Как да лекуваме „мастен черен дроб“

· 27.07.2016
Възстановяването на органа може да отнеме известно време, ако пациентът не се ангажира и не спре да прави неща, които застрашават здравето му.

Чернодробната стеатоза, по-често наричана „мастен черен дроб„, е обратимо състояние, което може да изчезне с изменението на няколко ежедневни навика. Въпреки, че това е по-скоро рядкост, няма да се превърне в сериозно заболяване, ако се лекува навреме. Научете как – в следната статия.

Характеристики на мастен черен дроб

Той се среща при хора, чийто черен дроб съдържа от 5 до 10% мазнини, съобразно общото му тегло. Страдащите са или над 50-годишна възраст, или са с диабет. Съществуват и пациенти с мастен черен дроб, при които не се получават никакви усложнения. Това заболяване може да се класифицира в две групи:

  • Алкохолен мастен черен дроб: той се причинява от прекомерната консумация на алкохол. Това е най-ранният етап на цирозата. Когато черният дроб е отслабен, той започва да натрупва мазнини, които не могат да се разградят. Ако пациентът спре алкохолната консумация, състоянието изчезва след 6 – 8 седмици въздържане от спиртни напитки. Няма никакво съмнение, че ако лицето продължава да пие, могат да възникнат по-тежки усложнения.
  • Неалкохолен мастен черен дроб: не е в резултат от консумацията на алкохол. Това заболяване образува обвивка с „белези“, която в дългосрочен план пречи на органа да функционира нормално. Състоянието се предизвиква от затлъстяване, диабет тип-II, висок холестерол, метаболитен синдром (известен също като синдром X), високи нива на триглицериди или прекалено бърза загуба на тегло.
Разлика между нормален и мастен черен дроб.

При затлъстелия черен дроб липсват някакви очевидни или характерни симптоми. Затова често се бърка с други здравословни проблеми. С напредването на болестта, предупредителните признаци, които се появяват, включват:

  • Вечерна тревожност
  • Фибромиалгия
  • Коремни мазнини
  • Високи нива на пикочна киселина, холестерол и триглицериди
  • Косопад
  • Акне
  • Брадавици по врата и подмишниците
  • Сънна апнея (хъркане)
  • Умора
  • Загуба на апетит
  • Проблеми с отслабването
  • Гадене
  • Трудности с концентрацията

Вижте още: Досадното хъркане: опасно за вашето здраве

Натурални средства за лечение на мастен черен дроб

Натурални средства за лечение на мастен черен дроб

За хората, които страдат от това заболяване, е необходимо да направят някои промени в начина на живот, особено по отношение на храненето и личните навици (като прекомерната употреба на алкохол). Възстановяването на органа може да отнеме известно време, ако пациентът не се ангажира и не спре да прави неща, които застрашават здравето му. Най-ефикасните домашни средства са:

  • Артишок

Не се колебайте да добавите този зеленчук към ежедневната диета, за да подобрите здравето на черния дроб. Той не съдържа много калории, отличен диуретик е, помага за регулиране на холестерола и кръвната захар, намалява абсорбцията на мазнини. Препоръчително е да се консумира в прясно състояние най-малко 2 пъти седмично, като се приготвя по здравословен начин, например – задушен или печен ( без дресинг, сосове и кремове).

Вижте още: 8 медицински приложения на артишок

Тя решава различни здравословни проблеми, един от които е и мастен черен дроб. Притежава пречистващ ефект, подобрява функциите на органа. Плодовете се консумират и за десерт.

Японска мушмула при мастен черен дроб.

  • Репички и цвекло

Могат да бъдат включени в диета за намаляване на подуването и за прочистване на черния дроб. Те са много питателни и с малко калории. Репичките се консумират сурови или нарязани в салати, а цвеклото се вари и се прибавя към салати и гарнитури.

  • Бял трън

Това е растение, използвано при лечение на мастен черен дроб. От изсушените листа се приготвя билков чай, който предпазва органа и подобрява неговите функции. Може да пиете 3 пъти дневно, с 1 супена лъжица във всяка чаша.

  • Глухарче

Едно от най-силните прочистващи растения, което филтрира черния дроб и подобрява функцията му. Пийте 3 чаши на ден билков чай, приготвен от 1/4 литър вряща вода – за всяка супена лъжица от глухарчета.

Чай от глухарче при мастен черен дроб

  • Болдо

Прочиства токсините и премахва мазнините от черния дроб, дори може да го излекува. Може да пиете чай от болдо след хранене. Помага и на храносмилането.

  • Лимон

Действа добре за тези, които не страдат от никакви проблеми с киселини. Добавете малко лимонов сок към чая, салатата, напитката, или други храни. Той е мощно средство за прочистване на черния дроб и премахва мазнините, които се натрупват в този орган.

  • Джинджифил

Някои проучвания показват, че джинджифилът е много полезен за подобряване състоянието на мастния черен дроб. Той съдържа антиоксиданти, които намаляват нивата на триглицеридите. Използвайте 2 супени лъжици настърган джинджифил във вряща вода, за да приготвите чаша чай. Можете да нарежете джинджифила и да го добавите към салата.

Прочетете и това: Лечебните свойства на джинджифила

  • Цикория

Измийте и нарежете 1 кг от нея. Сложете я в тенджера и добавете 1 кг. захар. Оставете да заври, докато получите, подобна на сироп, консистенция. Съхранявайте в херметически затворена стъклена бутилка и пийте по чаена лъжичка на ден.

  • Грейпфрут

Много е полезен за страдащите от мастен черен дроб, тъй като съдържа нарингенин, който активира химикалите, отговорни за разграждането на мастните киселини. Той намалява телесните мазнини и облекчава метаболитния синдром ( и двете често са свързани с мастен черен дроб).

.Грейпфрутът е много  полезен за страдащите от мастен черен дроб

Melzer, O. A., Rothkopf, M. M., & Ganjhu, L. (2014). Nonalcoholic fatty liver disease. In Metabolic Medicine and Surgery (pp. 115–132). CRC Press. https://doi.org/10.1201/b17616 Petts, G., Lloyd, K., & Goldin, R. (2014, March). Fatty liver disease. Diagnostic Histopathology. https://doi.org/10.1016/j.mpdhp.2014.01.008 Browning, J. D., Szczepaniak, L. S., Dobbins, R., Nuremberg, P., Horton, J. D., Cohen, J. C., … Hobbs, H. H. (2004). Prevalence of hepatic steatosis in an urban population in the United States: Impact of ethnicity. Hepatology, 40(6), 1387–1395. https://doi.org/10.1002/hep.20466