Как се отразява солта на здравето на бъбреците

Заменете я още днес с алтернатива: горчица, печен чесън, лук на прах, лимонов сок, млян пипер, магданоз, джинджифил, кимион или босилек.
Как се отразява солта на здравето на бъбреците

Последна актуализация: 09 януари, 2019

Солта представлява традиционна подправка. Трудно можем да си представим храната без нея. Тя прави вкуса на ястията много по-добър и допринася за удовлетворението от консумацията на храна. В дългосрочен план обаче солта може да се окаже враг на здравето на човека. Струва си да ограничите консумацията й максимално.

Органът, който страда от редовната и неумерена консумация на сол, са най-вече бъбреците. Те са отговорни за прочистването и филтрирането на около 5 л. кръв дневно. Освен това отстраняват токсините и отпадните вещества, които се натрупват в тялото и предразполагат човека към заболявания, дори смърт.

Нека да разгледаме отблизо последиците, които консумацията на сол провокира.

Как се отразява солта на здравето на бъбреците

Как се отразява солта на здравето на бъбреците

Ще започнем с един добър съвет: заменете солта в кухнята още днес с алтернатива, която също подобрява вкуса на храната.

  • Горчица
  • Печен чесън или чесън на прах
  • Лук на прах
  • Соев сос (с ниско съдържание на натрий)
  • Лимонов сок
  • Млян пипер
  • Риган
  • Магданоз
  • Джинджифил
  • Кимион
  • Босилек
  • Куркума
Заменете солта в кухнята още днес с алтернатива, която също подобрява вкуса на храната

Всяка една от алтернативите, които изброихме, може да пасне идеално на определен тип храна. При всички положения гарантираме, че новият вкус ще ви допадне. Възможно е да намерите тази промяна в начина на готвене за изключително добро попадение. Препоръчваме не само да се опитате да намалите консумацията на сол, но и да я елиминирате напълно.

Запомнете, че са налице още редица храни, съдържащи сол, които консумирате ежедневно. Те се превръщат в неин източник и допринасят за вредното въздействие върху работата на бъбреците.

Нека да хвърлим поглед към последиците от солта върху здравето на този важен орган.

  1. Солта променя pH

Важно е да знаете, че консумацията на повече от 5 гр. сол дневно води до натрупването й в тъканите, органите и кръвообращението, провокирайки киселинност на тялото. Много пъти сме дискутирали значението на алкалното pH на тялото. Последиците от киселиността се изразяват в:

  • Риск от развитие на рак
  • Проблеми със сърцето и бъбреците
  • Задържане на течности
  • Хронична умора
  • Усещане за студ и изтощение
  • Проблеми с концентрацията
  • Раздразнителност
  • Чупливи нокти
  • Болки в ставите
  • Чести инфекции
  • Алергии
  1. Солта пречи на прочистването на кръвта

Ефектът от хранителното меню, богато на сол, започва да се наблюдава около 40-ата година на човека. Тогава той започва да страда от високо кръвно налягане, висок холестерол, затлъстяване, промени в метаболизма и много други. Всички тези симптоми на проблеми с бъбреците се дължат на прекомерната употреба на сол и дефицита на вода.

Тялото е съставено от близо 60% вода. Когато в него има прекалено много сол, тя се натрупва в тъканите и органите, възпрепятствайки бъбреците от оптималното филтриране на кръвта.

Започвате да страдате от задържане на течности, а натрупаните токсини в тялото възпаляват тъканите. Сред видимите признаци на проблеми с бъбреците са:

  1. Прекомерната доза сол състарява бъбреците

Колкото повече сол консумирате, толкова повече бъбреците са принудени да детоксикират тялото. В комбинация с приема на прекалено малко вода ежедневно този навик провокира преждевременно остаряване. Рискът за здравето ви е прекалено висок.

  1. Индиректно влияние на солта, което трябва да имате предвид

  • Заболявания на вените и артериите: атеросклероза
  • Ревматизъм и артрит
  • Колики
  • Падане на косата
  • Проблеми с кожата
  • Храносмилателни проблеми
  • Запек
  • Затлъстяване и задържане на течности

Как да изведете излишното количество сол от тялото?

Пийте повече вода за  да изведете солта от тялото?

Една от ключовите стратегии за елиминиране на излишеството от сол в тялото е чрез прием на повече вода. Важно е да се опитате да изпивате между 4 и 6 чаши вода дневно (като минимум). За някои от вас тази задача може да изглежда непосилна. Не бъдете песимисти, преди да сте опитали. Носете със себе си бутилка с вода и пийте на малки глътки от време на време. Ще забележите колко лесно е. Не забравяйте колко полезно е да тренирате по час на ден, за да помогнете на здравето си.

Можете да се опитате също така да консумирате сок, който елиминира солта от тялото. Той е изключително ефикасен. Предоставяме ви рецептата веднага!

Средство с магданоз

Напитка с магданоз и лимон за пречистване на организма

Съставки:

  • 50 гр. пресен магданоз
  • 1 л. вода
  • Сок от 1 лимон

Начин на приготвяне:

Започнете, като кипнете водата и сложите в нея магданоза. Варете 30 минути. След това запарете за 1/2 час. Добавете лимоновия сок и прецедете течността. Налейте я в бутилка. Консумирайте получената напитка през целия ден. Винаги изпивайте първата чаша за деня сутрин на празен стомах. След това изпивайте по чаша 20 минути преди всяко хранене.

Спазвайте тази лечебна процедура в продължение на 3 дни подред всеки месец. Ще усетите благотворното й въздействие!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Castañeda, B; Castro de la Mata, R; Manrique, R; Ibáñez, L; Fujita, R; Barnett; Mendoza, E. (2008). Estudio fitoquímico y farmacológico de 4 Plantas con efecto hipoglicemiante. Revista Horizonte Medico.
  • Marrero, G. V., Escandón, M. C., Soto, R., & Mendoza, A. (2004). Instructivo tecnico del cultivo de la albahaca (Ocinum basilicum L) en Cuba.
  • Colivet, J., Marcano, G., Belloso, G., Brito, D., & Gómez, E. (2012). Efecto antimicrobiano de extractos etanólicos de albahaca (Ocimum basilicum L.) sobre el crecimiento de Staphylococcus aureus. Revista Venezolana de Ciencia y Tecnología de Alimentos. https://doi.org/10.1021/jm00076a019
  • Cardoso-Ugarte, Sosa-Morales. (2012). Propiedades del aceite esencial de albahaca (Ocimum basilicum L.) y sus aplicaciones en alimentos. https://www.udlap.mx/wp/tsia/files/No6-Vol-1/TSIA-6(1)-Cardoso-Ugarte-et-al-2012.pdf

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.