5 причини за вагинален сърбеж

Избягвайте употребата на дезодоранти и пудри, които се продават с рекламното послание, че са създадени специално за тази деликатна зона
5 причини за вагинален сърбеж

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Сърбежът в зоната на вагината е чест проблем. Съществуват много фактори, които допринасят за него. Независимо каква е причината, става дума за доста неприятно състояние. То може да провокира тревога и нервност, особено когато е съпроводено от други симптоми. Важно е всяка жена да обръща внимание на симптомите в тази част на тялото. Те могат да бъдат сигнал за инфекция или заболяване. Преди да се паникьосате, най-добрият консултант е гинекологът. Той може да постави точна диагноза и да предпише адекватно лечение при вагинален сърбеж.

В много случаи, когато усетите този симптом, той може да говори за нещо незначително като проблем. Има случаи обаче, които, макар и рядко, са свързани със сериозно здравословно състояние.

В днешната статия ще обсъдим 5 причини за вагинален сърбеж. Освен това ще предложим натурални начини за лечението му.

1. Гъбична инфекция може да доведе до вагинален сърбеж

вагинален сърбеж

Нормалното pH на вагината е 4.7 или по-малко, сравнително киселинно. Здравословните бактерии, наречени лактобацили, са отговорни за поддържането на оптимален pH баланс, който възпира развитието на гъбички и други микроорганизми в тази влажна и топла среда.

За съжаление много фактори могат да повлияят върху натуралното pH на зоната на вагината. Това от своя страна може да доведе до инфекция или разпространение на гъбички.

Резултатът обикновено се изразява в бяло или жълтеникаво течение, което се съпровожда от миризма, сходна на тази на хляба, и постоянен сърбеж.

За да възстановите добрите бактерии във вагината, препоръчително е да консумирате храни, съдържащи пробиотици – кисело мляко.

Ако сърбежът е силен, опитайте се да изплакнете зоната с малко оцет, разреден предварително с малко вода.

2. Вулвит

Този термин описва състояние, при което са възпалени външните полови органи на жената. Проявява се след употребата на агресивни сапуни или измиващи средства по време на баня.

Друга възможна причина е употребата на тоалетна хартия, която е ароматизирана или оцветена. Рискът от вулвит се повишава също така, когато носите прекалено дълго влажни дрехи, независимо дали става дума за тренировка, или къпане в басейн.

За да избегнете този нежелан ефект, добра идея е да измивате зоната на вагината с топла вода и с нежен сапун, който поддържа натуралното pH. Избягвайте употребата на дезодоранти и пудри, които се продават с рекламното послание, че са създадени специално за тази деликатна зона.

3. Бръснене

Бръснене

Бръсненето и другите процедури за отстраняване на нежелано окосмяване могат да раздразнят кожата и да провокират алергична реакция. Кожата около вагината е много чувствителна, затова не е никаква изненада, че този тип процедури провокират силен сърбеж.

За да избегнете неразположението, използвайте средства за туширане на възпалението и се опитайте да се бръснете само веднъж на 2-3 седмици.

4. Предавани по полов път болести

Не се паникьосвайте! Само в редки случаи се наблюдава вагинален сърбеж в следствие на болести, предавани по полов път. Повечето от тях не дават симптоми в началните стадии. Вместо сърбеж се наблюдава болка и необичайно течение.

В някои случаи болестите, предавани по полов път, могат да провокират сърбеж като първи симптом.

Ако изпитвате такъв тип дискомфорт в комбинация със зачервяване, както и сърбящи подутини в зоната, възможно е да става въпрос за херпес – една от най-разпространените предавани по полов път болести в наши дни. Тя рядко води до сериозни последици, но е важно да бъде лекувана адекватно и своевременно, за да не стане хронична.

5. Проблеми с кожата

Псориазис

Кожни проблеми и нарушения като псориазис и екзема също могат да провокират вагинален сърбеж. Важно е да определите точно дали кожните проблеми са причина за сърбежа. Ако е така, консултирайте се с лекар и започнете подходящо лечение. Например, когато псориазисът засегне вулвата, външните полови органи на жената, можете да овладеете положението, прилагайки външно слаб кортикостероид в съчетание с хидратиращ крем.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.