Как да приготвите перфектната супа
Търсите начини за приготвяне на перфектната супа?
Прибирате се у дома след дълъг и студен ден… първото нещо, което ви хрумва, е да си вземете топъл душ. На второ място искате да похапнете нещо, което ще повиши температурата на тялото. Супа! А знаете ли нейната перфектна рецепта?
Освен че представлява приятна за консумация храна, супата е богата на хранителни вещества и вероятно ви напомня за детството (когато често не ви е било изобщо до супа!).
В днешната статия ще ви разкажем какви са ползите от консумацията на супа и как можете да я приготвяте по-здравословно. Подгответе се за зимата!
Защо супата е полезна за тялото?
Независимо дали сте болни, дали тялото се нуждае от затопляне, или искате да съберете семейството около масата за вечеря – налице са много доказани ползи от приготвянето на супа! Ето няколко от тях:
Става дума за традиция
Поколения наред супата продължава да бъде едно от най-консумираните блюда на световната трапеза. Знаете ли, че първото споменавате за нея датира назад във времето, в периода на палеолита? Свидетелство от погребения във френска пещера показва група от хора, които готвят супа.
Не е необходимо, разбира се, да се връщаме чак толкова назад в историята на човечеството. Без съмнение помните времето на своето детство, когато баба, леля и майка са приготвяли супа за цялото семейство.
Прочетете и: Перфектната диета със супа от зеле
Супата е полезна за всеки
Бебета, деца, възрастни и дори хора на преклонна възраст… всеки един от тях може да извлече полза за здравето си от консумацията на перфектната супа. Това е блюдо, което се услажда и представлява отличен начин да се справите със студеното време.
Това е причината, поради която, често като първо ястие на трапезата се сервира именно супа. Може да се каже, че тя е способна да събере на едно място родители, деца и роднини.
Тя подхранва
От здравословна гледна точка супата снабдява организма с много витамини и протеини. Често се приготвя от зеленчуци, но може да съдържа още телешко месо, пилешко месо, риба, паста и ориз. Тя предлага чудесна възможност да съчетаете четирите групи храни в едно ястие.
Супата хидратира
Когато сте болни, имате треска например, лекарите препоръчват да консумирате супа. Това се дължи на факта, че е богата на течности и минерали, а те поддържат тялото хидратирано.
Тя е бедна на калории
Разбира се, за да постигнете тази полза, трябва да приготвите супата с вода и зеленчуци. Не добавяйте съставки, които са богати на мазнини или въглехидрати, например паста. Зеленчуковата супа снабдява организма с много малко калории.
Можем да я сравним с нискокалорична диета, тъй като засища глада и предпазва от неумерена консумация на калории между основните хранения.
Супата лесно се усвоява от организма
Това е така, защото много от съставките й са вече нарязани на ситно или блендирани. Именно тази характеристика я прави подходяща за бебета и за по-възрастни хора.
Перфектната супа притежава лечебни свойства
Богатата супа може да предпази човека от настинки и грип през зимата. Отличен пример за това е пилешката супа, която често и от много години се използва като натурално средство.
Пилешката супа съдържа антибактериални и противовъзпалителни съставки, които я правят изключително ефикасна в борбата с настинките.
Супата не е скъпо ястие
На последно място е важно да споменем, че приготвянето на това блюдо е лесно и достъпно, тъй като продуктите по всяка вероятност и сега присъстват в кухнята ви. Разгледайте добре съдържанието на хладилника. Извадете нуждите продукти, добавете малко вода и готово. А сега сервирайте!
Какво е необходимо, за да приготвите перфектната супа?
Съществуват хиляди рецепти за това. Повечето от тях имат дългогодишна история и са създадени от нашите прабаби преди десетилетия. Днес ще ви снабдим с „базова“ рецепта.
Съставки за перфектната супа:
- Лук
- Червени или зелени камби
- Морков
- Целина
- Праз
- Чесън
- Магданоз
След това можете да добавите по желание:
- Домати
- Картоф
- Тиквички
- Резене
- Маруля
- Спанак
Не забравяйте подправките:
- Сол
- Мащерка
- Риган
- Дафинов лист
- Зехтин
Препоръчваме ви да прочетете и: Невероятните качества на маслото от дафинов лист
И още няколко добавки:
- Ориз
- Паста
- Месо
- Пиле
- Риба
- Гъби
Съществуват няколко начина за приготвяне:
Жулиен
Името на тази супа произхожда от начина, по който се режат зеленчуци. Блюдото е богато на цветове, а също така на витамини, фибри и калций.
Сгответе зеленчуците с малко бульон, докато поомекнат. Можете по желание да добавите ориз или паста.
Крем супа
Преди да бъдат сложени в тенджерата, продуктите минават през лесен процес на подготовка. Слагат се в блендер. Смесват се с малко мляко по желание. А някои хора предпочитат да добавят ограничено количество царевично брашно
Соте
Става дума за комбинация с първия тип супа, тъй като след като нарежете зеленчуците, ги сотирате с малко зехтин. След това добавяте вода или бульон, докато получите желаната консистенция.
Супа от една съставка
Същността се изразява в употребата на 1 продукт. Например тиква, домат, картоф и т.н.
Студена супа
Перфектен за лятото е тараторът. Той и много други рецепти за студена супа представляват добро решение за любителите на по-течната храна през топлите дни от годината. Не чакайте да дойде зимата, за да започнете редовно да консумирате супа!
Можете да приготвите студена супа от червено цвекло и краставица. Сгответе я по обичайния начин. След това я оставете да се охлади и консумирайте!
А какво да кажем за бульона на кубчета?
Съществуват различни мнения по въпроса за употребата на бульони на кубчета в супата. За някои това е лоша идея.
Факт е, че често кубчетата съдържат много натрий. Те придават на блюдото специфичен вкус и аромат, а също така и на другите ястия, в които се използват.
Някои хора се опитват да намерят алтернатива на бульона. Те търсят начини да заместят вкуса на преработени и дехидратирани зеленчуци. Консултирайте се с лекар, дали е добра идея да консумирате бульон на кубчета, когато страдате от високо кръвно налягане или проблеми с бъбреците.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.