Как да предотвратим сърдечни заболявания при жените

При жените симптомите на сърдечен удар са по-малко ясни, отколкото при мъжете, така че те трябва да бъдат по-бдителни. Ето защо е важно да се предотвратят сърдечни заболявания при жените.
Как да предотвратим сърдечни заболявания при жените
José Gerardo Rosciano Paganelli

Написано и проверено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Последна актуализация: 22 юни, 2022

Смята се, че една от основните причини за смъртност при жените са сърдечно-съдовите заболявания. Въпреки че е вярно, че засяга и двата пола еднакво, жените имат някои специфични особености, които трябва да се имат предвид и които могат да помогнат за предотвратяването им. Искате ли да знаете повече по темата за предотвратяването на сърдечни заболявания при жените?

Сърдечните заболявания не са типични само за мъжете. Всъщност Световната здравна организация посочва, че сърдечно-съдовите заболявания са тези, които причиняват най-много смъртни случаи при жените. Какво можем да направим? Какви промени трябва да направим в начина си на живот, за да предотвратим тези заболявания?

Сърдечните заболявания, които засягат най-много жените

Ако страдате от симптомите на някое от следните заболявания, най-спешната мярка е да се консултирате с лекар или кардиолог, за да ви бъде поставена диагноза и да ви бъде назначено подходящо лечение.

1. Артериосклероза – сърдечни заболявания при жените

артерия

Артериосклерозата е резултат от натрупване на тъкани и холестерол, които постепенно запушват артериите, които са отговорни за транспортирането на кръвта към сърцето. С течение на времето те не само стават твърди, но и почти не оставят място за влизане на кръв.

В резултат на това притокът на кръв е много по-малък и в крайна сметка сърцето страда от това, което се нарича исхемия. Ако кръвта не достигне сърцето, това ще доведе до сърдечен удар.

Какви са симптомите на сърдечно заболяване при жените?

Проблемът при жените е, че понякога сърдечните проблеми се бъркат с други неща. Докато мъжете могат да почувстват внезапна болка в лявата ръка, жените страдат от симптомите на сърдечно заболяване по по-дифузен начин: виене на свят, силна умора, болка в гърба, врата или стомаха, наред с други симптоми.

Според народните вярвания важен знак е да се погледнат вените на шията. Ако освен подуване на глезените се подуват и вените на врата, се казва, че е необходимо бързо да отидете на лекар. Във всеки случай, не се колебайте да се консултирате с кардиолог, ако сте изложени на риск и проявявате някой от тези признаци.

2. Синдром на разбито сърце или стресова кардиомиопатия – сърдечни заболявания при жените

Това заболяване е по-често срещано при жените, отколкото при мъжете. То е свързано с много високо ниво на емоционален стрес. Работата, домът, децата и дори грижите за болен член на семейството причиняват на жените силен стрес.

При тази кардиомиопатия това, което се случва, е, че лявата камера на сърцето е свръхстимулирана и набъбва, което води до лека дисфункция. Не е фатално във всички случаи, нито е толкова сериозно като сърдечен удар, но трябва да се има предвид, за да се открие навреме и да се лекува. Като цяло прогнозите са добри.

Какви симптоми има при жените?

Симптомите са много подобни на сърдечен удар. Трябва да обърнете внимание на общото си състояние. Чувствате ли силна умора и не знаете защо? Усещате ли гадене, болят ли ви корема и горната част на корема? Ако е така и преминавате през силен стрес, посетете вашия лекар.

Сърдечни заболявания при жените в менопаузата

Сърдечни заболявания при жените в менопауза

Връзката между сърдечните заболявания и менопаузата е много тясна. Трябва да помним, че естрогенът при жените има отлична функция: като регулира нивата на холестерола в кръвта – наред с други задачи – той предпазва от сърдечни заболявания.

Въпреки това, когато настъпи менопаузата и нивата на естроген спаднат, научните изследвания потвърждават , че има определени обстоятелства, които увеличават сърдечно-съдовия риск. Например, в стените на кръвоносните съдове се появяват промени, те се втвърдяват, образуват се атеросклеротични плаки и могат да се появят кръвни съсиреци.

По същия начин, както беше споменато по-горе, започват и промени в холестерола. Основно това, което се случва е, че така нареченият „ лош холестерол “ (LDL) се повишава.

Сърдечните удари при жените са различни от тези при мъжете

Предотвратяване на сърдечни заболявания при жените

Настъпването на менопаузата причинява промени при жените, които ги правят по-уязвими към сърдечни заболявания. Спадът в нивата на естроген е определящ фактор за тези промени.

Жените са по-склонни да развият сърдечни заболявания по време на менопаузата. Но най-важното от всичко е, че според проучвания има жени, които се възстановяват по-бавно след претърпян инфаркт поради емоционални фактори.

Един от утежняващите фактори е, че при жените отнема повече време, за да разпознаят симптомите и да отидат на лекар. Обичайно е умората, мускулната болка или стомашния дискомфорт да се свързват с други заболявания, без да се знае, че сърцето е това, което иска помощ.

Предотвратяване на сърдечни заболявания при жените

почивка
Важно е да се грижите за емоционалното си здраве в стресови ситуации. При жените те често са причина за много сърдечни заболявания.

По-долу ще изброим и някои навици, които според науката и като цяло допринасят за подобряване на благосъстоянието на човека. Ако страдате от специфично състояние или хронично заболяване, най-добре е да се консултирате с лекар.

И още

  • Избягвайте пушенето и намалете или премахнете консумацията на алкохол и подсладени напитки.
  • Опитайте се да имате пет хранения на ден, добра закуска, лека вечеря и избягвайте закуски между храненията. Не забравяйте, че това са общи насоки. За точни насоки за вашата диета се консултирайте с диетолог.
  • Следете кръвното си налягане.
  • Следете нивата на кръвната си захар.
  • Упражнявайте се поне половин час на ден; това е препоръката на СЗО в това отношение.
  • Правете редовни медицински прегледи, особено ако сте с наднормено тегло или ако сте в напреднала възраст.
  • Погрижете се за емоционалния си живот и намалете стреса и тревожността.

И накрая, бихме искали да ви напомним, че това са ключови насоки за населението като цяло и че вашите нужди може да варират в зависимост от вашето здравословно състояние. Навременното идентифициране на дискомфорт или болка ще ви помогне да отидете на лекар възможно най-скоро и да предотвратите сериозни усложнения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.