Как да си направим домашно кисело мляко и какви са ползите от него

Помага за понижаването на холестерола, стимулира усвояването на мазнини и облекчава негативните странични ефекти от определени антибиотици
Как да си направим домашно кисело мляко и какви са ползите от него

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Домашното кисело мляко е наистина за предпочитане. Да си приготвим от него? Как ви звучи тази идея? Трябва да знаете, че това е лесен и евтин процес, който няма да ви отнеме много време.

Киселото мляко е богато на хранителни вещества, полезно е за организма и допринася за това да сте красиви ден след ден. Ако искате да научите повече за това как да си направите от домашното кисело мляко, разгледайте следните рецепти стъпка по стъпка, за да сте готови и да започнете още утре.

Как да приготвим домашното кисело мляко?

Да си направите йогурт  е лесно, не изисква специални прибори, става бързо, а с практиката – все по-просто.

Съставки

  • Прясно мляко (според конкретното количество от домашното кисело мляко, което искате да получите)
  • 1 кофичка кисело мляко без добавена захар
  • Стъклени буркани
  • 1 супена лъжица за мярка
  • Нещо, с което да запазите топлината: вестници, кутия с капак, одеало или нещо подобно

Инструкции: стъпка по стъпка

Стъпка 1: Започнете с отделянето на желаното количество прясно мляко, според количеството на домашното кисело мляко, което планирате да приготвите. Никога не трябва да избирате нискомаслено или обезмаслено мляко, освен ако нямате здравен проблем, заради който трябва да избягвате млечните мазнини.

Стъпка 2: Стерилизирайте бурканите, като ги кипнете заедно с капаците за около 10 минути.

Стъпка 3: Измерете 1 супена лъжица кисело мляко и я сложете във всеки от бурканите. Имайте предвид, че на всеки литър се пада 1 супена лъжица.

Стъпка 4: Загрейте млякото на слаб огън, докато достигне 85 градуса. Разбърквате често с чиста лъжица, за да предотвратите залепване по дъното на съда или прегаряне. Би следвало да отнеме около 10 минути, но трябва да сте нащрек.

Стъпка 5: Отстранете млякото от котлона и го оставете да изстине до около 45 градуса. Може би ще отнеме около половин час или малко повече. Ако се изстуди прекалено много, върнете го пак на котлона и го загрейте до 45 градуса.

Стъпка 6: Излейте млякото в стъклените буркани, като се опитате да ги напълните доколкото е възможно, за да остане много малко въздух в тях.

Стъпка 7: Разбъркайте съдържанието в буркана достатъчно добре, така че киселото мляко да се смеси с течността прясно мляко.

Стъпка 8: Сложете капачките на бурканите и ги оставете на място, където ще останат топли. Можете да ги покриете с вестници, да ги сложите в кутия или пък да ги завиете с одеало. Оставете ги да престоят една нощ на топло, без да ги разбърквате.

Стъпка 9: След това ги извадете и оставете да престоят 10 минути на стайна температура, преди да ги сложите в хладилника.

Стъпка 10: Оставете киселото мляко в хладилника за четири часа, или  за колкото е нужно, така че да се сгъсти напълно. В идеалният случай трябва да останат там за два дни.

Ползите от домашното кисело мляко

Ползите от домашното кисело мляко

Едно от главните предимства от това да си направим на домашното кисело мляко е, че то не съдържа консерванти и добавки, а хранителните вещества не се губят, както е възможно да стане по време на търговската обработка. Чистото кисело мляко има следните ползи:

  • Лесно за храносмилане, затова и хора с непоносимост към лактозата обикновено го консумират без затруднения.
  • Идеално средство в борбата с инфекциите в храносмилателната система, тъй като съдържа стотици милиони живи бактерии, които са пълни с витамин B-комплекс.
  • Препоръчва се на хора с диария и запек, защото се бори с последиците от вредните бактерии в червата (които почти винаги идват от храната, която ядем).
  • Съдържа калций, магнезий и фосфор – важни  минерали за здрави и силни кости.
  • Помага за понижаването на холестерола, стимулира усвояването на мазнини и облекчава негативните странични ефекти от определени антибиотици.
  • Чудесно е за здравето на кожата, тъй като създава усещане за мекота, стимулира регенерацията и допринася за по-здравият и красив вид.
  • Действа като ексфолиант, способен да почисти в дълбочина порите и да премахне мъртвите клетки на кожата.
  • Киселото мляко съдържа същото количество калий, като това в бананите, както и протеини колкото има в 1 яйце или 30 грама месо.
  • Редовната консумация на домашен йогурт подпомага укрепването на имунната система.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Adolfsson, O., Meydani, S. N., & Russell, R. M. (2004). Yogurt and gut function. American Journal of Clinical Nutrition.
  • El-Abbadi, N. H., Dao, M. C., & Meydani, S. N. (2014). Yogurt: Role in healthy and active aging. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.113.073957
  • Donovan, S. M., & Shamir, R. (2014). Introduction to the yogurt in nutrition initiative and the first global summit on the health effects of yogurt. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.113.073429
  • Liu, J. E., Zhang, Y., Zhang, J., Dong, P. L., Chen, M. & Duan, Z. P. (2010). Probiotic Yogurt Effects on Intestinal Flora of Patients with Chronic Liver Disease. Nursing research, 59(6), 426-432. https://doi.org/10.1097/NNR.0b013e3181fa4dc6
  • Hu, H., Merenstein, D. J., Wang, C. et al. (2013). Impact of Eating Probiotic Yogurt on Colonization by Candida Species of the Oral and Vaginal Mucosa in HIV-Infected and HIV-Uninfected Women. Mycopathologia, 176(3-4), 175-181. https://doi.org/10.1007/s11046-013-9678-4
  • Farías, M. M. y Kolbach, M. (2011). Probióticos y prebióticos: ¿beneficio real en dermatología? Piel, 26(5), 227-230. https://doi.org/10.1016/j.piel.2010.12.010

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.