Как да пречистите бъбреците си с натурални средства

Пазете се от образуването на камъни или появата на бъбречна недостатъчност като избягвате употребата на много сол или преработени храни (особено на  замразени и/или панирани).
Как да пречистите бъбреците си с натурални средства

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 19 юни, 2023

Много хора не знаят колко е важно в действителност да пречистват бъбреците си , за  да бъдат здрави. Много от заболяванията водят началото си от отделителната система. Като имате предвид, че тези органи отговарят за изхвърлянето на отпадните вещества от организма, лесно бихте разбрали защо е толкова важно да се грижите за здравето им.

Симптоми показващи, че бъбреците ви се нуждаят от  пречистване

Ако имате високо или ниско кръвно налягане, усещате болка ниско в корема, урината ви е много тъмна, изпитвате силна жажда, боли ви малко над кръста или ходите често до тоалетна през нощта може да имате  проблем с отделителната система.

Други предупредителни признаци включват  отделянето на по-малко от половин литър урина дневно, както и постоянното усещане, че пикочният ви мехур е пълен. Още симптоми са и усещането на болка по време на уриниране, подуването на глезените през нощта, подпухналите очи сутрин, появата на синини и кръвоизливи, без да сте се наранили.

Наличието на камъни в бъбреците или в пикочния мехур е повече от достатъчна причина за пречистване на бъбреците.

Болката в кръста може да е симптом за проблеми с бъбреците

Как да предпазите бъбреците си от увреждане

 • Контролирането на начина на хранене е много важно, за да предотвратите натрупването на токсини в организма. Те се придвижват с кръвта и след това не могат да бъдат изхвърлени чрез урината.
 • Пазете се от образуването на камъни или появата на бъбречна недостатъчност като избягвате употребата на много сол или преработени храни (особено на  замразени и/или панирани).
 • Не консумирайте много млечни продукти особено пълномаслени млека.
 • Опитайте се да намалите консумацията на животински протеини  – от месото до яйцата. Това ще спомогне изхвърлянето на калция с урината.  Този минерал увеличава риска от образуване на камъни в бъбреците. Животинските протеини съдържат и голямо количество пикочна киселина.
 • Избягвайте консумацията на алкохол или напитки с високо съдържание на захар, защото нарушават нормалното изхвърляне на  калция от организма.
 • Опитайте се да спазвате вегетарианска диета или включвайте в менюто си, разнообразни натурални продукти. Консумирайте и много натурални плодови и зеленчукови сокове.
 • Приемайте големи количества храни с диуретични свойства като портокали, грозде, лимони, грейпфрути, целина, моркови, краставици, ябълки, диня, пъпеш, маруля, японски сливи и праскови.
 • Ограничете приема на лекарства като аспирин, ибупрофен или други подобни.
 • Пийте достатъчно количество вода всеки ден (два литра през зимата и три – през лятото), така че урината ви да е прозрачна или с много светложълт  цвят. Не е добра идея да пиете прекалено много вода, повече от необходимото, тъй като това кара бъбреците да работят повече.

пийте достатъчно вода ежедневно, за да избегнете проблемите с бъбреците
П
речистете бъбреците си за три дена

Това не е магическ а формула, гарантираща ви “чисти бъбреци след 72 часа”, но със сигурност ще ви помогне . Първо трябва да избягвате консумацията на всякакви видове кафе, алкохол, газирани напитки, сол и храни с много протеин и през първите три дни. Всички те дразнят бъбреците и пречат на пикочния мехур да отделя токсините от тялото. Заместете тези напитки с минерална вода, а месото – с ленено семе и слънчогледови семки и бадеми.

Започвайте всеки ден със закуска, която включва чаша сок от боровинки, който намалява количеството на калция, натрупващо се в пикочния мехур. С тези утайки ще забавите функционирането на бъбреците си и токсините няма да “напускат” организма. Този сок ви предпазва от инфекции на пикочните пътища и появата на бъбречни камъни, които са много болезнени.

Преди обяд изпивайте по една чаша сок богат на калий, действащ като пречистващ тоник. Той ще ви помогне да поддържате енергията си през целия три дневен процес. Можете да си приготвите сока сами като смесите сок от  моркови, целина, магданоз и спанак или пасирате тези зеленчуци в блендер, за да получите вкусно смути.

По обяд изп ивайте една чаша течен хлорофил зелено на цвят вещество, придаващо цвят на растенията . Можете да го откриете в магазините за диетични и здравословни храни. А можете сами да си отгледате подходящите зелени растения в дома и да си приготвите течността с помощта на блендер. Течният хлорофил укрепва имунната система, пречиства кръвта и притежава редица други полезни качества.

Още съвети, с които да пречистите бъбреците си

Между обяд и вечеря, по време на следобедната закуска, изпивайте една чаша чай от динени семки. Тази напитка е с много леко диуретич но действие, активиращо бъбреците и пикочния мехур. Освен това подобрява храносмилането и спомага справянето със запека.

За вечеря пийте сок от моркови, за да коригирате честотата на уриниране. Може да  консумирате и сок от боровинки.

Що се отнася до храната яжте това, което искате. Само не забравяйте, че през тези три дни трябва да избягвате месото и тестените изделия. Възползвайте се от това и си създайте нова хранителен режим.

Преди сън си приготвяйте чай от листа от мента или глухарче. Тези напитки спомагат детоксикацията на организма и улесняват смилането на храната през нощта.

Чаят от мента спомага пречистването на бъбреците
Не забравяйте, че трябва да продължите да тренирате или практикувате някакъв вид спорт през тези три дни. Може да се разхождате ежедневно за 30 минути . Разходките подобряват функци онирането на бъбреците. Препоръчваме ви също и да посещавате сауна за по-лесното отделяне на токсините чрез потта. Можете да си вземате и вана с гореща вода. След това се освежете с топъл и студен душ.

И накрая разтягайте тялото си сутрин и вечер. Това ще ви помогне “да активирате” организма си и да си осигурите повече енергия, необходима ви за нормалното посрещане и приключване на деня.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. (2013). Diet for Kidney Stone Prevention. National Kidney and Urologic Diseases Information Clearinghouse.
 • Sampiro, F. J. B. (2007). Protective effects of cranberries on infection-induced oxidative renal damage in a rabbit model of vesico-ureteric reflux. International Braz J Urol. https://doi.org/10.1111/j.1464-410X.2007.07088.x
 • Motulsky, A. G. (1989). Diet and Health: Implications for Reducing Chronic Disease Risk. In Diet and Health: Implications for Reducing Chronic Disease Risk. https://doi.org/10.17226/1222

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.