Как да пресадите кактус и да не се нараните: Ръководство стъпка по стъпка

Ако нямате идея как да пресадите кактус, ние ще ви кажем правилния начин да направите това, без да се нараните в процеса.
Как да пресадите кактус и да не се нараните: Ръководство стъпка по стъпка

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 05 юни, 2023

Cactaceae отдавна са престанали да бъдат външни растения. Обичайно е да ги видите във всекидневните, да украсяват рафтове или върху бюрата. Тази особеност повишава интереса към познаване на грижите, изисквани от вида и в рамките на тези изисквания е важно да знаете как да пресадите кактус, без да го повредите или да не се нараните при опита.

Това, което е поразително в този сорт, е бодлите им, описани от Разширението на Университета на Минесота като люспи, вариращи от микроскопични до големи. Те служат за защита от хищници и от слънцето. В тази връзка Службата за национални паркове на САЩ твърди, че шиповете са отговорни за прекъсването на изпарителните ветрове и засенчването на стъблото.

Но точно бодлите им затрудняват грижите за тях. Как да вземете кактуса, без да бъдете набодени? Как да го държите с инструмент, без да го нараните? В тази статия ще ви разкрием всичко по темата.

Кактус: трънливо, красиво и утилитарно растение

Кактусите са растения с голяма устойчивост и особен външен вид, което ги прави привлекателен декоративен елемент. Отглеждането им е лесно; те оцеляват на открито и закрито.

Те са типични екземпляри от сухи и полусухи региони, както е обяснено в статия от Research and phytotherapy. Публикацията описва полезността на Cactaceae, поради цели като следните:

  • Фураж
  • Храна
  • Лекарство
  • Украса

Друг текст, разпространен от Food Chemistry, говори за кактусите като вид сукулент с безлистно стъбло и много бодли, съгласявайки се с предишното списание с неговите качества за полза за хранителната и фармацевтичната промишленост.

Формите на кактусите варират от сплескани до цилиндрични, включително кръгли. Издръжливостта на вида не ограничава цъфтежа му, чиито пъпки обикновено са хермафродитни. Въпреки че могат да бъдат засадени директно в земята, ако предпочитате да ги имате в саксии, това е ОК; просто трябва да боравите с тях внимателно, за да избегнете инциденти.

Рискове при пресаждане на кактус: какво може да се случи с растението и с вас?

Въпреки че кактусите не се нуждаят от постоянно пресаждане, когато имат нужда от това, то трябва да бъде направено по правилния начин. По този начин не увреждате растението и не наранявате себе си.

Пресаждането е подходящо, ако корените излизат от дренажните отвори, но това се случва между 2 и 4 години, в зависимост от скоростта на растеж.

Изваждането на кактуса с голи ръце е почти невъзможно без нараняване. Ако се случи такъв инцидент, раната е доста болезнена. И може да възникне възпаление, както се съобщава в публикация на Actas Dermo-Sifilográficas. По същия начин подложките и корените на кактуса са податливи на повреда, ако не използвате подходящите инструменти.

Смятаме, че може да ви е интересно да прочетете и: Лечебните свойства на кактуса Нопал

Как да пресадите кактус без проблеми?

За да избегнем инциденти при пресаждането на кактус, обобщаваме и споделяме ръководство, което със сигурност ще бъде полезно в процеса. Внимание!

1. Пригответе инструментите си

Ясно е, че никога не трябва да хващате кактус с незащитени ръце; имате нужда от градински инструменти. Дебелите ръкавици, които покриват предмишницата и пинсетите, ако кактусът е малък, са задължителни. Други инструменти за задачата са следните:

  • Вестници
  • Дебел плат
  • Субстрат
  • Саксия

2. Разрохкайте почвата

С помощта на инструмента разрохкайте почвата с лек натиск. Не забравяйте да покриете цялата площ на саксията, като не забравяте вътрешните ръбове.

3. Отстранете кактуса

Вече имате ръкавици, но е необходимо да покриете кактуса с няколко листа вестник или плътна кърпа, за да избегнете пробиви. Бавно повдигнете растението, за да не повредите подложките му или да счупите корените.

4. Разклатете кореновата топка и проверете корените

След като кактусът излезе, разклатете кореновата топка, за да не пренесете част от почвената маса в новата саксия. Възползвайте се от тази стъпка, за да прегледате корените, като ги почистите с четка, в зависимост от размера на растението.

Потърсете гъбички или някакви признаци на заболяване, които започват да се появяват по коренищата. Почистете всички мъртви корени и напръскайте с фунгицид, ако е необходимо.

5. Преместете кактуса в новата саксия

За тази стъпка приемащият съд трябва да е готов. Глинените саксии са препоръчителни за този вид растения, тъй като те помагат за абсорбиране на прекомерната влага. Тя трябва да е по-голяма, с дренажни отвори и да позволява на корените да останат на същата дълбочина, както в предишния съд.

Поставете чистия кактус и постепенно добавете почвата, също чиста. В процеса държите кактуса, предпазвайки се с ръкавици или кърпа. Ще пуснете растението, когато саксията се напълни и екземплярът е изправен.

6. Не поливайте кактуса си

Когато приключите, не поливайте какуса веднага. Най-добре е да дадете възможност на кактуса да се адаптира към новата среда.

След седмица започнете да поливате.

Харесва ли ви тази статия? Прочетете и: Пълно ръководство за засаждане на моринга у дома

Кое е най-доброто време за пресаждане на кактус

Началото до средата на пролетта е препоръчителният етап за пресаждане на кактус. На този етап растението е в активен растеж. Следователно то ще използва енергията си, за да се адаптира към новата среда и да се възстанови от процеса на пресаждане.

Не забравяйте да покриете ръцете си с дебели ръкавици и да използвате специални пинсети, когато кактусът е малък. Това е единственият начин да избегнете пробиване с дългите бодли и да освободите растението от стреса от неправилно боравене.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.