Как да премахнете силикона от стъкло и други повърхности

Силиконът е едно от най-често използваните лепила у дома. Научете как да почиствате грозните остатъци, които този уплътнител оставя.
Как да премахнете силикона от стъкло и други повърхности
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 13 ноември, 2023

Когато проектите за ремонт на дома са завършени, често остават следи от използваните материали. Препоръчително е да се отървете от тези следи, за да не развалите естетиката на работата си. Ето защо в тази статия ще ви кажем как да премахнете силикона от стъкло и други повърхности.

Премахването на остатъците от уплътнител предотвратява инциденти, особено ако има деца, които биха могли да го поставят в устата си; това вещество съдържа метанол, мощно токсично вещество за централната нервна система и зрителния нерв.

Защо да използваме силикон при домашни ремонти?

Практичността на силикона го прави едно от най-популярните лепила за извършване на домашни ремонти. В допълнение, това лепило се отличава с множеството си функции: уплътнява, залепва и изолира.

Проблемът възниква, когато лепилото достигне нежелани зони или когато поради неправилно боравене в крайна сметка оцветите повърхности като стъкло, дърво, тъкани и дори кожа. Идеалното е да покриете зоните, в близост до които работите, както и да използвате ръкавици.

Ако е невъзможно да предотвратите изтичането на материала, тогава го почистете, преди да е изсъхнал, тъй като тогава е по-трудно да премахнете силикона.

Трикове за премахване на силикона от стъкло

Можете да откриете повече от една опция за премахване на това лепило от дрехите, но няма нито една формула за премахване на силикон от стъкло. Всъщност има няколко метода. От гледна точка на безопасността е най-добре да носите ръкавици, маски и очила и да проветрявате помещението.

1. С острие

  1. Плъзнете острието под силикона. Идеята е да разрежете слоевете колкото можете повече.
  2. Нанесете препарат за отстраняване на лепило, за да завършите разхлабването. Спазвайте времето за изчакване, посочено от производителя; това обикновено е около 5 минути.
  3. Изстържете омекналия остатък с шпатула.
  4. Почистете с препарат. Резултатите ще бъдат оптимални, ако разредите сапуна в топла вода и разтриете с гъба.
Как да премахнете силикона.
Силиконовите пистолети са много полезни, но небрежността може да причини разливане в области, които не сме искали да засегнем.

2. Премахване на силикона с топла вода и спирт

Разтрийте с влажна кърпа върху петното от уплътнител, опитвайки се да го омекотите. След няколко минути прекарайте пластмасова карта или шпатула през стъклото, за да отстраните остатъците. Потопете кърпата в топла вода със спирт, така че силиконът да се разпадне бързо.

3. Белина или хлорен препарат

Опитайте да изтъркате остатъците от лепило с белина или натриев хипохлорит. Ако силиконът е полепнал по стъклото на прозорец, например, има тенденция да се образува плесен. Предотвратете това, като използвате този метод.

4. Разтворител

Нанесете разредител за боя и изчакайте гумата да се отлепи. Ще ускорите процеса, ако изстържете мястото с влажна кърпа.

Не забравяйте да използвате предпазни средства, когато боравите с разредителя за боя. Това може да е най-простият метод, но боравенето с веществото изисква изключително внимание.

Как да премахнете силикона от ръцете си?

Когато използвате този вид лепило без ръкавици, е много вероятно то да залепне по ръцете ви. Как да го премахнете?

  1. Разтрийте незабавно, за да премахнете колкото е възможно повече
  2. Масажирайте дланите в найлонов плик
  3. Напръскайте двете си ръце със спирт
  4. Изплакнете със сапун и вода, за да приключите
Миене на ръце.
Не чакайте да мине много време, ако имате силикон по ръцете си. Колкото по-бързо го премахнете, толкова по-малък ще бъде проблемът.

Как да премахнете силикона от керамичните плочки?

Премахването на излишния силикон от керамичните плочки е необходимо, за да се предотврати образуването на мухъл и плесен.

Направете го с бръснарско ножче, като го намокрите предварително. Изцапаното ще се отдели бързо, ако го намажете със смес от брашно и вода. Изчакайте, докато изсъхне, а остатъците от силикон ще полепнат по него. Налейте вода, за да отстраните останалия силикон.

Рискове от разтворители при почистване на силикон

Може да намирате тези съвети за почистване на силикон върху стъкло и други повърхности малко досадни. Използването на разтворители е прекият път, но те включват ниво на токсичност, което изисква предпазни мерки. Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчва носенето на лични предпазни средства, ако употребата на химикали е неизбежна, включително и силикон.

Контактът с кожата може да причини временно или трайно увреждане. Ефектите могат да варират от суха или напукана дерма до обезцветяване и рани. Институтът по химия на Националния автономен университет на Мексико подчертава дерматита сред често срещаните рискове за здравето, свързани с контакт с разтворители. Те допълват, че кожата става податлива на инфекции и алергични реакции.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.