Ползите от евкалипта, достъпни за всеки

Благодарение на антисептичните си свойства, евкалиптът може да бъде перфектен избор за пречистване на въздуха и елиминиране на възможни микроби, бактерии или други микроорганизми. За целта можем да използваме етеричното му масло.
Ползите от евкалипта, достъпни за всеки
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Евкалиптът е известен в цял свят със своите лечебни качества. От една страна може да се използва в естествена форма (листа и клонки), а от друга страна може да се използва и като етерично масло. Независимо от формата, евкалиптът може да бъде ваш съюзник. Открийте ползите от евкалипта.

Употреби и ползи от етеричното масло от евкалипт

Ползите от евкалипта.
Можете да закупите това масло в магазините за естествена медицина, дори в аптеките.

Основната му характеристика е неговият антибиотичен капацитет. За да унищожите бактериите и микробите в малки пространства, можете да правите смеси, използвайки етеричното масло от растението. Те ще помогнат за пречистване на въздуха от стафилококи и бактерии.

Освен това може да се разрежда във вода, спирт или други растителни масла. Разредено, може да се нанесе върху кожата с марля, за да помогне за дезинфекцията и заздравяването.

Освен това може да се използва при лечение на херпес, акне и афти.

Предпазни мерки

Етерично масло от евкалипт:

 • Никога не трябва да се прилага неразредено върху кожата, тъй като може да я изгори.
 • Не трябва да се поглъща – в големи количества може да бъде смъртоносно.
 • Освен това не се препоръчва употребата му по време на бременност и кърмене.

Ползите от евкалипта – използване на листата му

Евкалиптови листа.

На първо място, лесно е да намерите евкалиптови дървета и може да успеете да ги намерите близо до дома си и да съберете част от листата им.

Те имат антисептични, отхрачващи и противовъзпалителни свойства. Те са отличен съюзник, който да ви помогне в борбата с грип, ринит, бронхит или пневмония.

Всъщност, както се подчертава от публикация в медицинското списание The Laryngoscope , основното активно съединение в евкалипта – цинеол – е полезно като безопасно лечение на симптомите на синузит.

Също така, Националната асоциация за холистична ароматерапия (NAHA) разкрива, че 1,8 цинеол помага за изчистване на въздуха от бактерии и други микроби, което е от ключово значение за опазването на здравето на дихателните пътища.

Освен това може да се използва по следните начини:

 • Парни бани. Сварете бавно евкалипта и вдишайте парата. Тя елиминира слузта.
 • Нанасяйки кремове на основата на евкалипт близо до ноздрите или върху гърдите, ще получите отхрачващ и противовъзпалителен ефект. В резултат на това ще облекчите дихателния дискомфорт.
 • В инфузия помага за премахване на лошия дъх. За да направите това, направете запарка от две или три листа в 1,5 литра вода и я приемайте веднъж на ден. Това ще ви помогне да премахнете халитозата и ще можете да говорите спокойно.

Научихте ли повече за ползите от евкалипта? Не забравяйте, че въпреки че не замества медицинското лечение, може да бъде полезен за облекчаване на някои заболявания. Винаги го носете в аптечката си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Dixit., A. et al. (2012). Eucalyptus globulus: A new perspective in therapeutics.
 • Elassi, A., et al. (2012). Chemical composition of 8 eucalyptus species’ essential oils and the evaluation of their antibacterial, antifungal, and antiviral activities.
 • Fabio, A., et al. (2007). Screening of the antibacterial effects of a variety of essential oils on respiratory infections.
 • Ramos Alvarenga, R., et al. (2014). Airborne Antituberculosis Activity of Eucalyptus citriodora Essential Oil.
 • Kehrl, W., Sonnemann, U., & Dethlefsen, U. (2004). Therapy for Acute Nonpurulent Rhinosinusitis with Cineole: Results of a Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Trial. Laryngoscope. https://doi.org/10.1097/00005537-200404000-00027

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.