4 идеи за перфектно подреждане на малката кухня

Ако кухнята ви е малка е важно да можете да „играете“ със светлината и цветовоте, за да създадете усещане за простор и уют. Стъклото може да ви помогне да постигнете този ефект.
4 идеи за перфектно подреждане на малката кухня

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Чудите се как да подредите малката кухня?

Казват, че любовта в един дом започва от кухнята, затова често тя е най-обичаното и ценено помещение в  една къща.

Всеки си мечтае кухнята му да е просторна и голяма, всичко в нея да е добре подредено и на една ръка разстояние.

Проблемът се състои в това, че често поради една или друга причина се налага да се примирим с една не толкова просторна, малка кухня.

Малка не трябва да се превърне в синоним на неподредена. Напротив малкото пространство изисква още по-строга организация и ред.

Ако кухнята ви е малка и нямате никаква идея как да я подредите, в следващите редове ще ви дадем няколко ценни идеи в тази насока.

1. Разположението е най-важният фактор в малката кухня

Правилното разположение е най-важният фактор, ако искате малката ви кухня да е просторна и добре организирана.

Важно е да знаете как да подредите шкафовете и рафтовете, за да не заемат цялото пространство и да създават усещане за клаустрофобия.

Първото нещо, което трябва да направите е да планирате кухнята си според пространството, което имате. Има три начина за това:

Препоръчваме ви да прочетете и: 6 прости трика за чиста кухня

L-форма
пордреждане на малката кухня в L-форма

Много хора си мислят, че ако използват двете страни в кухнята си ще имат повече пространство, но не е така.

  • Ако кухнята ви е много тясна, подреждането й под формата на буквата “L” е най-добрият вариант, тъй като ще имате една празна страна, където ще можете лесно да се движите. 
  • Ако задължително трябва да използвате тази празна страна е важно да поставите рафтове вместо шкафове. По този начин няма да заемете цялото пространство.
  • Запомнете, че отворените пространства създават светлина и дават усещане за простор.

Едностранна

Тази идея е перфектна, ако кухнята ви е и кухня и трапезария. В някои страни това помещение се нарича “американска кухня”.

Когато използвате стаята за тези две цели е най-добре да се възползвате от цялата дължина на стената, където да поставите всички рафтчета.

Добре е да изберете вертикални рафтчета, които ще ви позволят да подреждате всичко лесно – от чашите до приборите за хранене.

U-форма
за малката кухня е подходяща u-форма

Това е един от най-използваните начини за подреждане на кухнята. Идеален е за малки кухни с квадратна форма, където всичко трябва да бъде подредено геометрично.

Най-страхотното на кухните, организирани по този начин е, че ви позволяват да си създадете комфортно място за готвене и работа.

2. Използвайте светлината, за да подчертаете красотата на малката кухня

Ако сте късметлия и кухнята ви е с големи прозорци можете да ги използвате по възможно най-добрия начин.

  • Можете да изберете бели пердета от фина материя, или такива в пастелен или блед цвят, за да създадете усещане за простор.
  • Ако нямате прозорци или те не са с добро разположение е важно да имате подходящите източници на изкуствена светлина, които да ви помогнат да превърнете кухнята си в уютно място.

Запомнете, че правилно подбраното осветление ще направи стаята ви по-просторна. 

Съветваме ви да изберете осветителни тела висящи от тавана или да поставите множество лунички под шкафовете. Така ще си създадете усещане за простор и комфорт.

3. Разположението на рафтовете и оптимизиране на пространството
организация на малката кухня

Рафтовете са изключително важни за поддържането на реда в кухнята. Затова материалите, които ще използвате са основен фактор за организирането на пространството. 

  • За малките помещения най-подходящите материали са дървото и стоманата, както и стъклото. 
  • Използвайте стъклото в шкафовете, рафтовете и избирайте стъклени буркани. Запомнете, че стъклото не само позволява на светлината да преминава през него, но освен това я отразява. Това придава усещане за повече пространство и светлина. 
  • От друга страна е добре да имате многофункционални шкафове и рафтове, с различни отделения и чекмеджета за съхраняване на разнообразни съдове и прибори.

Можете да ги поставите във всеки един ъгъл на кухнята. Така ще си осигурите допълнително място за съхранение, което е толкова ценно в малката кухня!

4. „Играйте“ с цветовете

Цветовете са изключително важни за малките помещения, тъй като тъмните тонове свиват пространството и намаляват светлината.

  • Съветваме ви в малките кухни да заложите на белия цвят – за стените, мебелите, аксесоарите и рафтовете, тъй като той е неутрален и изпълва стаята с много светлина.

Белият цвят отваря стаите и не създава усещане за претрупаност. Можете да боядисате стените на кухнята си в този цвят и да го съчетаете с рафтове в по-тъмен или кремав цвят за неотразим контраст.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.