мерки и винаги изчислявайте малко повече, отколкото смятате, че ще ви трябва.
 • Когато дойде време за сервиране, затоплете го малко и ще има вкус на прясно приготвено.

Може да се поинтересувате и от: Пълнено пиле с крема сирене, чесън и див лук

За да се насладите на карамелизиран лук без захар

Приготвянето на карамелизирания лук не е много сложно, но процесът е малко дълъг. Трябва да ги наблюдавате внимателно, за да не изгорят и да излязат точно както трябва.

Има няколко ястия, които ще подобрят вкуса си, ако ги придружим с порция карамелизиран лук без захар. Най-хубавото е, че можете да му се насладите, без да се чувствате виновни, тъй като това е сравнително нискокалорична храна: 187 калории в порция от 100 грама (4 унции). За сравнение, парче торта има повече от 300.

Друго предимство на това ястие е, че използвате естествени съставки без добавена захар. Това е чудесно за хора, които спазват диети (включително кетонни или кето диети ), както и за тези, които живеят с диабет.

В това отношение има изследване, което установи, че лукът има хипогликемични ефекти. В този смисъл се счита, че може да се използва като хранителна добавка при лечение на захарен диабет тип 1 или тип 2. Поради всички тези причини сега се предлага да се използва карамелизиран лук без захар като здравословна закуска.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.