Домашна рецепта за регулиране на кръвната захар и холестерола

За да видите положителната промяна след приема на сок от тиква, е препоръчително да направите кръвни изследвания преди и след лечението.
Домашна рецепта за регулиране на кръвната захар и холестерола

Написано от Solimar Cedeño

Последна актуализация: 09 август, 2022

Диабетът и сърдечно-съдовите заболявания са известни с това, че са “тихи болести”. Ето защо е важно да ги държим под контрол. Регулирането на кръвната захар и холестерола е от съществено значение за предотвратяване на усложнения вследствие на горепосочените заболявания. Тук може да разберете как да го постигнете с тази изключително лесна домашна рецепта.

Това средство действа като допълнение към другите грижи, които е необходимо да полагате за контролиране нивата на хормоните и съединенията, свързани с диабета и сърдечните заболявания. Ясно е, че трябва да съпроводите приема на това лекарство с добро хранене, което да е подходящо за вашето състояние.

Какво е диабет и какви са причините за него?

Диабет и нивата на кръвната захар

Захарният диабет е хронично заболяване, което възниква, когато панкреасът не функционира правилно при производството на инсулин. Вероятно не синтезира достатъчно инсулин за нуждите на тялото или пък панкреасът не го използва ефективно.

Инсулинът притежава функцията да регулира нивата на захарта в организма. Следователно, нередностите, свързани с този хормон водят до повишаване на кръвната захар. Това означава, че диабетът в основата си не представлява високо ниво на захарта, а невъзможност на панкреаса да управлява инсулина.

Ако диабетът не се контролира, той може да увреди някои органи или системи в тялото. В някои крайни случаи може да се наложи ампутация на долните крайници.

Според Световната здравна организация (СЗО), високите нива на кръвната захар са причина за 2.2 милиона смъртни случаи през 2012 година, а през 2014 година 8,5% от възрастните имат диабет.

Същата организация дава приблизителни данни, че през 2030 година диабетът ще бъде седмата причина за смъртност в световен мащаб. Ето защо полагането на грижи и регулирането на нивата на кръвната захар са толкова важни.

Защо да се грижим за нивата на холестерола?

Поддържането на нормални нива на холестерола също е много важно за доброто здраве. Холестеролът е субстанция, откривана във всички клетки на тялото и необходима на организма да функционира правилно. Въпреки това, когато има прекомерно количество от това вещество, то се смесва с други субстанции и запушва кръвоносните съдове.

Когато кръвоносните съдове са запушени, възниква състояние, наречено атеросклероза. Това от своя страна може да предизвика опасни сърдечно-съдови заболявания.

СЗО потвърждава, че сърдечно-съдовите заболявания са най-смъртоносните в световен мащаб със 17 милиона жертви. В същото време значителна група хора с диагноза хиперхолестеролемия не получават подходящо лечение или контрол.

Ако искате да намалите риска от сърдечни заболявания, е важно да внимавате какво ядете. Избягвайте заседналия начин на живот и започнете да се движите, за да подобрите качеството си на живот.

Сок от тиква, който регулира кръвната захар и холестерола

Съставки

  • ½ купа тиква (100 г)
  • 1 чаша вода (200 мл)

Начин на приготвяне

  • Сложете суровите парчета тиква в блендер с вода и пасирайте, докато получите гладка текстура.
  • Консистенцията на тази напитка зависи от вашия вкус. Следователно, количеството вода в тази рецепта може да варира. Препоръчваме ви да сложите 200 мл вода.
  • За оптимални резултати трябва да пиете сока всеки ден преди закуска в продължение на един месец. Не ви съветваме да добавяте захар. Ако желаете, може да добавите малко мед или подсладител.

Какви са ползите от тиквата освен регулиране на кръвната захар и холестерола?

Ползи от тиквата за регулиране на кръвната захар и холестерола

Тиквата има високо съдържание на фибри, витамини А, B6 и E, калий, желязо, рибофлавин и фосфор. Тази напитка може не само да регулира нивата на кръвната захар и холестерола, но и тези на триглицеридите.

Как може да постигнете тези резултати със сока от тиква?

Тази напитка стимулира отделянето на токсините от кръвта и прочиства артериите, което от своя страна премахва лошия холестерол (LDL) и предотвратява сърдечно-съдовите заболявания.

Съдържанието на фибри в тиквата помага за борба със запека и стимулира функционирането на храносмилателната система. Освен това подобрява функциите на тялото ви, като изчиства това, което не ви е необходимо.

Повече за тиквата, кръвната захар и холестерола

Когато става дума за ефектите, които тиквата има върху нивата на кръвната захар, няколко проучвания показват благоприятни резултати в регулирането на инсулина при плъховете. Учените са стигнали до заключението, че поради успешното прилагане на същото лечение и върху хората с диабет, се потвърждава, че тиквата действа ефективно.

Като включите тиквата в диетата си под формата на сок или супа, тялото ви ще се възползва от нея по няколко начина. Разбира се, не забравяйте, че правилното хранене винаги е от съществено значение за здравето. Ето защо трябва да избягвате да консумирате храни, които променят нивата на кръвната ви захар и холестерола ви.

Освен това трябва да посещавате специалист редовно, за да видите общото състояние на здравето си и да следите нивата на хормоните и веществата в тялото си. Затова е необходимо да ги регулирате, в случай на промяна в нивата им.

Не забравяйте, че е важно да откриете тези аномалии навреме, за да реагирате бързо и да предотвратите усложнения на по-късен етап от живота си. Също така трябва да включите малко физическа активност в ежедневието си, за да избегнете заседналия начин на живот.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Adams, G. G., Imran, S., Wang, S., Mohammad, A., Kok, S., Gray, D. A., … Harding, S. E. (2011). The hypoglycaemic effect of pumpkins as anti-diabetic and functional medicines. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2011.03.016

  • YOSHINARI, O., SATO, H., & IGARASHI, K. (2009). Anti-Diabetic Effects of Pumpkin and Its Components, Trigonelline and Nicotinic Acid, on Goto-Kakizaki Rats. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. https://doi.org/10.1271/bbb.80805

  • Bayat, A., Heydaribeni, M., Feizi, A., Iraj, B., Ghiasvand, R., & Askari, G. (2014). The effect of pumpkin and probiotic yogurt consumption separately or/and simultaneously on type II diabetes. Journal of Isfahan Medical School.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.