Как да се предпазим от падането на косата

Съветваме ви като първа стъпка да спрете употребата на маши, сешоари и други уреди, които оказват температурно въздействие .
Как да се предпазим от падането на косата

Последна актуализация: 22 Февруари, 2019

През последните години падането на косата се превръща във все по-сериозен проблем както сред мъжете, така и сред жените. Причините за това се крият в редица фактори и външни въздействия, на които излагаме тялото си ежедневно, а и подценяваме. По принцип е нормално всеки ден от главата ви да падат до 100 косъма. Това е приета норма, която показва, че здравословното състояние на косата е добро. Когато обаче започват да падат повече коси, особено на кичури, налице е проблем.

В момента, в който забележите, че косата ви пада повече от нормалното, постарайте се да идентифицирате причината за това. Сред факторите могат да бъдат климат, стрес, анемия, небалансирано хранене, влошено кръвообращение, генетични особености и др.

Искате ли да разберете как да избегнете падането на косата?

Съвети за предпазване от падане на косата

Избягвайте употребата на маши и сешоари

Ако забележите, че косата ви губи своята жизненост и пада стремително, съветваме ви като първа стъпка да спрете  употребата на уреди, които оказват температурно въздействие върху нея. Те могат да предизвикат падането на косата, тъй като я отслабват и дори увреждат.

Балансирана диета

Следването на здравословна диета играе ключова роля в поддържането на здрава и красива коса. Когато организмът ви изпитва недостиг на ценни хранителни вещества, това веднага си проличава по косата – структурата й отслабва и тя започва да се къса. Препоръчваме ви да заложите на меню, богато на витамин А, В, биотин, витамин С, мед, желязо, цинк, протеини и вода.

Пристегнатите прически, характерни за дамите, са друг фактор, който може да предизвика падането на косата. Прекаленото насилване на косата провокира т.нар. „изтегляне”, характеризиращо се с окапване в зоните, където тя е силно пристегната.

Оптималната почивка и качественият сън са предпоставка за здрава коса.

Редица изследвания сочат, че хората, които спят добре, по-рядко се оплакват от този проблем. Умората и изтощението са другите фактори, които създават условия за оредяване на косата.

Грижи за хигиената на косата

  • Употребата на агресивни химикали, съдържащи се в привидно безобидни разкрасителни продукти, е сред другите отслабващи косата фактори. Постоянното използване на бои, например, както и силни шампоани, води до намаляване на виталността на косата. Препоръчваме ви да избягвате употребата им и да залагате на разкрасителни продукти с натурален произход.
  • Има хора, които мият косата си всеки ден. Това не е практика, която е задължителна. Косата по принцип може да остане чиста в продължение на няколко дни. В този смисъл, трябва да й позволяваме да почива, като я предпазваме от прекалено често третиране с почистващи и овлажняващи средства.
  • Преди да пристъпите към оформянето на дадена прическа, важно е да изсушите косата. Мократа коса стимулира капилярните пори да стоят отворени и, като резултат, в процеса на правене на прическата губите повече коса.

Физическа активност

  • Дори да не ви се вярва, упражненията играят важна роля по отношение на здравето на косата. Редовните физически натоварвания стимулират кръвообращението, включително по скалпа.
  • Избягвайте всякакъв род стресови ситуации и тревоги. Именно тези два фактора силно влияят върху виталността и провокират падането на косата.
  • Ако косата ви пада и този процес е постоянен, препоръчваме ви да посетите дерматолог, тъй като именно той ще може да определи с точност какъв е проблемът и кое е най-адекватното лечение.

Натурални средства срещу падането на косата

Алое вера

Алое вера срещу падането на косата

Препоръчваме да търкате скалпа си с кристали алое вера срещу падане на косата.

Лук и лимон

За да се предпазите от падането на косата, съветваме ви да смесите равни части лимонов сок и сок от лук. След това внимателно втрийте получената смес в скалпа си. Масажирайте и оставете да действа 15 минути. Накрая изплакнете.

Кокосово мляко

Кокосово масло срещу падане на косата

Втрийте кокосото мляко в корените на косата си, за да ги подсилите и да я предпазите от падане. Тази процедура ви осигурява не само добро здраве на косата, но и стимулира растежа и блясъка й.

Рибено масло

Рибеното масло предпазва и видимо намалява падането на косата. За целта втрийте добре маслото в скалпа си. Препоръчваме ви да правите тази процедура вечер и да оставите маслото да действа цяла нощ. Изплакнете косата си на сутринта.

Домат

Домати против падане на косата

Доматите са съюзник в тази борба – те притежават свойството да редуцират падането на косата. Смелете един домат. С получената паста масажирайте скалпа си в продължение на 10 минути. Накрая изплакнете.

Може да ви заинтересува ...
Как да имаме здрава, красива коса без начупени краища
Здраве и КрасотаПрочетете го в Здраве и Красота
Как да имаме здрава, красива коса без начупени краища

Знаете ли, че банановата маска е един от най-добрите овлажнители, особено ако искате коса без начупени краища. Научете повече по темата днес!