Как се отразява солта на здравето на бъбреците
Солта представлява традиционна подправка. Трудно можем да си представим храната без нея. Тя прави вкуса на ястията много по-добър и допринася за удовлетворението от консумацията на храна. В дългосрочен план обаче солта може да се окаже враг на здравето на човека. Струва си да ограничите консумацията й максимално.
Органът, който страда от редовната и неумерена консумация на сол, са най-вече бъбреците. Те са отговорни за прочистването и филтрирането на около 5 л. кръв дневно. Освен това отстраняват токсините и отпадните вещества, които се натрупват в тялото и предразполагат човека към заболявания, дори смърт.
Нека да разгледаме отблизо последиците, които консумацията на сол провокира.
Как се отразява солта на здравето на бъбреците
Ще започнем с един добър съвет: заменете солта в кухнята още днес с алтернатива, която също подобрява вкуса на храната.
- Горчица
- Печен чесън или чесън на прах
- Лук на прах
- Соев сос (с ниско съдържание на натрий)
- Лимонов сок
- Млян пипер
- Риган
- Магданоз
- Джинджифил
- Кимион
- Босилек
- Куркума
Всяка една от алтернативите, които изброихме, може да пасне идеално на определен тип храна. При всички положения гарантираме, че новият вкус ще ви допадне. Възможно е да намерите тази промяна в начина на готвене за изключително добро попадение. Препоръчваме не само да се опитате да намалите консумацията на сол, но и да я елиминирате напълно.
Запомнете, че са налице още редица храни, съдържащи сол, които консумирате ежедневно. Те се превръщат в неин източник и допринасят за вредното въздействие върху работата на бъбреците.
Нека да хвърлим поглед към последиците от солта върху здравето на този важен орган.
Солта променя pH
Важно е да знаете, че консумацията на повече от 5 гр. сол дневно води до натрупването й в тъканите, органите и кръвообращението, провокирайки киселинност на тялото. Много пъти сме дискутирали значението на алкалното pH на тялото. Последиците от киселиността се изразяват в:
- Риск от развитие на рак
- Проблеми със сърцето и бъбреците
- Задържане на течности
- Хронична умора
- Усещане за студ и изтощение
- Проблеми с концентрацията
- Раздразнителност
- Чупливи нокти
- Болки в ставите
- Чести инфекции
- Алергии
Солта пречи на прочистването на кръвта
Ефектът от хранителното меню, богато на сол, започва да се наблюдава около 40-ата година на човека. Тогава той започва да страда от високо кръвно налягане, висок холестерол, затлъстяване, промени в метаболизма и много други. Всички тези симптоми на проблеми с бъбреците се дължат на прекомерната употреба на сол и дефицита на вода.
Тялото е съставено от близо 60% вода. Когато в него има прекалено много сол, тя се натрупва в тъканите и органите, възпрепятствайки бъбреците от оптималното филтриране на кръвта.
Започвате да страдате от задържане на течности, а натрупаните токсини в тялото възпаляват тъканите. Сред видимите признаци на проблеми с бъбреците са:
- Подуване на стъпалата
- Хронична умора
- Усещане за студ
- Напрегнат и подут корем
Прекомерната доза сол състарява бъбреците
Колкото повече сол консумирате, толкова повече бъбреците са принудени да детоксикират тялото. В комбинация с приема на прекалено малко вода ежедневно този навик провокира преждевременно остаряване. Рискът за здравето ви е прекалено висок.
Индиректно влияние на солта, което трябва да имате предвид
- Заболявания на вените и артериите: атеросклероза
- Ревматизъм и артрит
- Колики
- Падане на косата
- Проблеми с кожата
- Храносмилателни проблеми
- Запек
- Затлъстяване и задържане на течности
Как да изведете излишното количество сол от тялото?
Една от ключовите стратегии за елиминиране на излишеството от сол в тялото е чрез прием на повече вода. Важно е да се опитате да изпивате между 4 и 6 чаши вода дневно (като минимум). За някои от вас тази задача може да изглежда непосилна. Не бъдете песимисти, преди да сте опитали. Носете със себе си бутилка с вода и пийте на малки глътки от време на време. Ще забележите колко лесно е. Не забравяйте колко полезно е да тренирате по час на ден, за да помогнете на здравето си.
Можете да се опитате също така да консумирате сок, който елиминира солта от тялото. Той е изключително ефикасен. Предоставяме ви рецептата веднага!
Средство с магданоз
Съставки:
- 50 гр. пресен магданоз
- 1 л. вода
- Сок от 1 лимон
Начин на приготвяне:
Започнете, като кипнете водата и сложите в нея магданоза. Варете 30 минути. След това запарете за 1/2 час. Добавете лимоновия сок и прецедете течността. Налейте я в бутилка. Консумирайте получената напитка през целия ден. Винаги изпивайте първата чаша за деня сутрин на празен стомах. След това изпивайте по чаша 20 минути преди всяко хранене.
Спазвайте тази лечебна процедура в продължение на 3 дни подред всеки месец. Ще усетите благотворното й въздействие!
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Castañeda, B; Castro de la Mata, R; Manrique, R; Ibáñez, L; Fujita, R; Barnett; Mendoza, E. (2008). Estudio fitoquímico y farmacológico de 4 Plantas con efecto hipoglicemiante. Revista Horizonte Medico.
- Marrero, G. V., Escandón, M. C., Soto, R., & Mendoza, A. (2004). Instructivo tecnico del cultivo de la albahaca (Ocinum basilicum L) en Cuba.
- Colivet, J., Marcano, G., Belloso, G., Brito, D., & Gómez, E. (2012). Efecto antimicrobiano de extractos etanólicos de albahaca (Ocimum basilicum L.) sobre el crecimiento de Staphylococcus aureus. Revista Venezolana de Ciencia y Tecnología de Alimentos. https://doi.org/10.1021/jm00076a019
- Cardoso-Ugarte, Sosa-Morales. (2012). Propiedades del aceite esencial de albahaca (Ocimum basilicum L.) y sus aplicaciones en alimentos. https://www.udlap.mx/wp/tsia/files/No6-Vol-1/TSIA-6(1)-Cardoso-Ugarte-et-al-2012.pdf