6 естествени средства за суха кожа

Искате ли да научите как да овлажнявате кожата си с напълно натурални продукти? В тази статия ще ви предложим няколко опции.
6 естествени средства за суха кожа

Написано от Ekhiñe Graell

Последна актуализация: 31 януари, 2023

Кожата е една от най-важните части на нашето тяло, тъй като ни осигурява специална защита. Ето защо е важно да я пазите и да се грижите за нея. Дехидратацията на кожата е един от най-често срещаните проблеми, който може да причини сърбеж и дразнене. Днес представяме най-добрите естествени средства за суха кожа, които можете да използвате.

Специалистите наричат този проблем ксеродерма, разстройство, което може да се развие поради промени в околната среда (студ, топлина, влажност), основни заболявания, лекарства или остаряване. Като цяло, това е доброкачествено състояние, въпреки че сърбежът може да генерира екскориации, които могат да доведат до инфекции.

6 естествени домашни средства за суха кожа

Като цяло сухата кожа обикновено има два катализатора: външни фактори и ендогенни фактори. В първия случай можем да подчертаем прекомерното почистване на кожата, промените в околната среда и взаимодействието с дразнители.

Във втория случай ендогенните фактори са много по-сложни. Кожни заболявания, системни заболявания, психиатрични заболявания, диетични модели и прием на лекарства обикновено обясняват много от случаите.

Във всички случаи е най-добре да се консултирате с дерматолог, за да установите истинските причини. По този начин домашните и природните средства за суха кожа са само палиативни; те не третират самия тригер. Ето най-добрите, които можете да използвате.

1. Маска с кисело мляко за суха кожа

Предполага се, че локалното приложение на пробиотици може да помогне за лечение на кожни заболявания. Има също доказателства, че те могат да бъдат полезни след перорален прием, така че имате две алтернативи да ги използвате като част от естествени средства за суха кожа.

Можете да използвате маска от кисело мляко върху засегнатата област, за да подобрите локалната хидратация и да се борите със свързаните симптоми (сърбеж, дразнене и т.н.). След нанасяне трябва да изчакате поне 10 минути преди да се измиете. Не забравяйте да се измиете със сапун и вода преди и след използване на тази маска.

2. Лимон

Лимон за суха кожа

Лимонът е друго природно средство, което може да ни помогне да се радваме на свеж, младежки тен. Този плод, благодарение на своите свойства, съдържа важни антиоксидантни и противовъзпалителни съставки, като помага за забавяне на стареенето на кожата. Страхотна идея е да си приготвите маска със сок от лимон, смесен със счукан аспирин. Маската се нанася вечер, преди лягане и се отстранява с хладка вода.

3. Маска с авокадо

Смесването на малко авокадо с няколко капки зехтин е друга отлична идея за борба със сухата кожа. Тази смес може да се нанася върху цялото тяло, но най-добре е да се нанася само върху лицето. Маската трябва да остане върху кожата около десет минути и след това да се отстрани с памучен тампон и топла вода.

4. Бебешко олио за суха кожа

Бебешкото олио е може би един от най-добрите съществуващи продукти за борба със сухата кожа. Препоръката е няколко капки от това масло да се нанасят върху цялото тяло, за предпочитане след къпане, когато кожата е още мокра.

5. Бадемово масло

Бадемово масло

Бадемовото масло крие големи ползи и за суха кожа, благодарение на факта, че я овлажнява. Този продукт е леснодостъпен. След известно време ще наблюдавате резултатите – по-здрава и хидратирана кожа.

6. Вода

Очевидно, за да избегнете сухата кожа, не е достатъчно само да прилагате лекарства или кремове, които я овлажняват. Също така е много важно нашата диета да е балансирана и здравословна, тъй като по този начин ще помогнем на тялото ни да бъде добре хидратирано. Ето защо един от най-добрите съвети за здравето на нашата кожа е да пием вода.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.