Как може да преодолеете миналото на партньора си?

Имате проблеми да преодолеете миналото на партньора си? Добра идея е да потърсите професионална помощ. Междувременно тези съвети също могат да помогнат.
Как може да преодолеете миналото на партньора си?

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Чувствате, че не можете да преодолеете миналото на партньора си?

Понякога може да изпитвате ревност към връзките, които е имал в миналото, които не са част от настоящето. Друг път, ако партньорът ви е взимал наркотици или е бил неверен, това може да ви накара да почувствате известна степен на недоверие. Това е нещо сложно за контролиране и доста неприятно за преживяване, но е възможно да бъде преодоляно.

На първо място, трябва да ви бъде ясно, че не всичко, което усещате и мислите, е част от настоящето. Вярно е, че партньорът ви може да е допуснал грешки или да е имал определено поведение, от което той/тя да се е поучил. Важно е обаче да запомните, че и вие имате минало. Всички имаме!

Винаги обръщайте гръб на миналото

Свободна жена
Единственият начин да продължите напред е да загърбите миналото.

Възможно ли е просто да забравите миналото на партньора си?

Не точно. Всъщност си струва да имате реалистична гледна точка за това. Асоциацията по образование го обяснява много ясно. Да живееш изцяло в настоящето, без да обръщаш внимание на миналото, не е възможно. Това обаче не означава, че не можете да го преодолеете.

Това, което трябва да имате предвид е, че всеки прави грешки, включително и вие. Ако партньорът ви е бил неверен на други хора, изневерявал, лъгал или е употребявал наркотици, това не означава, че това ще се случи отново.

Има много начини да разберете това и е важно да говорите за това с другия човек, за да се чувствате спокойни.

Нека разгледаме по-отблизо някои съвети, които ще ви помогнат да преодолеете неща от миналото на партньора си, пред които ви е трудно да се изправите или да разберете.

Съвети за преодоляване на миналото на партньора си

Когато не можете да преодолеете миналото на партньора си, може да бъдете завладени от страх, да започнете да се чувствате несигурни във връзката си или да станете непоносими към възможните недостатъци, които може да има. В крайна сметка това само ще ви потопи в напълно разрушителен тип връзка, от която никой няма полза.

За щастие това има решение.

Не забравяйте, че миналото не определя вашия партньор

Един от начините да преодолеете миналото на партньора си е да сте наясно, че миналото не ги определя. Нещо повече, ако погледнете обстоятелствата, които вече са зад гърба ви, с перспектива, ще разберете, че ако човекът, в когото сте се влюбили, не беше преминал през определени неща, може би дори нямаше да сте с него. Те биха били различна личност или биха имали различен начин на мислене, който не би паснал на вас.

За да ви помогнем да проявите съпричастност към партньора си, помислете за момент от живота си, който е бил труден. Превърна ли се в тежест? Със сигурност не! Може да сте се поучили от тази грешка или обстоятелство, през което трябваше да преминете, което ви е обогатило като личност.

Затова поставете се на мястото на партньора си. Това ще ви помогне да видите всичко по-ясно.

Разберете защо миналото на партньора ви засяга вас

Преодоляване на миналото на партньора си
Някои неща от миналото на партньора ви може да повлияят по определен начин във връзка със собствения ви начин на съществуване.

Не е необичайно някои аспекти от миналото на партньора ви да ви засягат много повече от други. Това може да е свързано с вашите рани, проблем със самочувствието или вашата несигурност.

Например, ако другият човек признае, че е изневерил на бивш партньор, може да ви е трудно да преодолеете миналото на партньора си, ако имате ниско самочувствие.

Също така, понякога това може да е свързано с нуждата ви да държите всичко под контрол или разочарованието, че не са ви казали за този конкретен аспект от миналото си на първите няколко срещи.

Да разберете защо сте засегнати от това, което партньорът ви е казал, ще ви позволи да помислите за това. Не забравяйте, че ако не сте в състояние сами да стигнете до разумно заключение, можете да помолите за помощ.

Смятаме, че бихте искали да прочетете: 6 разлики между любовта и навика

Потърсете професионална помощ, която да ви помогне да преодолеете миналото на партньора си

Все повече хора посещават психолог. За щастие изглежда, че най-накрая сме преодолели предразсъдъците си, когато става въпрос за молба за помощ. Ето защо, когато се сблъскате с някаква трудност, като например да не можете да преодолеете миналото на партньора си, не се колебайте да отидете при добър професионалист.

Той или тя ще може да ви помогне да хвърлите малко светлина върху всички причини, които карат миналото на другия да ви засяга толкова силно. В крайна сметка това не е здравословно за вас и дори може да сложи край на връзката. Ето защо е най-добре да получите помощ рано, а не късно. Това също може да ви помогне да израствате като личност, като същевременно укрепвате връзката си с партньора си.

Преодоляването на миналото не винаги е лесно. Има неща, които могат да ви накарат да се чувствате зле, без наистина да знаете защо. Понякога поставянето на определени неща на масата и размисълът върху тях може да реши много неща. Ако обаче не можете да се справите сами, намерете някой, който може да ви помогне.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Mendoza, J. A. G. (2019). La Comunicación Patológica En La Experiencia De Celos: Un Estudio Cualitativo. Huella de la Palabra, (13).
  • Pérez Cisneros, E. (2019). La necesidad de superar el pasado con apego ansioso en la relación actual de pareja.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.