Как да направите къри с леблебия и басмати ориз
Търсите ли лесна рецепта, която ще добави повече зеленчуци към диетата на вашето семейство? Тогава трябва да опитате тази вкусна рецепта за къри с леблебия и басмати ориз. Това е много питателно, вкусно и облекчаващо ястие.
Ще обясним рецептата отдолу, стъпка по стъпка. Това е безпогрешна рецепта! Никой не може да устои на този конкретен вкус- дори и децата!
Къри с леблебия: хранителни свойства
Леблебията е богата на зеленчукови протеини, което ги прави високо оценявани във вегетарианските диети. Освен това, те са източник на разградими и неразградими фибри, калций, фосфор, магнезий и калий. За витамините, витамини E, витамин B и фолиева киселина изпъкват най-много.
Оризът, от друга страна, дава витамини B3 и B6, освен протеините.
Другата основна съставка на тази рецепта, кърито, е известна със своите антиоксидантни свойства, както и антивъзпалителните свойства на куркумина, активната съставка в куркумата.
Къри с леблебия: стъпка по стъпка
Приготвяне: Умерено до лесно
Необходимо време: 40 минути
Съставки
- 400 г сготвена леблебия
- 100 г басмати ориз
- 1 голям лук
- 2 скилидки чесън
- 2 домата
- Вода, колкото е необходимо
- 2 супени лъжици масло
- 10 г пресен джинджифил
- 2 супени лъжици къри на прах
- 2 карамфила
- 1 чаена лъжица семена от горчица
- 2 стръкчета зелен кардамон
- Сол и пипер за овкусяване
- Свеж кориандър, по избор, за овкусяване
Приготвяне на къри с леблебия
- Нарежете лука в стил жулиен. Заделете настрана.
- След това, настържете доматите. Заделете настрана.
- Загрейте супена лъжица масло в тиган. Когато стане гореща, добавете лук, пригответе на средна температура докато не стане кафяво.
- Настържете чесъна и го добавете към тигана.
- Добавете настържения чесън. Когато чесънът стане кафяв, е време да го добавите към доматите.
- Добавете семената от горчица към сместа и разбъркайте.
- Щом се изпарят течностите, добавете кърито и леблебията.
- Поставете 100 мл вода в съда и оставете да се приготвя за 10 минути. Сол и пипер за овкусяване.
- Докато приготвяте кърито с леблебия, поставете другата супена лъжижа масло в друг тиган заедно с кориандъра и карамфила. Обаче, внимавайте да не ги изгорите, защото това ще им придаде горчив вкус.
- Добавете ориза към водата. След това, покрийте ориза. Ще получи двойно по-голям обем във врящата вода. Гответе за 10 минути на ниска температура или доколкото е написано на пакета. Сол и пипер.
- Сервирайте приготвения ориз с кърито с лебления отгоре. Можете да поръсите малко пресен кориандър отгоре.
Разновидности на рецептата
Можете да добавите други зеленчуци към кърито с леблебия за да повишите неговата хранителна стойност.
- Ако искате, можете също да добавите картофи. В този случай, препоръчваме да ги нарежете на кубчета в същия размер за да се приготвят равномерно. Добавете ги след като изпържите лука и чесъна.
- Друг добър вариант е да добавите спанак или моркови към ястието. Изчистете спанака добре, нарежете листата и ги добавите към края на приготвянето, тъй като те се приготвят много бързо. За морковите, най-доброто нещо, което трябва да направите, е да ги добавите заедно с леблебията, нарязани на кубчета или парчета, така че да прихванат вкуса на ястието.
- Харесвате ли броколи? Можете също да го добавите към ястието.
Другите разновидности зависят от вашите предпочитания:
- За да получите по-кремообразен сос, можете да добавите кокосово мляко.
- Харесвате ли пикантни ястия? Опитвайте се да използвате къри от люта чушка. Ще ви хареса!
- Украсете с парче лимон и придайте на ястието малко кисел вкус.
Тази рецепта за къри с леблебия и басмати ориз е вегетарианско ястие, което ще накара всички, които го опитат, да се влюбят. Текстурата на ориза и леблебията се съчетава идеално с къри и други подправки.
Накрая, не забравяйте хляба, защото всеки ще иска да го потопи в соса!
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Fundación Española de Nutrición. Garbanzos. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/garbanzos.pdf
- Fundación Española de Nutrición. Arroz. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/arroz.pdf
- Fundación Española de Nutrición. Curry. http://www.fen.org.es/index.php/alimentacion/alimento/curry
- NCBI. (2017). Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/