Как реагира детето на обучението за ползване на гърне?

Родителите често се питат кога е подходящото време за премахване на памперса на детето. Възрастта не е определящ фактор. Всичко зависи от това дали детето е достатъчно зряло за ползване на гърне.
Как реагира детето на обучението за ползване на гърне?

Написано от Ivan Aranaga Amengual

Последна актуализация: 26 август, 2022

Започването на обучение за ползване на гърне е един от процесите, които бележат важен етап в самостоятелността на детето. Как ще реагира бебето ви, когато започнете да го отучвате от памперса, зависи от това дали го правите в правилното време или не.

Обикновено, дори и да не ви се вярва, децата се научават да контролират червата и пикочния си мехур по-рано от очакваното. При някои от тях отнема малко повече време, докато други го постигат в рамките на седмици, дори на дни.

Както казваме винаги, важно е да не забравяме, че всяко дете е различно. То ще достигне до този етап, когато е достатъчно узряло, за да го направи.

Как да разберете дали бебето ви е готово да започне обучение за ползване на гърне?

Има деца, които се крият, когато трябва да пишкат или да акат. Други могат да задържат урината си за повече от три часа. Това са показателите, че бебето ви е готово да се отучи от памперсите.

От друга страна, има деца, които просто искат да се облекчат в пелената. Ако случаят е такъв, значи детето не е готово да премахне памперса. Не може да го принудите да го направи. Разумно е да изчакате правилния момент, за да научите детето да ползва гърне.

Може да видите дали детето ви е готово отново след два или три месеца. Първата стъпка е да подготвите детето си. Започнете по някое време да му разказвате какво му предстои и му показвайте насочващи рисунки или снимки, които може да използвате, за да обясните какво ще прави и какво се очаква от него.

Коя е най-подходящата възраст за започване на обучение за ползване на гърне?

Подходяща възраст за гърне

Ако се опитвате да научите бебето да ползва гърне на възраст една година и половина или две години, е твърде вероятно да изпитате по-големи затруднения, отколкото ако е по-голямо. Въпреки това няма да навреди, ако опитате, при положение че някои деца на година и половина не обичат да носят памперси, тъй като им пречат и протриват кожата им.

На теория това е най-подходящото време да отучите детето от пелените. Може да опитате да не му слагате памперс и да видите какво ще се случи. Ключово в този момент е да бъдете търпеливи и да го обсипвате с похвали.

Идеалната възраст за започване на обучение за гърне е между 2 и 3 години, когато детето може да казва на глас своите нужди и да съобщава на родителите си кога му се пишка или ака.

Какво да направите, ако детето реагира негативно на обучението за ползване на гърне?

Много родители се чудят защо детето им не желае да ползва гърне. Децата не осъзнават, че носят памперс. Приучаването към гърне е голямо предизвикателство.

Съвременните пелени за еднократна употреба са силно абсорбиращи. Така детето почти не усеща дискомфорт, когато се напишка или наака. Когато искаме да го отучим от памперсите, детето обикновено се плаши, понеже все още не разбира какво му се случва.

Други бебета се страхуват, когато сядат на тоалетната чиния, така че използването на седалка за тоалетна е подходящо, за да може бебето да не изпитва дискомфорт и да не протестира. Също така е добра идея да сложите стъпало за тоалетна, за да не висят краката на детето.

Как да отучите детето си от памперсите и да започнете обучение за гърне

Махане на памперса и обучаване на гърне

На първо място, децата, които са готови да започнат обучение за гърне, трябва да могат да следват инструкции. Трябва да започнете бавно. Първо, опитайте да помолите детето да свали бельото или памперса си. След това му кажете да направи и по-сложни неща, като да махне памперса си и веднага след това да седне на гърнето.

Друг начин да привлечете интереса му към този процес е да го включите в избора на гърне и други принадлежности за обучението. Трябва само да потърсите и да опитате различни неща, докато намерите най-удобния за детето вариант.

Когато изберете вида гърне, оставете детето да посочи любимия си цвят и формата, която грабва погледа му. Ще му хареса, че е направило избора си сам.

Готови ли сте за инциденти?

Напълно нормално е детето да се изпусне в гащите няколко пъти, докато се отучва от памперса. Може да му се случи да не стигне до тоалетната навреме, да се напишка, или да се наака.

Важно е как се отнасяте към тези инциденти. Не забравяйте, че то няма как да се научи да контролира червата и мехура си за една нощ.

Избягвайте да му се карате, тъй като е нормално да се случват инциденти. Поддържайте позитивната си нагласа. Реакцията ви към тези неволни изпускания е много важна, тъй като детето ви очаква да го подкрепяте.

Някои родители решават да премахнат памперса и през деня, и през нощта. Да сложите на бебето памперс през нощта може би е най-добрият вариант, за да не се налага да сменяте чаршафите и за да улесните промяната за детето. Ако обаче решите да не слагате пелена и през нощта, ви съветваме да поставяте постелка за еднократна употреба на леглото и да я махате, ако се подмокри.

Има ли разлика между момчетата и момичетата?

Разлика между децата при обучаване за гърне

Отговорът е да. Детското развитие до около 3-годишна възраст е сходно при момчетата и момичетата. След навършване на 4 години обаче, започват да се забелязват някои различия.

От една страна, нивата на тестостерон при децата се дублират при навършване на 3 години. От друга страна, въздействието на социалната среда засяга и насочва децата по различни начини.

Тези разлики също могат да повлияят на обучението за ползване на гърне. Момичетата се развиват по-бързо от момчетата през първата година от живота си, което означава, че достигат по-бързо до ключовите етапи в развитието си. От физиологична гледна точка обаче, момчетата са по-склонни да се изправят пред нови предизвикателства и обикновено реагират по-добре на новата си цел да се отучат от памперса.

Какви са разликите?

Не бива да ви учудва, че много момичета се научават да ползват гърне по-бързо от момчетата. В повечето случаи те развиват езиковите си умения по-рано, което им позволява да казват на възрастните кога им се ходи до тоалетна.

Ползата за момчетата в този процес е, че те не се нуждаят от предпазна хигиена. При момичетата ходенето до тоалетна на обществени места е много по-трудно. Това кара много от родителите на момиченца да решат да отложат малко отучването от памперсите.

Момичетата научават реда за ползване на гърне по-бързо от момчетата. Когнитивното им развитие им позволява да научават по-лесно различните стъпки за ходене до тоалетна. На момчетата им е по-трудно с това.

Заключение

По време на процеса за обучение на гърне най-важното е търпението. Отучването от пелените е голяма крачка, така че е важно да показвате на детето си любов и разбиране. Не забравяйте, че то е просто дете, което се учи. И вие като родители се учите да обучавате детето си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Larson Meyer E., Newcomer BR., Hunter GR., Influence of endurance running and recovery diet on intramyocellular lipid content in women: a 1H NMR study. Am J Physiol Endocrinol Metab, 2002.
  • Gunton JE., Girgis CM., Vitamin D and muscle. Bone Rep, 2018. 8: 163-167.
  • Landi F., Calvani R., Tosato M., Martone AM., et al., Protein intake and muscle health in old age: from biological plausibility to clinical evidence. Nutrients, 2016.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.