Природни лечения за синдром на раздразнените черва

· 16.08.2016
Въпреки че няма определено лечение на това състояние, съществуват начини, които могат да повишат качеството на живота

Синдромът на раздразнените черва ( колит), е състояние на дебелото черво, което води до възпаление, силна болка и кървене (понякога). Ако не се лекува правилно, може да предизвика ракови язви. Когато организмът страда от това заболяване, той започва да отхвърля някои храни и напитки, като посочените по-горе симптоми се усилват.

Въпреки че няма определено лечение на това състояние, съществуват начини, които могат да повишат качеството на живота. В статията предлагаме списък с храни, които трябва да избягвате, ако страдате от синдрома на дразнимото черво. Те увреждат функциите на червата и усилват усещането на дискомфорт.

Шоколад

Извличан от изсушени какаови семена, шоколадът стимулира нервната и храносмилателната системи. Той провокира стомашни спазми и диария при хора, които страдат от колит.

Зърнени и бобови растения

Тази група включва боб, грах, бяла паста, леща и нахут. Благодарение на високото съдържание на желязо и неразтворими фибри, тези храни предизвикват запек и спазми при пациенти със синдром на раздразненото черво. Те са лош избор за всеки, който страда от това заболяване.

Млечни продукти

mliako

Те са един от големите врагове на храносмилателната система за хора, които страдат от колит или синдром на раздразнените черва. Като се има предвид високото съдържание на лактоза, млякото и другите млечни продукти са трудно смилаеми за пациенти със синдром на раздразнените черва.

Цитрусови плодове

По-специално имаме предвид лимони, портокали и мандарини. Въпреки че въздействието на тези плодове не е толкова интензивно, като на други храни, за тях е доказано, че причиняват дискомфорт при пациенти със синдром на дразнимото черво. Препоръчваме избягването на тези плодове – както сурови, така и на сок.

Мазнини

Говорейки за тях, имаме предвид всякакъв вид пържени храни. Споменахме млякото в раздела за млечни продукти – то също съдържа много мазнини и трудно се обработва от червата.

Банани

1-banan

Зелените банани, богати на калий и въглехидрати, са в списъка с храни, които най-много пречат на добрата функция на дебелото черво. Те могат да предизвикат запек, което прави дефекацията по-трудна и в повечето случаи предизвиква кървене.

Храни с консерванти

Когато говорим за консерванти, трябва първо да разгледаме преработените и консервираните храни, а и бутилираните сокове. Те съдържат голямо количество консерванти ( за да останат на рафта по-дълго) и предизвикват още по-голям дискомфорт на страдащите от синдрома на раздразнените черва.

Алкохол

От само себе си се разбира, че алкохолните напитки са един от най-големите врагове на дразнимото черво. Това е така, защото алкохолът е стомашен дразнител. Препоръчваме на хората, които страдат от този синдром, да избягват консумацията на напитки, като: вино, бира, ром и уиски, защото могат да обострят симптомите.

Безалкохолни газирани напитки

gazirano

Те са сред непрепоръчителните храни, защото могат да причинят възпаление на стомаха. Препоръчваме на пациенти със синдром на дразнимото черво да избягват тези продукти.

Кофеин

Тази група не включва само кафето, а и енергийните напитки. Те са с високо съдържание на кофеин, но не предлагат на организма необходимите хранителни вещества. Тези напитки са склонни да предизвикат запек и дехидратация (загуба на вода).

Нещо да имате предвид …

Този списък може да изглежда малко дълъг и да ви кара да мислите, че животът е много лош за пациенти, които са били диагностицирани със синдром на дразнимото черво. Погледнете от друга гледна точка – благодарение на него ще можете да разработите подходящ хранителен режим, за да се подобри качеството на живота.

Можете да потърсите допълнителна информация за начините на приготвяне на храни, за да се противодейства на последиците на някои от тях (или намаляване на степента, в която те вредят на организма). Един ясен пример за това е мляко без лактоза, което можете да намерите в супермаркета. То се преработва по-лесно – именно поради липса на лактоза.

Не се колебайте да потърсите повече информация за иновативни методи на приготвяне на храна – за пациенти със синдром на дразнимото черво.