Пълно ръководство за засаждане на моринга у дома

Ще споделим с вас подробно ръководство за отглеждане на моринга у дома. Знаете ли какви са хранителните й качества?
Пълно ръководство за засаждане на моринга у дома
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Последна актуализация: 04 април, 2023

Повечето от нас са чували за свойствата на листата на моринга. Знаете ли обаче, че това дърво е идеално за засаждане у дома? В тази статия ще ви разкажем малко за този вид и в допълнение ще се задълбочим в предимствата му и ще ви научим как да имате свое собствено дърво!

Въпреки че това е вид, типичен заИндия, той се адаптира много добре към различни видове почва и температури, така че със сигурност можете да го отглеждате и да го имате в дома си.

Моринга: Какво представлява?

Както вече споменахме, морингата е дърво, известно още като дървото на живота. Може да достигне до 10 метра височина и значителна облистеност. Печели световна слава със своите хранителни свойства.

Листата му се използват най-често в различни препарати. Всъщност те се използват широко в традиционната индийска медицина или Аюрведа. Природните условия, в които вирее видът се характеризират с това, че са топли и влажни едновременно.

Районите на най-голямото му разпространение са Америка, Африка, Европа и Азия.

Освен в листата, свойствата му се откриват и в корените, плодовете и семената. Според някои статии морингата осигурява 27% протеини, както и витамини А и С и минерали като желязо, фосфор и калций.

Приложения на морингата.
Moringa се използва по различни начини, като хранителна добавка и естествено лекарство. Листата й могат да бъдат стрити на прах и се продава под този начин за приготвяне на чайове.

Ползите от растението

Поради състава си морингата е естествен продукт, който се препоръчва в областта на натуропатичната медицина като допълнение към лечението на различни здравословни състояния. Според някои научни публикации може да бъде полезна за следното:

Засаждане на моринга у дома: Ръководство стъпка по стъпка

Засаждането на моринга у дома е много добра идея, тъй като това е красиво дърво, което можете да използвате за приготвяне на инфузии. Така можете да се възползвате от неговите хранителни свойства.

Култивирането му може да се извърши по три начина:

 1. Покълване на семената му.
 2. Засяване на резници.
 3. Засяване на растението в по-развит стадий.

Ще ви разкажем как да го направите, според тези методи!

Отглеждане на моринга у дома.
Има три различни метода, чрез които можете да засеете вашата моринга у дома.

1. Покълване на семената

Първият начин да засеете моринга у дома е чрез покълването на семената. Те могат да бъдат закупени в разсадници или специализирани магазини, без големи проблеми.

След като ги имате, направете следното:

 1. Поставете ги в съд с вода за 24 часа, за да омекне обвивката.
 2. След това подгответе саксията, в която ще засеете морингата или изберете частта от градината, в която ще поставите семената.
 3. Направете дупка с дълбочина 5 сантиметра и навлажнете субстрата.
 4. Поставете семената там, покрийте ги и ги полейте отново.
 5. През първите 10 дни ще трябва да поливате почти всеки ден. Ключът е да поддържате почвата влажна, но не и преовлажнена.
 6. След седмица ще можете да видите кълновете и след седмица ще видите малко растящо дърво.
 7. След това имайте предвид, че ако ще засеете няколко семена от моринга, трябва да оставите 30 до 40 сантиметра между всяко.
 8. Ако обаче сте избрали саксия за вашата моринга, тя трябва да е дълбока поне 30 сантиметра.

2. Засаждане на резници от моринга

Вторият вариант, който имаме за засаждане на моринга, включва нейните резници. Можете да ги вземете от приятел или роднина, който вече има дърво.

Трябва да направите следното:

 1. Харесайте клон с дължина 30 сантиметра и около 4 сантиметра в диаметър на основния ствол.
 2. Отрежете го и го засадете в саксия или в градината.
 3. Независимо къде ще го поставите, трябва да осигурите 15 сантиметра дълбока дупка в почвата, за да поставите резника там.
 4. След това, след няколко дни, с любов и поливане, корените на вашия резник ще пораснат и ще придадат жизненост на вашето дърво моринга.

3. Засаждане на малко дърво моринга

Ще завършим това ръководство за засаждане на дърво моринга у дома с последната опция. Когато говорим за малко растение, имаме предвид такова, което сте закупили от разсадник. Можете да го поставите в саксия или директно в градината.

Те обикновено идват с пръст и корени, така че всичко, което трябва да направите, е да подготвите дълбока дупка, да изрежете пластмасата и да поставите растението с цялата почва, с която идва. Може да се нуждае от малко повече субстрат.

Полейте го и това е. Скоро ще видите как вашето растение започва да расте на мястото, което сте отделили за него.

Погрижете се за вашата моринга, за да я превърнете в източник на живот!

Тъй като е дървото на живота, морингата се нуждае от допълнителни грижи, които трябва да осигурите, за да расте здрава. Обърнете внимание на най-важните!

 • Това растение се нуждае от пряка светлина.
 • Дърветата Moringa изискват лека, песъчлива почва с добър дренаж.
 • Идеалната температура за това растение е между 22 и 35 градуса по Целзий; винаги трябва да е под 40 °C.
 • Трябва да правите годишно подрязване, за да оформите дървото, да контролирате растежа и да премахнете всички сухи клони.
 • Умерено поливайте, така че субстратът да е винаги влажен, но не подгизнал.

Това е! Вече знаете всичко необходимо, за да засадите своята моринга у дома и да се насладите на ползите от нея.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Fahey, J. W. (2005). Moringa oleifera. A review of the medical evidence for its nutritional, therapeutic and prophylactic properties. Trees for Life Journal1(5), 1-15.
 • Fuentes Esparza, M; Quezada, T; Guzmán, S; Valdivia-Flores, A; Ortíz-Martínez, R. (2019). Efecto del consumo de Moringa oleífera sobre parámetros productivos y toxicológicos en pollos de engorde. Rev Mex Cienc Pecu. 10(4):1013-1026.
 • González Valenzuela, C. M., & Romero Mayorga, A. E. (2017). Comparación de actividad cicatrizante entre los aceites de las semillas de azadirachta indica y moringa oleífera en heridas cutáneas en ratas wistar (Doctoral dissertation, Universidad de Guayaquil. Facultad de Ciencias Químicas).
 • Kumbhare, M., & Sivakumar, T. (2011). Anti-inflammatory and analgesic activity of stem bark of Moringa oleifera. Pharmacologyonline3, 641-650.
 • Martínez-González, C. L., Martínez, L., Martínez-Ortiz, E. J., González-Trujano, M. E., Déciga-Campos, M., Ventura-Martínez, R., & Díaz-Reval, I. (2017). Moringa oleifera, a species with potential analgesic and anti-inflammatory activities. Biomedicine & Pharmacotherapy87, 482-488.
 • Soliman, M. M., Aldhahrani, A., Alkhedaide, A., Nassan, M. A., Althobaiti, F., & Mohamed, W. A. (2020). The ameliorative impacts of Moringa oleifera leaf extract against oxidative stress and methotrexate-induced hepato-renal dysfunction. Biomedicine & Pharmacotherapy128, 110259.
 • Villarreal Gómez, A; Ortega Angulo, K. (2014). Revisión de las características y usos de la planta moringa oleífera. Investigación & desarrollo vol 22, n° 2. págs. 309-330. issn 2011-7574 (on line).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.