Как да използваме повторно чаените торбички и кафето

Готови ли сте да се сдобиете с тоалети, които сякаш идват от стария скрин на прабаба?
Как да използваме повторно чаените торбички и кафето

Последна актуализация: 14 юли, 2019

Много хора изхвърлят вече употребеното смляно кафе или пък торбичката чай, след като изпият топлата напитка. Знаете ли, че съществуват редица полезни начини, по които можете да ги използвате повторно? Така не само ще допринесете за по-чиста околна среда, но и ще намалите количеството на боклука, който ежедневно изхвърляте. Съветваме ви да прочетете днешния материал, тъй като той е наистина любопитен и съдържа полезно знание – как да използвате повторно чаените торбички и кафето?

Извлечете повече ползи от чаените торбички и кафето

Това е един от принципите на рециклирането. Ако искате да дадете своя принос за промяна в света, обърнете внимание на възможностите за повторна употреба на чаените торбички и кафето, след като веднъж сте ги използвали.

Органична тор

Можете да започнете да създавате своя собствена тор за домашна употреба, независимо дали разполагате с градина, или растения на балкона. Чрез запазването и натрупването на органични отпадъци (обелки от плодове и зеленчуци и други отпадъчни продукти) на едно място можете да създадете качествена черна тор, която отлично ще подхрани растенията и цветята; освен това така прилагате едно еко решение и допринасяте за редуцирането на излишното замърсяване на околната среда. Ако не ви блазни идеята да имате в дома си цяла купчина разлагащи се обелки, тъй като живеете в малък апартамент, или пък миризмата не ви допада, не се притеснявайте: можете да използвате вече използвана торбичка чай или пък смляно кафе. Отворете чаените торбички и изсипете съдържанието, както и кафето, в саксията на любимото цвете.

Чаените торбички и кафето, дори и вече използвани, са отлични за цветята. Кафето, например, ще допринесе и чрез приятния си аромат. Запомнете, че е важно да използвате употребените чай и кафе, едва когато вече са студени и изсъхнали. По този начин ще елиминирате риска от развитие на гъбички и ще сте сигурни, че органичната тор няма да привлече насекоми и мравки.

Неутрализатор на неприятните миризми в хладилника

Употребеното кафе може да помогне да неутрализирате неприятната миризма в хладилника. Ароматът е сред основните достойнства на кафето и го прави най-популярната напитка в цял свят. Така че следващия път, когато изпиете кафето си, запомнете да го използвате повторно. Сложете го в хладилника в подходящ съд. Ако използвате за приготовление на кафе цели зърна, можете да ги сложите в купичка и да я покриете с марля. Зърната ще абсорбират неприятните миризми.

Алтернативни употреби на чаените торбички

Домашни средства

Знаехте ли, че можете да използвате чаените торбички като ефикасно средство за проблеми с кожата? Е, можете! И още как! Например, можете да използвате торбичка чай под очите срещу ухапвания от комари и други насекоми или за редуциране на подути очи, когато сте били продължително време пред монитора на компютъра. Това натурално средство действа благоприятно заради съдържанието на танинова киселина, която притежава свойството да намалява подуването. Съветваме ви винаги да разполагате с няколко употребени торбички чай в хладилника. По този начин ще имате подръка за всеки случай.

Ето още един страхотен навик, който си заслужава да познавате и да използвате ежедневно след работа: седнете на дивана (или пък се настанете удобно във вана, която сте напълнили с топла вода и минерални соли), пуснете релаксираща музика, затворете очи и сложете по една торбичка чай, предварително потопена в студена вода, върху клепачите. Ще усетите мигновено благоприятното въздействие на чая!

Използвайте като боя за дрехи

От векове хората са използвали чая, както и други растения и цветя, като средство за боядисване на тъкани. Ако потопите парче бял плат в чай, ще забележите, че той започва да изменя цвета си. Запознати ли сте със стил във фотографията, наречен “сепия”? Е, той много наподобява това, което ви описахме. Това е страхотен начин да промените цвета на дивана, на пердетата или пък на дреха, която определено ви е доскучала или се е обезцветила. Ако сте по творческите занимания, опитайте се да придадете на дрехите си по-старомоден вид. Ще се сдобиете с тоалети, които сякаш идват от стария скрин на прабаба.

Пригответе още чай

Вероятно помните, че баба ви е съхранявала използваните торбички чай в продължение на няколко дни, за да може отново да приготви чай от тях. Ако имате търпението и възможността да запазите 5 торбички чай, те ще са ви напълно достатъчни, за да направите още една кана чай с отлично качество. Тази техника ви спестява пари! Например, ако пиете по една чаша чай от понеделник по петък, съботният чай ще ви е безплатен! Можете да използвате различни типове чайове и да съчетавате според творческата си нагласа.

Използване повторно на чаените торбички

Редуцирайте целулита

Ще се съгласите, че антицелулитните кремове са скъпи и освен това не ви гарантират 100% ефект; да не говорим, че дозите са малки и се налага постоянно да инвестирате пари в нови и нови опаковки. Не е тайна, че в масовите козметични продукти присъстват редица съставки, които не са полезни за здравето. Всичко това е причина да обърнете внимание на следващата рецепта.

Трябва ви използвано смляно кафе. Смесето го с няколко капки кокосово или бадемово етерично масло до получаване на паста. Нанесете я върху онези зони от тялото си, където виждате целулит. Нанасяйте пастата с кръгови движения, докато взимате обичайния си душ. Обърнете специално внимание на бедрата, дупето, стомаха, краката и ръцете. След това изплакнете добре и продължете да се къпете.

Премахнете неприятна миризма от ръцете си

След готвенето на определени храни, например чесън, риба, маслини или лук, ръцете ви попиват миризмата им и е трудно да я отстраните. Дори след няколко измивания със сапун положителен резултат не е налице. Ако разполагате с купичка от използвано кафе, не се колебайте да го приложите в такива моменти. Ще забележите как неприятната миризма вече я няма. За целта вземете малко смляно кафе в ръцете си. Добре разтрийте и измийте ръцете.

За коса с привлекателен блясък

Употреба на чаените торбички и кафето в грижата за косата

Коя жена не би искала да има по-здрава, по-блестяща и по-мека коса – точно като онази, която показват по рекламите за шампоани и балсами! Можете да придадете желания блясък на косата си, като използвате вече употребено смляно кафе. То представлява ефикасно средство и е 100% натурално.

Вземете подходяща купа и я напълнете със смляно кафе, добавете кипнала вода и оставете получената смес да се поохлади. Прецедете сместа и изплакнете косата си с получената течност. Косата ви трябва да е влажна (изкъпете се преди процедурата). Постойте така 20 минути, след това изплакнете с топла вода. Използвайте това натурално средство веднъж седмично.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.