Какво представлява берберинът и какви са ползите от него?

Основните предимства на берберина са намаляване на холестерола и кръвната захар, улесняване на загубата на тегло и предотвратяване на сърдечни заболявания. Разказваме ви за някои от другите му предимства и странични ефекти.
Какво представлява берберинът и какви са ползите от него?
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Daniela Andarcia

Последна актуализация: 20 ноември, 2023

Берберинът е свързан с лечението на диабет и контрола на нивата на холестерола. Но той има и много други предимства. Това е химикал, който може да се намери в различни растения като европейски берберис, златна пръчица, златна пръчица и орегонско грозде.

Също така е известно, че помага за загуба на тегло, подобрява сърдечно-съдовото здраве и намалява натрупването на мазнини в черния дроб. Разберете какво представлява берберинът, как може да подобри здравето и възможните му странични ефекти.

Какво представлява берберинът и как действа?

Берберинът е биоактивно съединение, което принадлежи към групата на алкалоидите и присъства в различни растения, най-вече в семейството на храсти Berberis. Това е жълто вещество, което се използва като багрило и има дълга история в традиционната китайска медицина.

Доказано е, че берберинът може да бъде от полза за различните биологични системи на тялото. Това е възможно, защото след поглъщане се извършва абсорбция и транспортиране през кръвта. Веднъж попаднало в клетките, това съединение се свързва с други молекули и ги променя, точно както би направило едно лекарство.

Друга функция на това вещество е да активира ензим, открит в клетките, който се нарича AMP-активирана протеин киназа (AMPK). Като цяло този ензим се намира в органи като мозъка, мускулите, бъбреците, сърцето и черния дроб и е важен за контрола на метаболизма.

Берберин растение.
Берберинът не се получава само от едно растение, различни зеленчуци съдържат веществото като алкалоид.

Берберинът – основни ползи

Традиционната китайска медицина е използвала берберин за лечение на много заболявания. Ние ви показваме какви ползи науката приписва на това важно химическо вещество.

1. Намалява нивата на кръвната захар

Диабет тип 2 е хронично заболяване, при което пациентът изпитва високи нива на кръвната захар в резултат на инсулинова резистентност или липса на такава. Тези високи стойности са способни да увредят тъкани и органи, причинявайки сериозни проблеми.

Проучване, публикувано в Biochemistry and Cell Biology, показва, че берберинът може значително да понижи нивата на кръвната захар при пациенти с диабет тип 2. По подобен начин изследване, публикувано в Metabolism, показа, че може да бъде толкова ефикасно, колкото метформин.

Друго проучване, публикувано в International Journal of Endocrinology, показва, че берберинът е в състояние да намали инсулиновата резистентност, да увеличи гликолизата, да намали производството на захар в черния дроб, да забави разграждането на въглехидратите в червата и да увеличи броя на добрите бактерии.

И накрая, проучване на 116 пациенти с диабет, публикувано в The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, предполага, че консумацията на 1 грам берберин дневно на празен стомах може да намали кръвната захар с 20%. Същото изследване показва, че това вещество намалява гликозилирания хемоглобин с 12% и липидите като холестерол и триглицериди.

2. Берберинът помага отслабването

Берберинът също е свързан със загуба на тегло. 12-седмично проучване на хора със затлъстяване показва, че приемането на 500 милиграма три пъти на ден води до загуба на повече от 2 килограма (4,4 паунда) и 3,6% телесни мазнини.

По подобен начин друго проучване на 37 мъже и жени с метаболитен синдром показва, че приемането на 300 милиграма берберин 3 пъти на ден намалява индекса на телесна маса (ИТМ) от 31,5 на 27,4 само за 3 месеца.

За изследователите загубата на тегло е резултат от подобряване на функциите на хормоните, регулиращи мазнините (инсулин, адипонектин и лептин), както и инхибирането на растежа на техните клетки на молекулярно ниво. Необходими са обаче още изследвания.

3. Намалява холестерола и риска от сърдечни заболявания

Преглед на 11 проучвания, публикувани в Planta Medica, показва, че берберинът може да понижи общия холестерол с 0,61 mmol/L, да намали лошия холестерол (LDL) с 0,65 mmol/L, да намали триглицеридите в кръвта с 0,50 mmol/L и да повиши добрия холестерол (HDL) с 0,05 mmol/L.

Също така е в състояние да намали нивата на аполипопротеин B с 13-15%, вещество, което представлява сърдечно-съдов рисков фактор. В същото време инхибира ензима PCSK9, който генерира намаляване на LDL холестерола в кръвния поток.

Какви други ползи осигурява берберинът?

Ефективността на това съединение срещу диабет тип 2 е от решаващо значение за увеличаване на проучванията на това вещество. В допълнение към вече споменатите, това са някои от другите предимства на берберина:

Нивата на кръвната захар.
Най-известната и най-проучена употреба на берберина е за контрол на кръвната захар.

Препоръчителна дозировка и възможни нежелани реакции

Ефектите на берберин могат да продължат няколко часа. Необходимо е препоръчителната доза да се разпредели в няколко приема на ден. За да се постигнат стабилни кръвни нива. Най-често срещаният начин е да се вземат 3 дози от 500 милиграма, което е в границите, използвани за научни изследвания.

Страничните ефекти са ограничени до проблеми с храносмилането като чревни спазми, диария, метеоризъм, запек и болки в стомаха. Освен това, ако приемате лекарства, трябва да се консултирате с вашия лекар, преди да започнете приема.

Берберинът има множество ефекти

Берберинът е биоактивно съединение, присъстващо в различни растения и широко използвано в традиционната китайска медицина. Неговите ползи включват понижаване на холестерола и кръвната захар. Улесняване на загубата на тегло и предотвратяване на развитието на сърдечни заболявания. В допълнение, тези, които желаят да консумират това вещество като добавка, могат да приемат между 900 до 1500 mg на ден.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Tillhon, M., Guamán Ortiz, L. M., Lombardi, P., & Scovassi, A. I. (2012). Berberine: new perspectives for old remedies. Biochemical pharmacology, 84(10), 1260–1267. https://doi.org/10.1016/j.bcp.2012.07.018
  • Yao, J., Kong, W., & Jiang, J. (2015). Learning from berberine: Treating chronic diseases through multiple targets. Science China. Life sciences, 58(9), 854–859. https://doi.org/10.1007/s11427-013-4568-z
  • Lee, Y. S., Kim, W. S., Kim, K. H., Yoon, M. J., Cho, H. J., Shen, Y., Ye, J. M., Lee, C. H., Oh, W. K., Kim, C. T., Hohnen-Behrens, C., Gosby, A., Kraegen, E. W., James, D. E., & Kim, J. B. (2006). Berberine, a natural plant product, activates AMP-activated protein kinase with beneficial metabolic effects in diabetic and insulin-resistant states. Diabetes, 55(8), 2256–2264. https://doi.org/10.2337/db06-0006
  • Chang, W., Chen, L., & Hatch, G. M. (2015). Berberine as a therapy for type 2 diabetes and its complications: From mechanism of action to clinical studies. Biochemistry and cell biology = Biochimie et biologie cellulaire, 93(5), 479–486. https://doi.org/10.1139/bcb-2014-0107
  • Yin, J., Xing, H., & Ye, J. (2008). Efficacy of berberine in patients with type 2 diabetes mellitus. Metabolism: clinical and experimental, 57(5), 712–717. https://doi.org/10.1016/j.metabol.2008.01.013
  • Pang, B., Zhao, L. H., Zhou, Q., Zhao, T. Y., Wang, H., Gu, C. J., & Tong, X. L. (2015). Application of berberine on treating type 2 diabetes mellitus. International journal of endocrinology, 2015, 905749. https://doi.org/10.1155/2015/905749
  • Zhang, Y., Li, X., Zou, D., Liu, W., Yang, J., Zhu, N., Huo, L., Wang, M., Hong, J., Wu, P., Ren, G., & Ning, G. (2008). Treatment of type 2 diabetes and dyslipidemia with the natural plant alkaloid berberine. The Journal of clinical endocrinology and metabolism, 93(7), 2559–2565. https://doi.org/10.1210/jc.2007-2404
  • Hu, Y., Ehli, E. A., Kittelsrud, J., Ronan, P. J., Munger, K., Downey, T., Bohlen, K., Callahan, L., Munson, V., Jahnke, M., Marshall, L. L., Nelson, K., Huizenga, P., Hansen, R., Soundy, T. J., & Davies, G. E. (2012). Lipid-lowering effect of berberine in human subjects and rats. Phytomedicine : international journal of phytotherapy and phytopharmacology, 19(10), 861–867. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2012.05.009
  • Yang, J., Yin, J., Gao, H., Xu, L., Wang, Y., Xu, L., & Li, M. (2012). Berberine improves insulin sensitivity by inhibiting fat store and adjusting adipokines profile in human preadipocytes and metabolic syndrome patients. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2012, 363845. https://doi.org/10.1155/2012/363845
  • Zhou, L. B., Chen, M. D., Wang, X., Song, H. D., Yang, Y., Tang, J. F., Li, F. Y., Xu, M. Y., & Chen, J. L. (2003). Zhonghua yi xue za zhi, 83(4), 338–340.
  • Dong, H., Zhao, Y., Zhao, L., & Lu, F. (2013). The effects of berberine on blood lipids: a systemic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Planta medica, 79(6), 437–446. https://doi.org/10.1055/s-0032-1328321
  • Shidfar, F., Ebrahimi, S. S., Hosseini, S., Heydari, I., Shidfar, S., & Hajhassani, G. (2012). The Effects of Berberis vulgaris Fruit Extract on Serum Lipoproteins, apoB, apoA-I, Homocysteine, Glycemic Control and Total Antioxidant Capacity in Type 2 Diabetic Patients. Iranian journal of pharmaceutical research : IJPR, 11(2), 643–652.
  • Cameron, J., Ranheim, T., Kulseth, M. A., Leren, T. P., & Berge, K. E. (2008). Berberine decreases PCSK9 expression in HepG2 cells. Atherosclerosis, 201(2), 266–273. https://doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2008.02.004
  • Kulkarni, S. K., & Dhir, A. (2008). On the mechanism of antidepressant-like action of berberine chloride. European journal of pharmacology, 589(1-3), 163–172. https://doi.org/10.1016/j.ejphar.2008.05.043
  • Sun, Y., Xun, K., Wang, Y., & Chen, X. (2009). A systematic review of the anticancer properties of berberine, a natural product from Chinese herbs. Anti-cancer drugs, 20(9), 757–769. https://doi.org/10.1097/CAD.0b013e328330d95b
  • Li, Z., Geng, Y. N., Jiang, J. D., & Kong, W. J. (2014). Antioxidant and anti-inflammatory activities of berberine in the treatment of diabetes mellitus. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2014, 289264. https://doi.org/10.1155/2014/289264
  • Cernáková, M., & Kostálová, D. (2002). Antimicrobial activity of berberine–a constituent of Mahonia aquifolium. Folia microbiologica, 47(4), 375–378. https://doi.org/10.1007/BF02818693
  • Zeng, X. H., Zeng, X. J., & Li, Y. Y. (2003). Efficacy and safety of berberine for congestive heart failure secondary to ischemic or idiopathic dilated cardiomyopathy. The American journal of cardiology, 92(2), 173–176. https://doi.org/10.1016/s0002-9149(03)00533-2
  • Yin, J., Xing, H., & Ye, J. (2008). Efficacy of berberine in patients with type 2 diabetes mellitus. Metabolism: clinical and experimental57(5), 712–717. https://doi.org/10.1016/j.metabol.2008.01.013

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.