9 неща в дома ви, които трябва да почиствате ежедневно

· 19.11.2017
Колко често почиствате тези предмети от домакинството? След като знаете колко е важно да ги почиствате ежедневно, опитайте се да отделяте по няколко минути за поддържането им в безупречно състояние.

Почистването и подреждането на всяко кътче в дома е навик, който освен че ще предпази здравето ви, ще ви помогне да поддържате хармонията в заобикалящата ви обстановка.

Независимо че невинаги забелязваме това с просто око, прахта, бактериите и летливите частици се натрупват всеки ден. Всички те могат да предизвикат различни алергии и заболявания.

По тази причина е важно да правите обстойно почистване на дома си. Освен това трябва да запомните, че някои от предметите в жилището ви изискват ежедневно почистване.

Имайки предвид, че много от хората не знаят кои са тези предмети, днес искаме да ви разкрием и представим подробно 9 от тях .

1. Кухненски хавлии

кухненски хавлии

Кухненските хавлии са сред предметите, които трябва да се измиват най-често поради факта, че са непрестанно изложени на хранителни остатъци и бактерии.

Макар и невинаги да изглеждат мръсни, те натрупват голям брой микроорганизми, които се разпространяват лесно в тъканите.

В резултат от това те могат да замърсят другите повърхности и предмети, които е възможно да предизвикат заболявания, когато влязат в досег с тялото.

2. Ключове

Ключовете са едни от най-замърсените предмети в домовете ни. Независимо от това се грижим рядко за дезинфекцията им.

Те влизат в допир с ръцете ни, джобовете и други повърхности, които може да съдържат вируси и бактерии.

Затова, за да избегнете проблеми със здравето си, най-добре е да ги измивате ежедневно с дезинфекциращ сапун или да ги почиствате с антисептични кърпички.

3. Гъби за измиване на съдовете

почистване в кухнятта

Гъбите за чинии са сред най-мръсните предмети в кухнята, въпреки че по ирония на съдбата са предназначени за почистване.

Те събират хранителни остатъци, мръсотия и вода, създавайки подходяща среда за развитие на гъбички и бактерии.

Употребата на гъби за съдове без предварително почистване повишава риска от храносмилателни и вирусни заболявания.

4. Мивки

Някои хора смятат, че мивките не се замърсяват лесно, тъй като влизат в допир с антибактериални сапуни при всяко използване.

Тази идея е напълно погрешна, понеже бактериите и гъбичките се размножават лесно именно върху мокри повърхности. Мъртвите кожни клетки, мръсотията и другите отпадъци са перфектната храна за тези микроорганизми.

5. Кафемашини

кафемашина

Стените на кафемашините са идеална среда за развитие на бактерии, гъбички и други микроорганизми, които могат да повлияят на здравето ви.

Необходимо е да ги почиствате всеки ден, включително всичките им отделни части, за да премахнете всички следи от кафе.

6. Дъски за рязане

Дъските за рязане, които използвате в кухнята, за да режете хранителните продукти, са отправна точка за стотици микроби и гъбички, които засягат здравето.

Тъй като влизат в контакт с различни храни и влага, по повърхността им често се случва да се размножават различни микроорганизми.

За щастие, можем да ги дезинфекцираме по натурален начин, възползвайки се например от антибактериалните свойства на лимоните или белия оцет.

7. Четки за грим

почистване на четката за грим

Непрекъснатото използване на четките за грим, в допълнение към контакта им с кожата, са причините да ги измивате ежедневно.

Въпреки че обикновено не забелязваме това, в тези четки се натрупват мъртви клетки и бактерии. С течение на времето те могат да засегнат състоянието на кожата.

8. Тоалетни чинии

По очевидни причини тоалетните чинии са сред предметите от бита, които са най-заразени с бактерии и плесен.

Мократа повърхност на тоалетните чинии позволява на микроорганизмите да оцелеят, особено при нередовното й измиване.

Това не просто повишава риска от заразяване с различни заболявания, когато влизаме в допир с тоалетната, но и почти винаги води до остри и неприятни миризми.

9. Плочките в банята

как да почиствате банята

Плочките в банята са повърхности, които събират вода, бактерии и следи от продукти, които могат да повлияят на здравето ви.

Тъй като малко от хората ги почистват всеки ден, е обичайно да се забележи поява на мухъл или мръсни петна, които трудно могат да бъдат отстранени.

Най-добре е да ги измивате след всяко къпане с дезинфекциращи продукти като бял оцет или сода за хляб.

Колко често почиствате тези предмети от домакинството? След като знаете вече колко е важно да ги почиствате ежедневно, опитайте се да отделяте по няколко минути за поддържането им в безупречно състояние.