Как да перете сутиена, без да го повредите

Искате ли да научите как да перете сутиените си, без да ги повреждате? Тази статия е за вас.
Как да перете сутиена, без да го повредите

Последна актуализация: 09 май, 2023

За да изперете сутиена, без да го повредите, е необходимо да спазвате някои основни грижи. Независимо дали се поставя в пералнята или се пере на ръка, от решаващо значение е да следвате ръководството стъпка по стъпка, така че сутиенът ви да е напълно чист и без деформации.

Поради дизайна и материалите, от които е изработена, това е деликатна дреха, която не трябва да се третира по същия начин като дънки или тениска. Ако идеята е да се удължи експлоатационният му живот, ще трябва да се отдели малко повече време за прането му. Внимание!

Два начина да изперете сутиена, без да го повредите

В днешно време има голямо разнообразие от сутиени; има например сутиени с пълна чашка, половин чашка, push up или тип корсет. В зависимост от стила и материалите, от които е изработен, ще трябва да приложите различна техника на пране. Така бельото ви ще изглежда добре за по-дълго време.

1. Изперете сутиен в пералня

За пране на сутиените в пералня ви трябва специална торбичка.
За да перете сутиен в пералня е необходимо да имате мрежеста торбичка. В противен случай дрехата може да се повреди .
 1. Четете етикетите на бельото. Така ще сте наясно с предложенията за грижа за дрехата.
 2. Изберете сутиени по цвят. Това ще ви помогне да избегнете злополуки с дрехи, които могат да избледнеят и да имат петна.
 3. Закопчайте сутиените. Това им помага да не се закачат един за друг или за други дрехи. Ако е спортен сутиен, пропуснете тази стъпка.
 4. Поставете бельото в мрежеста торба. Този артикул помага за защита на дрехите, като предотвратява директното триене с останалата част от облеклото. Ако нямате, някои хора използват калъфка за възглавница. Поставете сутиените, като ги сгънете наполовина и нагласите чашките една върху друга.
 5. Съберете бельото с дрехи в същия цвят. Имайте предвид, че те трябва да са леки, като тениски, шалове, ризи или пижами.
 6. Използвайте меки препарати, за предпочитане такива за деликатни дрехи. Много силните формули могат да разрушат влакната и дантелата.
 7. Накиснете сутиена (по избор). Направете тази стъпка само ако смятате, че е необходимо и ако дрехата е светла, в бяло или бежово.
 8. Използвайте деликатния цикъл на пране. Поради тази причина е необходимо да се подберете дрехи, които са от подобни материи. Цикълът за деликатни дрехи е друга мярка, която помага за запазване на деликатните дрехи.
 9. Изберете студена вода. Имайте предвид, че интимните дрехи са изработени от еластична материя и имат презрамки и ластик. Всички тези материали губят еластичност при контакт с гореща вода.
 10. Оформете чашките. След като цикълът на пране приключи, разгънете сутиените и им придайте оригиналната форма.
 11. Изсушете ги на въздух. Избягвайте използването на сушилня, тъй като топлината не се препоръчва за тези дрехи. Просто ги закачете на въже за пране с помощта на щипки.

2. Изперете сутиена си на ръка

Ръчно пране на сутиена
Най-трудоемкият метод за пране на сутиена е ръчното, но е най-ефективният.

Публикация на Американския институт за почистване посочва, че ръчното пране е един от най-добрите варианти за запазване на деликатни дрехи като сутиени. Отнема малко повече време и внимание, но позволява по-нежно третиране на тъканите.

Да се захващаме за работа!

 1. Напълнете мивката. Или можете да използвате кофа. След това добавете малко мек почистващ препарат и с ръцете си го смесете с водата.
 2. Потопете сутиените. Не забравяйте да направите избора по цвят; това ще избегне риска от петна.
 3. Оставете дрехите да се накиснат. 15 до 20 минути е достатъчно. Това време ще позволи на перилния препарат да подейства, за да премахне остатъците от дезодорант, пот или масла от кремове, например. Ако е необходимо, можете да удължите времето.
 4. Раздвижете сутиените. За да ускорите процеса на почистване и да помогнете за отстраняването на мръсотията, водата трябва да стане мръсна в този момент. Избягвайте резки движения, които могат да компрометират структурата на дрехата.
 5. Изплакнете обилно с вода. Докато водата излезе чиста, изстискайте с помощта на двете си ръце, ако сутиенът е с чашка или push up сутиен.
 6. Повторете процеса на пране (по избор). Тази стъпка се отнася за силно замърсени сутиени или такива, които не са били прани дълго време.
 7. Оставете водата да се отцеди. Поставете сутиените върху чиста, суха кърпа и оставете излишната вода да се отцеди. Можете също така да ги натиснете между две кърпи.
 8. Изсушете на въздух. След като придадете оригиналната форма на чашките на сутиена, продължете като ги закачате на връв с помощта на щипки. Някои хора използват поставка, за да закачат бельото и чорапите си; избягвайте да ги окачвате за презрамките, тъй като рискувате да се разтегнат.

Приложете тези съвети и се погрижете за любимите си сутиени

За да запазите сутиените за по-дълго време, препоръчително е да ги оставите в гардероба поне един ден след пране. По същия начин избягвайте търговските продукти за избелване, тъй като те са склонни да повлияят на еластичността на дрехата.

Можете да направите свой собствен продукт „Направи си сам“ със съставки като бял оцет и сода за хляб. При някои видове петна, като пот и остатъци от храна, те са доста ефикасни. Ако е необходимо, можете да допълните изпирането с топла вода. Избягвайте много висока температура, тъй като това може да повреди ластиците и лентите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.