Как влияе Луната на настроението и живота ни?

Полумесецът е добра фаза за възстановяване на недостиг или липса
Как влияе Луната на настроението и живота ни?

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 02 август, 2022

Задавали ли сте си някога въпроса, дали Луната може да повлияе на живота ви? Забелязали ли сте, че отношенията и настроенията ви се променят според лунния календар?

Твърди се, че спътникът на Земята ни влияе не само физически, но и емоционално, и то още от детството. Научете повече в следната статия.

Луната е повече от спътник на нашата планета. Тя е огромна загадка по много различни причини. Тя е част от нашия живот и трябва да знаем малко повече за нея, за да се възползваме от различните преимущества на лунния календар.

Изследване на университета в Базел, Швейцария, показва, че Луната има силно влияние върху съня. Ето защо в дните, когато сме най-близо до пълнолуние, мозъчната дейност, характерна при дълбок сън, намалява с 30%. Вследствие на това ни е необходимо повече време, за да заспим, а и спим по-малко.

Промени според фазата на Луната

влияние според фазите на Луната

Въздействието на Луната се определя според фазата й. Фазите на Луната са следните:

Новолуние

Това се случва, когато Луната влиза в нов цикъл. Това е най-доброто време за поставяне на нови цели. Не се отнася само за бъдещи проекти – това време е подходящо за отказване на цигарите, започване на нова диета, спиране на алкохола и т.н.

В психическо отношение съзнанието има повече самоконтрол и вие сте по-спокойни. Това е така, защото се налага да преодолеете различни липси, възникнали заради промени в навиците ви. В тази фаза е препоръчително да се медитира, да се направи детоксикация на организма, да отсечете стари дървета и да се подстрижете, особено ако искате косата ви да расте по-бързо.

Поради същата причина не е добре да си правите кола маска. Новолунието също е чудесен период за разкриване на тайни, които пазите от себе си. Тази фаза продължава най-много 2 или 3 дни.

Полумесец

Когато Луната става по-ярка, тялото ви ще започне да “усвоява” всичко по-бързо и в по-големи количества. В тази фаза тялото усвоява всяко вещество и възприема всяко събитие по различен начин, поради което е страхотен моментът да започнете диета с витамини. Но бъдете внимателни, тъй като това е и период, в който рискът от напълняване е по-голям.

Полумесецът е добра фаза за възстановяване на недостиг или липса, тъй като е вярно, че ако често ядете нездравословно, тялото ви ще се съпротивлява при възвръщане към нормален режим. Ето защо не се препоръчва да пиете алкохол в това време, тъй като неговите ефекти могат да бъдат още по-вредни.

Ако искате косата и ноктите ви да растат по-бързо, сега е моментът да ги подкъсите. Препоръчително е да прилагате мехлеми, гелове или кремове за по-бърз растеж на косата. Кожата ви ще бъде добре повлияна. Ако правите пречистваща диета, може да се окаже по-трудно и продължително.

Тази фаза трае около 13 дни. Предлагаме ви да извършвате дейности, които са тонизиращи и укрепващи. По отношение на финансите се твърди, че това е добър момент да се кандидатства за заем, да се търси нова работа, да се продава или да се инвестира. Добре е също така да се сключват договори, партньорства и да се създават контакти. Не трябва да режете овощни дървета.

Пълнолуние

Това се случва, когато Луната е на противоположната позиция спрямо Слънцето. Телесните тъкани са под голямо напрежение и това може да предизвика усещане за емоционална дистанцираност. Това означава, че се събуждат инстинктите на хората. За тези, които вярват в мистичното: това е и причината върколакът да се появява по време на пълнолуния.

Тялото задържа повече течности и лесно се пълнее. Трябва да обръщате внимание на това, което пиете или ядете. Усещанията, емоциите и чувствата ще бъдат повърхностни. Може да имате психосоматични проблеми, лош сън, безсъние, кошмари или по-цветни, по-реални и интензивни сънища.

Във фазата на пълнолуние не се препоръчва да започвате диети за отслабване. Бъдете внимателни със страничните ефекти на лекарствата. Внимавайте да не ви заболи глава, защото главоболието ще бъде особено силно, и не губете чувството си за хумор: не приемайте всичко на сериозно и не влизайте в спор. Тази фаза трае само няколко часа, но ефектът й е наистина забележим. Например, ако се нараните, ще ви тече повече кръв. Менструацията също е по-силна.

Не се препоръчват хирургически интервенции в този период. Обичайно е хората да бъдат по-агресивни. Смята се, че всичко, което правите шест часа преди и шест часа след тази фаза, ще бъде успешно. В тази фаза се раждат повече бебета.

Нараства вероятността от заболявания на нервната система. Препоръчва се на хората с тънка коса да се подстрижат.

Намаляваща Луна

Тялото ви ще “се отърве” от всичко, което не му е необходимо. Поради тази причина тази фаза е идеална, ако искате да се освободите от натрупаната енергия от предишните фази. Можете да премахнете мазнини, течности, и токсини по-лесно. Сега е добър момент да се започне пречистваща диета или лечение и по-лесно ще се справите с подуване или възпаления.

Предлагаме ви да извършвате дейности, които изискват стабилност и устойчивост. Пийте повече вода, за да се пречистите от токсини. Започнете диета, подкъсете си ноктите и косата. Започнете лечение за премахване на брадавици, тъмни петна и белези. Всякакви видове стоматологично лечение и операции са по-успешни.

Това е и най-подходящото време за засаждане и резитба на овощни дървета, зеленчуци и грудки. В емоционален аспект е добре в тази фаза да се сложи край на връзка или партньорство.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • César Augusto Arciniegas Suárez, C. (2012). Diagnóstico y control de material particulado: partículas suspendidas totales y fracción respirable PM 10. Luna Azul. https://doi.org/Inf.tecnol.4308it.09
  • Peña, Andrés. (1996). No Titlela luna y la fuerza de gravedad. Todo Sobre La Luna. https://doi.org/luna
  • Carrillo, P., Ramírez, J., & Magaña, K. (2013). Neurología del Sueño y su importancia: antología para el estudiante universitario. Revista de La Facultad de Medicina. https://doi.org/10.1016/j.ijcard.2006.12.093

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.