Как да различите сърдечния удар от паник атаката

· 18.01.2018
Първоначално симптомите на сърдечния удар и на паник атаката могат да си приличат, но това което ги различава е продължителността им. Научете се как да ги различавате от информацията в тази статия.

Често бъркаме паник атаката със сърдечен удар, тъй като симптомите им са сходни на пръв поглед.

Ако някога сте изпадали в подобна ситуация или ако нервите ви си правят лоши шеги с вас трябва да знаете разликите между двете състояния, за да можете да ги различите.

Сърдечен удар: какво представлява?

Сърдечният удар се появява в резултат на запушване на артериален съд от съсирек на кръвта, който блокира нормалния пренос на кръв и нарушава снабдяването на сърцето с кислород.

Това води до нарушено сърцебиене или аритмия. А това от своя страна значително намалява възможността на сърцето да изпомпва кръвта.

Ако това запушване не бъде лекувано възможно най-бързо, то ще доведе до увреждане на тъканите на сърдечния мускул.

Прочетете и: Необичайни симптоми на сърдечен удар при жените

Симптоми на сърдечния ударсърдечен инфаркт

  • Ако получавате сърдечен удар ще усетите силна, притискаща болка в центъра на гърдите си и евентуално в лявата ръка и гърба.
  • След това болката започва да се разпростира нагоре към врата ви, челюстта и зъбите.
  • Силата на болката може да варира по сила, но трае повече от пет минути и не засяга дишането ви.
  • Освен това може да усещате изтръпване, най-често в лявата ръка.
  • Често засегнатите се оплакват от гадене, повръщане и студена пот.

Хората, получаващи сърдечен удар, нямат проблеми с дишането. Затова много рядко това състояние води до паник атака.

Ако забележите някои от тези симптоми, а болката продължи повече от пет минути трябва да извикате бърза помощ или да отидете до най-близката болница със спешно отделение.

Паник атака: какво представлява?Какво представлява паник атаката?

Паник атаката, позната и като атака на тревожност, обхваща различни реакции на организма, съпроводени с чувството, че губите контрол над нервите си.

Най-важното за паник атаката е да се открият мислите и причините, водещи до появата й. Те са свързани с определена опасност и предизвикват бърза реакция на организма.

На физическо ниво тревожността се появява, когато амигдала е свръх активна. Тази част от мозъка води до силна тревога, след като получи сигнал за опасност.

Опитайте се да разрешите проблема, да откриете мотивите и причините, стоящи зад появата на тази тревожност при условие, че реално е нямало никаква опасност.

Независимо какъв е вашият случай, ако редовно имате подобни симптоми, е добре да посетите лекар, който да ви постави правилната диагноза. Посещението на психотерапевт ще ви помогне да откриете истинската причина за това неприятно състояние.

Препоръчваме ви да прочетете и: 5 упражнения за овладяване на тревожността

Симптоми на паник атакатасимптоми на паник атаката

Когато става въпрос за паник атака трябва да запомните, че тя може да се появи най-неочаквано в най-спокойните моменти на ежедневието ви.

  • Обикновено симптомите на паник атаката траят максимум 10 минути. Те представляват периодична болка в областта на гърдите. Болката отшумява и се появява отново.
  • Освен това можете да усетите и скованост и режеща болка. Но тя няма да бъде съсредоточена само в лявата ви ръка. Ще я усещате и в дясната си ръка, краката, пръстите на ръцете и краката.
  • Когато получите паник атака започвате да изпитвате необоснован страх, например, че ще полудеете.

Ако не сте сигурни дали получавате сърдечен удар или паник атака е най-добре веднага да посетите лекар.  Както сами разбирате, ако получавате сърдечен удар и не посетите лекар, изходът може да е фатален.

Ако получавате паник атака посещението при специалист ще ви помогне да се справите със страховете си и ще предотврати бъдеща проява на това състояние.