Как да се справим с мазнините в коремната област

Консумирайте пълнозърнести храни, намалете приема на захар и спрете да пиете краве мляко.
Как да се справим с мазнините в коремната област
Carlos Fabián Avila

Написано и проверено от лекар Carlos Fabián Avila.

Последна актуализация: 27 февруари, 2019

Мазнините в коремната област не са просто въпрос на естетика. Те могат да доведат до развитието на сърдечни заболявания, респираторни проблеми и дори да провокират някои видове рак.

Тлъстини по корема. Малко неща са толкова неприятни, дразнещи и в същото време… опасни. Всички ние знаем, че с напредването на годините в коремната област се натрупват все повече мазнини. Те проличават веднага и създават дискомфорт, когато обличаме някоя дреха по тялото, когато носим определен модел панталони. Истинският проблем обаче е другаде. Той не е свързан с начина, по който мазнините ви карат да изглеждате – свързан е със здравословните рискове, пред които ви изправят те.

Вероятно вече знаете, че през последните години броят на жените, диагностицирани със сърдечно заболяване или диабет тип 2, се е увеличил. Начинът на живот и хранителните навици представляват основната причина за натрупването на мазнините в коремната област. В дългосрочен план те водят до развитието на сериозни здравословни проблеми, за които си струва да сме осведомени.

В днешната статия искаме да обърнем вниманието ви върху тези рискове и да ви посъветваме какви ежедневни цели да си поставите, които ще спомогнат за елиминирането на тлъстините по корема.

Опасностите, които крият мазнините в коремната област

Според специалисти по хранене жените са предразположени към натрупване на повече мазнини по корема, след като навършват 40-годишна възраст. Точно по това време тялото започва да преминава през леки промени, например забавяне на метаболизма, което, както сами можете да предположите, води до изгарянето на по-малко мазнини.

След тази възраст женското тяло започва да произвежда по-малко естроген. С напредването на годините тези постепенни промени водят до едно – натрупване на излишни килограми. Най-опасното излишно тегло е точно онова, което се натрупва в коремната област. В допълнение към тлъстините, които ви карат да се чувствате дискомфортно в собствената си кожа, не бива да подценявате и онези мазнини, наречени висцерална мастна тъкан, които се формират около вътрешните органи.

Точно тук се крие рискът за здравето ви.

Готови ли сте да научите какви рискове ви дебнат в дългосрочен план?

Заслужава си да знаете, че натрупаните мазнини под диафрагмата и гръдния кош създават трудности при дишането, провокирайки класическата и хронична кашлица. Тя изморява белите дробове. Затрудненията в дишането провокират развитието на сънна апнея.

Наличието на мазнините в коремната област се свързва и с повишен риск от определени заболявания, например рак на гърдата и рак на матката. Мазнините по корема могат да повлияят и върху менструалния цикъл. Както сами се уверихте, тлъстините в коремната област не са просто естетически проблем, те засягат сериозно здравето ви.

Как да разберем, дали мазнините в коремната област са “прекалено много”?

Посъветвайте се с лекар ако прецените,че мазнините по корема ви са прекалено много.

Този въпрос може да прозвучи странно, защото никой освен самите вие не може да каже това. Сами трябва да прецените, дали мазнините по корема ви са прекалено много. Със сигурност ще са налице промени във формата на тялото ви. Освен че дрехите ви ще ви пристягат или въобще няма да ви стават, напълно възможно е да усещате умора. Самочувствието ви като цяло ще е по-различно.

Лекари предупреждават и за друг важен факт. Ключов момент е измерването на коремната област. По този начин ще можете да избегнете отхвърлянето на определени параметри. Струва си да знаете кои са те:

 • За жените: опитайте се да не превишавате талия с диаметър 89 см.
 • За мъжете: 101 см.

Как да елиминирате излишното количество мазнини в коремната област?

Градинският чай е добрър начин за намаляване на мазнините в коремната област.

Както знаете, има периоди, в които, колкото и да се опитвате, не можете да намалите излишните мазнини по талията си. Тогава, напълно логично, можете да изпаднете в отчаяние, чудейки си дали сте си поставили невъзможна задача и дали до края на живота си няма да се отървете от тлъстините по корема.

Не се отказвайте в никакъв случай и не се обезкуражавайте! Ако се опитвате упорито да отслабнете, но се проваляте, потърсете съвет от лекар или специалист по хранене. Предоставяме ви списък от практически съвети, които могат да си от полза. Прилагайте ги ежедневно. Научете се да ги използвате с кураж и оптимизъм!

Внимавайте какво консумирате

 • Спрете солта и не я използвайте дори в процеса на готвене.
 • Пийте по 2 л. вода всеки ден.
 • Консумирайте пълнозърнести храни, например елда и овес. Избягвайте употребата на бяло брашно и го заместете с пълнозърнесто. Избирайте пълнозърнести хлябове в магазина. Не забравяйте, че ечемикът е много полезен за организма ви!
 • Намалете приема на захар, избягвайте тестени изделия и не купувайте готови или пък замразени пакетирани храни. Отделяйте повече време за готвене и наслаждавайте на приготовлението на различни ястия, пресни салати, задушени зеленчуци и сьомга. Вместо на червено месо заложете на пуешко и пилешко.
 • Пийте по чаша топла вода с лимон всяка сутрин на празен стомах.
 • След обяд или вечеря си пригответе чаша градински чай. Това е най-добрият начин за подобряване на храносмилането и за намаляване на мазнините в коремната област. Бъдете упорити и последователни. Пийте градински чай в продължение на 15 дни – всеки месец по 2 пъти дневно.
 • Ежедневно правете енергични разходки за половин час. Бъдете последователни и не забравяйте разходката нито за ден.
 • Спрете да консумирате краве мляко. Препоръчваме ви да заложите на киселото мляко. То подобрява храносмилателния процес и стимулира размножаването на добрите бактерии в червата.
 • Яжте 5 пъти на ден, като внимавайте порциите да са умерени. Не пропускайте хранене. Ако се опитате да пропуснете закуската или вечерята, само и само за да свалите килограми, гарантирано ще постигнете обратен ефект. Вашият метаболизъм ще се забави, а тялото ви ще се стреми да съхрани резерви от енергия под формата на мазнини.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.