Как да направим домашен сапун с моркови за красива кожа

Богат на вода и витамини, този зеленчук спомага за възстановяването на естественото рН, което намалява излишните мазнини и появата на акне
Как да направим домашен сапун с моркови за красива кожа

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Един от почистващите продукти, без които не можем, е сапунът. Той помага за премахване на замърсяванията и примесите, които се натрупват върху кожата и могат да предизвикат неприятни миризми. А какво ще кажете за домашен сапун от натурални средства?

Можете да откриете сапуни във всеки магазин, в различни форми, размери и с най-разнообразни миризми. Въпреки това мнозинството от тях са произведени с химикали, които могат да променят естественото рН на кожата и да отстранят естествените мазнини, а това води до различни кожни проблеми.

За да се избегнат рисковете от химически сапуни, съществуват няколко естествени алтернативи, които могат да почистят кожата и да я допълнят с хранителни вещества за подхранване и защита. Една от най-добрите естествени алтернативи е да направите свой собствен домашен сапун.

Домашният сапун с моркови и мед съчетава свойствата на тези 2 съставки, за да създаде едно отлично почистващо средство за лицето и тялото без разяждащи химикали.

Предимства на домашен сапун с моркови и мед

Комбинацията от моркови, мед и други натурални съставки му придава мощни антистареещи и хидратиращи свойства, идеален е за суха кожа или такава, раздразнена от акне.

Той има антиоксидантни свойства, които възстановяват увредените клетки, и намалява отрицателното въздействие на свободните радикали, които са една от основните причини за преждевременно стареене.

Активната съставка в този домашен сапун е морков.

Морков – основната съставка

Активната съставка в този домашен сапун е морков, известен с многобройните си ползи за кожата.

Неговите основни козметични свойства се дължат на високото съдържание на бета-каротин и антиоксиданти, които осигуряват на кожата допълнителна защита от увреждания, причинени от ултравиолетовите лъчи и замърсяването на околната среда.

Бета-каротинът е съединение, което помага за поддържането на тонуса на кожата и й придава лек бронзов тен, без да се налага да се излагате на вредните слънчеви лъчи. Въпреки това не трябва да се използва прекалено често, защото може да придаде жълто-оранжев цвят на кожата.

Богат на вода и витамини, този зеленчук също спомага за възстановяването на естественото рН на кожата, което намалява излишните мазнини и появата на акне.

И ако това не е достатъчно, витамините, минералите и антиоксидантите в моркова ускоряват оздравителния процес на кожата и намаляват появата на белези.

Как да направим домашен сапун от моркови?

Лесно може да направите домашен сапун от моркови.

Лесно може да направите домашен сапун от моркови, а съставките ще откриете в супермаркета на ниски цени.

Цветът на сапуна ще варира в зависимост от качеството им.

Съставки:

 • 300 мл. кокосово масло
 • 400 мл. зехтин
 • 100 мл. бадемово масло
 • 200 мл. вода, използвана за готвене на морковите
 • 100гр пюриран морков
 • 110 гр.натриев хидроксид
 • ½ супена лъжица чист пчелен мед
 • 10 капки етерично масло от семена на моркови

Приготовление:

Преди да започнете, сложете гумени ръкавици, уверете се, че имате място за работа със съставките и използвайте дървени съдове.

 • Стъпка 1: Сварете морковите, докато омекнат, свалете от огъня и пюрирайте с вилица.
 • Стъпка 2: В отделен съд комбинирайте пюрираните моркови с 200 мл. вода за готвене.
 • Стъпка 3: Внимателно добавете натриев хидроксид, докато разбърквате с дървена лъжица. Нека сместа да престои в продължение на няколко минути.
 • Стъпка 4: Добавете кокосовото и бадемовото масло със зехтина, заедно с меда и етеричното масло от морковени семена, към сместа.
 • Стъпка 5: Разбъркайте с дървена лъжица. Ще забележите, че сместа ще започне да се сгъстява.
 • Стъпка 6: Поставете сместа в силиконови форми и оставете да се втвърди в продължение на 2 дни, преди да използвате.

Ще получите сапун без химикали, направен със съставки, които са полезни за кожата.

Използвайте го за почистване на лицето всеки ден или вместо сапун за тяло.

За по-добро съхранение избягвайте да го държите на влажни места и след употреба го съхранявайте в херметически затворени съдове или сапунерка.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.