Как да приготвим 5 чая за детоксикация на дебелото черво
Дебелото черво е част от храносмилателната система. Това е дълга куха тръба в края на храносмилателна система, където тялото произвежда и съхранява изпражненията. Неговата функция е да освободи тялото от вредни вещества. В тази статия ще насочим вниманието ви върху необходимостта от детоксикация на дебелото черво и подходящите за целта чайове.
Дебелото черво е последната част от червата в повечето гръбначни животни и извлича вода и сол от твърдите отпадъци, преди да ги изхвърли от тялото.
Общи симптоми, свързани с необходимостта от детоксикация на дебелото черво
Симптомите на задръстено дебело черво обикновено не остават незабелязани. Ето някои от тях:
- Главоболие
- Лош дъх
- Липса на енергия и умора
- Чувство за тежест
- Възпаление на червата
- Запек
- Качване на теглото
Защо трябва да детоксирате дебелото черво?
Поддържането на тялото чисто не е вариант. Това е приоритет, като се има предвид, че трябва да се елиминирате токсините, лошите ферментации, наситените мазнини, вирусите, паразитите и гъбите. Ето защо трябва да се детоксикирате поне два пъти годишно, ако искате тялото ви да работи както трябва.
5 чая за детоксикация на дебелото черво
Семена от копър
Чаят от семена от копър има храносмилателни свойства, които спомагат за защита и детоксикация на вашата храносмилателна система. Лекарите го препоръчват в случаи на коремен дискомфорт или подуване.
Съставки
- 1 чаена лъжичка семена от копър (5 гр.)
- 2 чаши вода (500 мл.)
- 1 чаена лъжичка мед (7.5 гр.)
Приготовление
- Най-напред загрейте чашите с вода, добавете семената от копър и ги оставете да кипнат.
- След това изсипете в чаша и добавете лъжичка мед.
- Оставете да престои 7 минути и изпийте.
- Препоръчваме ви да го пиете всеки ден след обяд, тъй като подпомага храносмилането.
Чай от мащерка
Мащерката има прочистващи свойства, които ще ви помогнат да изчистите отпадъците, които могат да прилепнат по червата.
Също така това растение подпомага храносмилането, предотвратява стомашните спазми, предотвратява газовете и предотвратява задържането на разлагащи се вещества в червата. Това помага да се намалят симптомите на раздразнените черва.
Съставки
- 1 супена лъжица мащерка (15 гр.)
- Чаша вода (250 мл.)
Приготовление
- Сварете мащерката с водата.
- След това оставете да престои около 7 минути и изпийте.
Чай от цвят лайка
Чаят от лайка има противовъзпалителни и прочистващи свойства. Това е много ефективно натурално средство за облекчаване на дискомфорта на дебелото черво, гастроинтестиналния стрес, газовете и храносмилането.
Лайката има антиспазматични свойства и е леко седативно средство, което спомага за успокояване на мускулите на дебелото черво. Тя също така намалява стомашното дразнене и спазмите. Също така има антисептични, противовъзпалителни, противогъбични и антибактериални свойства.
Съставки
- Шепа листа от лайка (10 гр.)
- 1 чаша вода (250 мл.)
Приготовление
- Сварете водата заедно с листата от лайка.
- След това изключете котлона и оставете да престои 5 минути.
- Препоръчваме да пиете този чай от лайка преди лягане.
Чай от мента
Ментовият чай е успокояващ, помагащ храносмилането, поддържа червата здрави и помага да абсорбират правилно хранителните вещества.
Прочетете още: Едноседмичен план за детоксикация със зелени смутита
Листата от мента са богати на ментол и метил салицилат. Това са две активни съставки с мощни антиспазмични и успокояващи свойства, които действат върху стомашните и чревните мускули. Те помагат за облекчаване на симптомите, свързани със синдрома на раздразнените черва.
Съставки
- 1 супена лъжица листа от мента (15 гр.)
- 2 чаши вода (250 мл.)
Приготовление
- Най-напред загрейте водата, докато започне да кипи.
- След това добавете листата от мента и оставете вътре в продължение на 5 минути.
- Изключете котлона и оставете 5 минути.
- Препоръчваме да пиете чаша на празен стомах и друга преди лягане.
5. Чай от каскара саграда
Каскара саграда (Rhamnus purshiana) е растение с лаксативни свойства. Помага за укрепването на мускулите на стената на дебелото черво, като по този начин предотвратява запек.
Съставки
- 1 супена лъжица кора от каскара саграда (7 гр.)
- Чаша вода (250 мл.)
Приготовление
- Загрейте водата. След това добавете каскара саграда.
- Когато започне да кипи, отстранете от котлона и оставете да престои около 5 минути.
- Най-добре е да пиете този чай преди лягане.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Terzić, J., Grivennikov, S., Karin, E., & Karin, M. (2010). Inflammation and Colon Cancer. Gastroenterology. https://doi.org/10.1053/j.gastro.2010.01.058
- Delaquis, P. J., Stanich, K., Girard, B., & Mazza, G. (2002). Antimicrobial activity of individual and mixed fractions of dill, cilantro, coriander and eucalyptus essential oils. International Journal of Food Microbiology. https://doi.org/10.1016/S0168-1605(01)00734-6
- Kulišić, T., Dragović-Uzelac, V., & Miloš, M. (2006). Antioxidant activity of aqueous tea infusions prepared from oregano, thyme and wild thyme. Food Technology and Biotechnology. https://doi.org/10.1023/A:1013378113916
- Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future (review). Molecular Medicine Reports. https://doi.org/10.3892/mmr.2010.377