5 съвета за предотвратяване на депресията

Да бъдете уверени в себе си може да бъде трудно, защото изисква всеотдайност и внимание, но е от изключителна важност за психическото ви здраве.
5 съвета за предотвратяване на депресията

Написано от Ekhiñe Graell

Последна актуализация: 26 август, 2022

Депресията е психично заболяване, което може да има много сериозни последици върху тялото. Като цяло, това е сложен процес, който наред с другите фактори, се свързва с психологични и химични аспекти. Затова е много важно да си обърнете внимание и да потърсите помощ, още когато усетите, че възникват първите симптоми. По-долу ще ви дадем 5 ключови съвета за предотвратяване на депресията.

1. Вярвайте в себе си

Много е важно винаги да вярвате в себе си и в способностите си. Трябва да се цените за вашите умения и да сте способни да извличате ползи от минали преживявания. В резултат на това ще сте наясно със себе си и възможностите, които имате. Да бъдете уверени в себе си може да бъде трудно, защото изисква всеотдайност и внимание. Някои стратегии за спечелване на самоувереност включват:

  • да тествате уменията си на подходящо ниво за задачите, които сте си поставили
  • дa приемате грешките за нормални
  • да сте наясно с най-добрите начини да се учите
  • и не на последно място, да отпразнувате постигнатите успехи пропорционално на трудността, с която сте се справили.

2. Заобиколете се с добри хора

За да предотвратяване на депресията, заобиколете се с добри хора.

За да предотвратяване на депресията, много е важно да сте заобиколени с хора, които ви карат да се чувствате добре. Трябва да бъдете сред хора, които ви ценят, уважават и карат да се усмихвате. Хора, които да ви помагат да осмислите своите умения и недостатъци, но винаги по конструктивен начин. Полезно е да прекарвате известно време от деня в мисли за хората, които са част от живота ви, които ви подкрепят и ви действат добре емоционално.

3. Дръжте далеч лошите мисли за избягване на депресията

За да предотвратите евентуална депресия, също така е важно да държите надалеч или – най-добре – да се отървете напълно от лошите мисли. Препоръчваме ви да превърнете негативните мисли в положителни, свързани с неща, които бихте искали да постигнете. Това ще повиши вашата енергия и способността ви да се концентрирате върху положителните неща, които ще ви помогнат да подобрите настроението си.

4. Опитайте се да решите проблемите си

За избягване на депресията, решете проблемите, които имате.

Избягването на проблеми не се препоръчва за изграждане на самочувствие или избягване на депресията. Напротив, най-добре е да решите проблемите, които имате, по най-добрия възможен начин сега. Отлагането им за по-късно може да ви причини много главоболия, да повиши нивото на стрес и по този начин да улесни податливостта към депресия.

5. Потърсете професионална помощ, преди да е твърде късно

Когато забележите първите признаци на депресия (обикновено варират от човек до човек), най-добре би било да се посъветвате с професионалист. Той може да ви даде правилна диагноза и да ви предложи правилното лечение. Както казахме в началото, говорим за сериозно и инвалидизиращо заболявание, така че следва да бъде диагностицирано и лекувано от професионалист, точно като физическо заболяване.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • American Psychiatric Association. Depressive disorders. In: American Psychiatric Association. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. 5th ed. Arlington, VA: American Psychiatric Publishing. 2013:155-188.
  • Cruwys, T., Dingle, G. A., Haslam, C., Haslam, S. A., Jetten, J., & Morton, T. A. (2013). Social group memberships protect against future depression, alleviate depression symptoms and prevent depression relapse. Social Science and Medicine. https://doi.org/10.1016/j.socscimed.2013.09.013
  • Flannery-Schroeder, E. C. (2006). Reducing Anxiety to Prevent Depression. American Journal of Preventive Medicine. https://doi.org/10.1016/j.amepre.2006.07.006

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.