Как да направите къри с леблебия и басмати ориз

Диетолозите препоръчват да ядете зеленчуци три пъти в седмицата. Тази рецепта за къри с леблебия ще се хареса на цялото семейство, така че опитайте я днес.
Как да направите къри с леблебия и басмати ориз

Написано от Antonella Grandinetti

Последна актуализация: 09 август, 2022

Търсите ли лесна рецепта, която ще добави повече зеленчуци към диетата на вашето семейство? Тогава трябва да опитате тази вкусна рецепта за къри с леблебия и басмати ориз. Това е много питателно, вкусно и облекчаващо ястие.

Ще обясним рецептата отдолу, стъпка по стъпка. Това е безпогрешна рецепта! Никой не може да устои на този конкретен вкус- дори и децата!

Къри с леблебия: хранителни свойства

Леблебията е богата на зеленчукови протеини, което ги прави високо оценявани във вегетарианските диети. Освен това, те са източник на разградими и неразградими фибри, калций, фосфор, магнезий и калий. За витамините, витамини E, витамин B и фолиева киселина изпъкват най-много.

Оризът, от друга страна, дава витамини B3 и B6, освен протеините.

Другата основна съставка на тази рецепта, кърито, е известна със своите антиоксидантни свойства, както и антивъзпалителните свойства на куркумина, активната съставка в куркумата.

Къри с леблебия: стъпка по стъпка

Къри с леблебия и ориз в чиния

Приготвяне: Умерено до лесно

Необходимо време: 40 минути

Съставки

  • 400 г сготвена леблебия
  • 100 г басмати ориз
  • 1 голям лук
  • 2 скилидки чесън
  • 2 домата
  • Вода, колкото е необходимо
  • 2 супени лъжици масло
  • 10 г пресен джинджифил
  • 2 супени лъжици къри на прах
  • 2 карамфила
  • 1 чаена лъжица семена от горчица
  • 2 стръкчета зелен кардамон
  • Сол и пипер за овкусяване
  • Свеж кориандър, по избор, за овкусяване

Приготвяне на къри с леблебия

  1. Нарежете лука в стил жулиен. Заделете настрана.
  2. След това, настържете доматите. Заделете настрана.
  3. Загрейте супена лъжица масло в тиган. Когато стане гореща, добавете лук, пригответе на средна температура докато не стане кафяво.
  4. Настържете чесъна и го добавете към тигана.
  5. Добавете настържения чесън. Когато чесънът стане кафяв, е време да го добавите към доматите.
  6. Добавете семената от горчица към сместа и разбъркайте.
  7. Щом се изпарят течностите, добавете кърито и леблебията.
  8. Поставете 100 мл вода в съда и оставете да се приготвя за 10 минути. Сол и пипер за овкусяване.
  9. Докато приготвяте кърито с леблебия, поставете другата супена лъжижа масло в друг тиган заедно с кориандъра и карамфила. Обаче, внимавайте да не ги изгорите, защото това ще им придаде горчив вкус.
  10. Добавете ориза към водата. След това, покрийте ориза. Ще получи двойно по-голям обем във врящата вода. Гответе за 10 минути на ниска температура или доколкото е написано на пакета. Сол и пипер.
  11. Сервирайте приготвения ориз с кърито с лебления отгоре. Можете да поръсите малко пресен кориандър отгоре.

Разновидности на рецептата

Разновидности на рецептата

Можете да добавите други зеленчуци към кърито с леблебия за да повишите неговата хранителна стойност.

  • Ако искате, можете също да добавите картофи. В този случай, препоръчваме да ги нарежете на кубчета в същия размер за да се приготвят равномерно. Добавете ги след като изпържите лука и чесъна.
  • Друг добър вариант е да добавите спанак или моркови към ястието. Изчистете спанака добре, нарежете листата и ги добавите към края на приготвянето, тъй като те се приготвят много бързо. За морковите, най-доброто нещо, което трябва да направите, е да ги добавите заедно с леблебията, нарязани на кубчета или парчета, така че да прихванат вкуса на ястието.
  • Харесвате ли броколи? Можете също да го добавите към ястието.

Другите разновидности зависят от вашите предпочитания:

  • За да получите по-кремообразен сос, можете да добавите кокосово мляко.
  • Харесвате ли пикантни ястия? Опитвайте се да използвате къри от люта чушка. Ще ви хареса!
  • Украсете с парче лимон и придайте на ястието малко кисел вкус.

Тази рецепта за къри с леблебия и басмати ориз е вегетарианско ястие, което ще накара всички, които го опитат, да се влюбят. Текстурата на ориза и леблебията се съчетава идеално с къри и други подправки.

Накрая, не забравяйте хляба, защото всеки ще иска да го потопи в соса!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.